Telekonwerter na M42

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • CamelXP
    Bywalec
    • 2006
    • 231

Telekonwerter na M42

Witam

Juz w kilku watkach przeczytalem ze niezlym sposobem na dluzsza ogniskawa jest telekonwerter. Na gwint M42 mozna dostec TC juz za 20-30 zl. A pytanie moje brzmi: Jak wybrac zeby byc zadowolonym, czyli jak dobrac TC do obiektywu? Dodam tylko, ze na koncu chcialbym to wszystko razem podlaczyc do 350D
    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?
  • enter
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1201

najlepiej kupić TC z powłokami MC czasami tez bywają TC CZJ ale ceny to jż 80-200zł w zależności od staniu szkieł.

Mam TC Kinoteleks 2x - założyłem tylko raz żeby sprawdzić czy działa teraz leży w szafie

Komentarz

• piast9
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3267

Miałem okazję sprawdzić jakieś dwa ruskie TC 2x ze swoją szklarnią M42. P O R A Ż K A.
      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18793

Nie próbowałem tego z cyfrą ale miałem telekonwerter jeszcze w czasach zenita i prakticy i nie polecam. Generalnie z czymkolwiek się to połączyło wychodziło mydło, że hej . Obawiam sie że z cyfrą będzie tylko gorzej. Oczywiście było tych konwerterów wiele typów i może trafiały się lepsze. Ja przetestowałem ze trzy różne i podziękowałem. Jak u kolegi - zajmował miejsce w szafie .
        A..... przepraszam długi czas nosiłem go w torbie .
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• CamelXP
          Bywalec
          • 2006
          • 231

Serdeczne dzieki za rady i opinie
          Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Komentarz

• Bagnet007
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1344

Jeśli już TC na m42, to raczej tylko do zabawy :-D Do "normalnych" zdjęć lepiej kupić osobny obiektyw. A co do zabaw, to miałem okazję podpiąć sobie jakiś TC x2 + MTO1000 Ciemno jak w ..., ale jaka ogniskowa

Komentarz

• Silwe
              Bywalec
              • 2005
              • 164

TC 2x K1X wcale nie jest taki zły. Zabiera oczywiście 2 działki przysłony ale zdjęcia można robić w ładny dzień bez problemów. Jakość obrazu spada, ale wcale nie tak makabrycznie. Moim zdaniem TC warto używać do obiektywów 300 mm, 500 mm i 1000 mm. Całkiem nieźle sprawdzał się też z obiektywem lustrzanym 500 mm. Ale to już kwestia do czego on jest potrzebny. Osobiście uważam że nie ma sensu np. podłączać Heliosa 2/58mm + TC aby mieć ogniskową 116mm i światło 4.
              Staram się, ale za mało...

Komentarz

• CamelXP
                Bywalec
                • 2006
                • 231

Myślałem raczej o 3.5/135 ale to juz dosc ciemne bedzie moze gdyby jakas jasna dwusetka...

Komentarz

• dobek
                  • 2008
                  • 4

Ja zastanawiam się nad kupnem telekonwertera x2 do Pentacona 200mm żeby można było jakieś zdjęcia zwierzaków w lesie porobić. Chociaż z tego co tutaj przeczytałem wynika, że chyba nie ma to większego sensu. Czy jest możliwość zakupienia jakiegoś obiektywu do takich zdjęć za w miarę rozsądną cenę?
                  20d | BG-E2 | Tamron 17-50 | Helios-44M-4 | Jupiter-37AM | Pentacon 200 | Speedlite 420 EX

Komentarz

• piast9
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3267

Zajrzyj na allegro. Ongniskowe 300, 400, 500mm zdarzają się. Jestem święcie przekonany że pierwszy lepszy tani obiektyw o tej ogniskowej da lepszą jakość niż stosowanie telekonwertera 2x. Naprawdę sprawdzałem. Mydło mydlane straszliwie. Widoczne gołym okiem nawet na mikroskopijnej matówce 350-ki.
                    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Fotos
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 406

Ja tam na odbitkach 10x15 nie widze roznicy.
                      Teleobiektywy M42 sa raczej slabe, ale i tak lepsze to od telekonwertera. Mozna probowac Taira 300 albo Pentacona 500. Jak dobry egzemplarz to potrafi, a cena przy Lkach to szok.

Komentarz

Pracuję...