Jak W Praktyce Ustawic Wb

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Redskull
    Coś już napisał
    • 2006
    • 95

Jak W Praktyce Ustawic Wb

Witam

Nie znalazlem, a szukalem, wiec pisze.

Chodzi mi o to jak w praktyce ustawiace balans bieli? Chodzi mi tylko o fotki indoor, przy mieszance swiatel. Chodzi mi tylko o fotki .JPG i ustawienia przed obrobka na kompie.

I krok po kroku, czyli jaki balans ustawiacie na apracie przy ustawianiu WB (lol)
    Czym sie kierujecie np. na koszule, na "szara" sciane, macie cos przy sobie?
    Kiedy powtarzacie pomiar, kiedy go zmieniacie, po czym poznajecie ze pomiar jest wykonany poprawnie ?
    stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

RAW. Kieruje się tym, żeby dobrze wyglądało.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• adamek
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2265

albo auto, albo na szara karte kodaka.
      Miłego dnia
      adam jastrzębowski
      cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
      tu tu

Komentarz

• Redskull
        Coś już napisał
        • 2006
        • 95

Chodzi mi tylko o fotki .JPG
        RAW. Kieruje się tym, żeby dobrze wyglądało.
        Jesuuuuuu NIE MAM KARTY NA 900 szt RAW!!! Tylko .JPG!

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

Aa, przepraszam. W jpg to praktycznie wyłącznie auto.
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• WereWolf
            Coś już napisał
            • 2005
            • 96

podepnę się pod temat...

mogę się mylić, ale coś mi się wydaje, że większość osób ma złe informacje na temat szarej karty...
            z tego co wiem, szara karta nie służy do ustawiania balansu bieli, tylko do pomiaru ekspozycji (co wskazuje ustawienia czasu/przesłony)... jeśli chodzi o balans bieli, to raczej biała karta do tego służy...
            moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
            Raynox DCR-250 (makro)

Komentarz

• piast9
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3267

Karty dość niedrogie już są. W porównaniu do reszty sprzętu przynajmniej... A w przypadku mieszanego światła i ważnych zdjęć w życiu bym nie zaryzykowal JPG.
              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Kr4nkEd
                Bywalec
                • 2005
                • 119

Zamieszczone przez WereWolf
                podepnę się pod temat...
                mogę się mylić, ale coś mi się wydaje, że większość osób ma złe informacje na temat szarej karty...
                z tego co wiem, szara karta nie służy do ustawiania balansu bieli, tylko do pomiaru ekspozycji (co wskazuje ustawienia czasu/przesłony)... jeśli chodzi o balans bieli, to raczej biała karta do tego służy...
                Lepiej szara, na bialej latwiej przepalic ktorys z kanalow i cala szopka z customWB na nic. Pomijam, ze cos takiego jak poprawne WB przy mieszanym oswietleniu moze wystapic jedynie lokalnie.

@Redskull: Robienie trudnych tematow w jpg to pomylka. Pomijajac mozliwosc dostrojenia WB, ale mamy jeszcze troche innych parametrow, ktore przemawiaja za RAW. Jak nie masz na tyle kart to kup/pozycz bank albo laptop. Swoja droga...900zdjec...zdradzisz temat wymagajacy takiej ilosci?
                kalibracja monitora
                fotografia i film ślubny
                targi ślubne łódź / warszawa
                fotografia × kolarstwo

Komentarz

• Redskull
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 95

studniowka A wlasciwie kilka(mam 2x2GB+1GB)...

Gdybym mial hajs na laptoka(cale fundusze poszly w 16-35 L)...
                  Gdybym mial hajs na databanka(i mu ufal)...

@Redskull: Robienie trudnych tematow w jpg to pomylka. Pomijajac mozliwosc dostrojenia WB
                  No wlasnie, jak to zrobic?!?

Komentarz

• WereWolf
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 96

Zamieszczone przez Kr4nkEd
                    Lepiej szara, na bialej latwiej przepalic ktorys z kanalow i cala szopka z customWB na nic. Pomijam, ze cos takiego jak poprawne WB przy mieszanym oswietleniu moze wystapic jedynie lokalnie.
                    przeczytaj uważnie co napisałem...

biała karta - do ustawienia WB (balansu bieli) - to nie ma nic wspólnego z przepaleniami, tu ustawiasz TYLKO kolor - w miejscu pomiaru ma być białe w zapisanym obrazie

szara karta - do ustawienia ekspozycji - tu sprawdzasz (w aparacie, bądź na światłomierzu) jakie parametry musisz dobrać, żeby w tym miejscu na końcowej fotografii był szary, wzorcowy kolor i ewentualnie korygujesz te ustawienia

biała i szara karta służą do dwóch różnych rzeczy i raczej nie mogą być stosowane zamiennie, bo po prostu nie dadzą efektu, jaki powinien być
                    moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
                    Raynox DCR-250 (makro)

Komentarz

• Kr4nkEd
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 119

biała karta - do ustawienia WB (balansu bieli) - to nie ma nic wspólnego z przepaleniami, tu ustawiasz TYLKO kolor - w miejscu pomiaru ma być białe w zapisanym obrazie
                      Ja napisalem ze na bialej LATWIEJ o przepalenie JEDNEGO z kanalow.

edit: nie musi byc biale, powinno byc bez dominanty kolorystycznej.

szara karta - do ustawienia ekspozycji - tu sprawdzasz (w aparacie, bądź na światłomierzu) jakie parametry musisz dobrać, żeby w tym miejscu na końcowej fotografii był szary, wzorcowy kolor i ewentualnie korygujesz te ustawienia
                      Owszem, wiem jak sie na zdjeciach naswietla szara karte

biała i szara karta służą do dwóch różnych rzeczy i raczej nie mogą być stosowane zamiennie, bo po prostu nie dadzą efektu, jaki powinien być
                      Dlaczego? Szara spokojnie mierzysz WB, w koncu jest szara i nie posiada dominanty.
                      A biala zmierzysz ekspozycje z tym ze zamiast okreslac szarosc, okreslisz sobie biel/swiatla.
                      (to tak na potwierdzenie ze moga byc zamieniane...byle z glowa)
                      Ostatnio edytowany przez Kr4nkEd; 3064.
                      kalibracja monitora
                      fotografia i film ślubny
                      fotografia × kolarstwo

Komentarz

• CYNIG
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 694

przeczytaj Kr4nkEd uwaznie bo dobrze chlop pisze.
                        Jak przepalisz kanal na bialej karcie to bedziesz mial guzik a nie dobrany WB.
                        A ze szara karta do pomiaru ekspozycji - jasne ze tak, ale do ustawiania WB jak najbardziej tez.
                        https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• Kr4nkEd
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 119

Zamieszczone przez Redskull
                          studniowka A wlasciwie kilka(mam 2x2GB+1GB)...
                          Gdybym mial hajs na laptoka(cale fundusze poszly w 16-35 L)...
                          Gdybym mial hajs na databanka(i mu ufal)...
                          No to stoisz przed wyborem. Albo kupujesz "miejsce" robisz w RAW i sie nie stresujesz ustawieniami. Albo robisz w jpg i "jakos" wychodzi

Zamieszczone przez Redskull
                          No wlasnie, jak to zrobic?!?
                          Skoro sie upierasz to masz kilka wyjsc.
                          - robic na auto, ale to Cie moze czasem zawiesc
                          - ustawic recznie, pstryknac, wprowadzic korekty
                          - zrobic zdjecie szarej/bialej karty

Jak pisalem, przy mieszanym oswietleniu te wyniki moga byc lokalne takze
                          ciezko tu o "dynamike" pracy.
                          Ostatnio edytowany przez Kr4nkEd; 3064.
                          kalibracja monitora
                          fotografia i film ślubny
                          fotografia × kolarstwo

Komentarz

• Redskull
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 95

No dobra dokupuje karty.... jeszcze 2x2GB ;( I musze sie nauczyc obrobki rafkof

Komentarz

• eternus
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 668

Nie ukrywajmy, ze nie ma uniwersalnej recepty na WB, tak jak nie ma takowej na przeboj. W wiekszosci przypadkow auto-balans radzi sobie nie zle (szczegolnie jesli jeszcze w Photoshopie strzeli sie jakimis auto-levelami i auto-barwami). A jesli sytuacja jest problematyczna, czy szczegolnie wazna, to RAW rozwiazuje problem. A karty CF sa juz na prawde tanie.
                              EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
                              "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
                              że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

Pracuję...