pytanie o ISO i jak je zmniejszyc

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Skipper
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1112

pytanie o ISO i jak je zmniejszyc

mam pytanie... na analogach uzywając filmu o niskim ISO 100>(np Velvia 50) udawało mi sie uzyskac fajne efekty na długich czasach naswietlania, przy maksymalnie przymknietych przysłonach(czasem ze wspomaganiem pierwszego planu przez lampe)...
    w tym co posiadam mam zejscie do ISO 100 i mi przepala nawet na f 22 bo bardziej to nic z tego co mam przymknąc sie nie daje... filtr polaryzacyjny nie zaciemnił tego wystarczająco...
    znacie jakis patent by zmienijszyć to iso, czy po prostu pakowac szare filtry na obiektyw??? pytam bo nie mam zadnego i nie wiem czy inwestowac w nie kase

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

Jedyne rozwiazanie to filtr szary. Mozesz tez przy wywolaniu RAWa dac ekspozycje na minus, ale to juz nie to samo.

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

W praktyce wprawdzie nie próbowałem, ale podobno dwa polary kręcone względem siebie dają "szary regulowany" aż do zupełnie czarnego :-)
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

Dwa polary przy silnym ściemnieniu dają zafarb.
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Skipper
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1112

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
          Jedyne rozwiazanie to filtr szary. Mozesz tez przy wywolaniu RAWa dac ekspozycje na minus, ale to juz nie to samo.
          to nie chodzi o to by ciemniej było tylko pewne rozmycie elementów kadru, jak np woda w strumieniu czy fontannie, nawet padający deszcz czy postacie... a zaciemnianiem zdjęcia w kompie to juz tego nie osiągne

za dnia bywa z tym problem szczególnie jak nie chcesz miec duzej głebi ostrosci wiec nie mozesz przymknąc obiektywu... a z ISO juz nizej nie zejdziesz

Komentarz

• DoMiNiQuE
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3548

Zamieszczone przez Skipper
            to nie chodzi o to by ciemniej było tylko pewne rozmycie elementów kadru, jak np woda w strumieniu czy fontannie, nawet padający deszcz czy postacie... a zaciemnianiem zdjęcia w kompie to juz tego nie osiągne

za dnia bywa z tym problem szczególnie jak nie chcesz miec duzej głebi ostrosci wiec nie mozesz przymknąc obiektywu... a z ISO juz nizej nie zejdziesz
            No to przeciez napisalem, ze rozwiazaniem jest filtr szary ND-ilestam

Komentarz

• piszczal
              Początki nałogu
              • 2006
              • 459

załóż na obiektyw czarną damska pończochę, poza przyciemnieniem uzyskasz bonus w postacie sennej miękkości
              aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• Skipper
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1112

Zamieszczone przez piszczal
                załóż na obiektyw czarną damska pończochę, poza przyciemnieniem uzyskasz bonus w postacie sennej miękkości
                a o takimś czyms to ja w zyciu nie słyszałem.... aż qrcze sprobuje

Komentarz

• ynse
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 76

Zamieszczone przez piszczal
                  I dodaj jeszcze utratę kontrastu . Oczywiście zależy co się pstryka. Do niektórych zastosowań może akurat pasować.

Mi się wydaje, że lepszy jest filtr. Z tym, że ND-ek w praktyce nie ma krojonych na obiektyw - musiałbyś się zaopatrzyć w system Cokina.
                  Nocna fotografia

Komentarz

• Skipper
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1112

Zamieszczone przez ynse
                    Z tym, że ND-ek w praktyce nie ma krojonych na obiektyw - musiałbyś się zaopatrzyć w system Cokina.
                    a po polsku???

Komentarz

• snow
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1145

Zamieszczone przez Skipper
                      a po polsku???
                      Używanie google boli?

Komentarz

• Skipper
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1112

Zamieszczone przez snow
                        nie o cokin chodziło tylko to ND a swoją drogą dzieki :****

Komentarz

• snow
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1145

Ależ tam jest właśnie o ND :razz:

Komentarz

• ynse
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 76

Przepraszam, ND (neutral density) to filtr szary W dodatku chodziło mi to o cały, a nie połówkowy.

I jeszcze jedna sprawa - jak będziesz robił zdjęcia już z filtrem (polecam instrukcję obsługi do Cokina - ilość błędów jakie można popełnić w jego używaniu jest dość spora, sprawdziłem), to zaopatrz się jeszcze w zatyczkę na muszlę oczną. Bez niej w najlepszym przypadku będziesz miał przekłamania wbudowanego światłomierza, a najgorszym będzie tamtędy wpadać światło podczas ekspozycji rujnując kontrast.
                            Nocna fotografia

Komentarz

• Skipper
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1112

Zamieszczone przez ynse
                              to zaopatrz się jeszcze w zatyczkę na muszlę oczną. Bez niej w najlepszym przypadku będziesz miał przekłamania wbudowanego światłomierza, a najgorszym będzie tamtędy wpadać światło podczas ekspozycji rujnując kontrast.
                              nie bardzo rozumiem... od tyłu bedzie swiatło szło przez wizjer? zatyczke na to mam w zestawie z aparatem wiec to zaden problem

a swoja droga to po przejrzeniu neta stwierdzam ze to naprawde stosunkowo nie drogie bo znałem to choc nie z nazwy ale zawsze myslalem ze sporo kosztuje

Komentarz

Pracuję...