obiektyw do ptakow

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • slonkaap
    Bywalec
    • 2005
    • 218

obiektyw do ptakow

Witam serdecznie i prosze o porade na ww.temat.Wiem ze bylo to walkowane kilkakrotnie w roznych opcjach ale prosze o chwile cierpliwosci i sessowna porade jak nie stracic duzych pieniedzy a zyskac dobre szklo.Zastanawiam sie nad zakupem Sigma 50-500 ,canon 400 f.5.6 , canon 100-400 f.4-5.6 lub canon 300 f.4.Powtarzam jeszcze raz ze chodz mi o szklo do foto ptakow z aparatem canon 30D.Pozdrawiam i czekam na powazne porady Slonkaap
    Canon 1D Mk II, Canon 3000N,Canon 400/5.6L,Canon 70-200/2.8L,Canon 17-40/4 L,Sonnar 180/2.8,Manfrotto 055 PROB,M.468,Jobu Jr.Gimbal,Lowepro Mini Trekker,Lowepro 5AW,Lowepro 3 AW + zero umiejetnosci - ale sie staram.
  • Matsil
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2022

Canon 100-400 mm f/4.5-5.6 L IS USM, stałki są fajne ale nie koniecznie praktyczne przy fotografowaniu ptaków
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• Michaex
      Coś już napisał
      • 2005
      • 62

Masz na myśli raczej wróble, czy bieliki?

Komentarz

• paweleverest
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1138

Z tego co podałeś to do ptaków najlepsze bedzie 400 5,6L Co to 100-400 to ptaki i tak bedziesz fotografował na 400 ( w tym temacie cierpi się na kompleks krótkości ) a ta ogniskowa w tym zoomie najostrzejsza nie jest. 400 5,6 ma pozatym niesamowicie szybki AF co jest idealne do ptaków w locie

Komentarz

• Kubak82
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2348

tez mysle ze u Ciebie najlepiej sprawdzi sie 400 f5,6 L.. jesli chcesz focic tylko ptaki to bedzie to idealny wobor.. ja kupilem bigme ale do swoich zdjec potrzebuje uniwersalnosci zooma + fakt, ze nie nastawiam sie tylko i wylacznie na "pierze" ..no, i moze jeszcze te 500mm mnie skusilo

Komentarz

• moregun
            Początki nałogu
            • 2006
            • 351

wybierz 400 L dokup Tc 1,4 a jak bedziesz mial przypływ gotówki to 70-200f4 - te trzy rzeczy beda dobre do ptaków , reportzrzu czy do cioci na wieksza imprezkę.
            mysle ze to najostrzejszy wybór jaki mozna podjąc - na 200 i 400 mm to zyletki w porównaniu z 100-400 a jak dopniesz jakikolwiek TC i bedziesz chcial zobaczyc jakie piorko zeby ropoznac gatunek podziekujesz canonowi ze stworzył 400L

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

400/5.6 L. Ale być może na PMA lub przed pojawi się wersja z IS. Dlatego jeśli Ci się nie spieszy może warto poczekać .
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• kris75
                Początki nałogu
                • 2006
                • 413

a jakas alternatywa na M42 jest i jak to sie sprawdza? Pewnie nie bardzo
                ________
                Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
                Immanuel Kant

Komentarz

• Kubak82
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2348

najdluzszym tele jakie podpialem do 350d byla 200/4 pentacona.. nie wiem czy zauwazylbys roznice w porownaniu do obecnych, drogich szkiel.. jakosc byla rewelacyjna i tylko AF brakuje do pelni szczescia

co do dluzszych niz 200 to niestety nie polece Ci nic konkretnego bo nie mam ale bazujac na doswiadczeniach z tej 200 - jesli nie potrzebujesz AF - smialo polecam

Komentarz

• Michaex
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 62

Widzę, że autor tematu jest mniej zainteresowany, niż wszyscy inni
                    Co do m42 - znajomy używał lustrzanej 500 - poza wspomnianym brakiem af, kółeczka powstają na rozmytym tle i źródłach światła. Ale tanio.

Komentarz

• arturs
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4196

Zamieszczone przez Kubak82
                      najdluzszym tele jakie podpialem do 350d byla 200/4 pentacona.. nie wiem czy zauwazylbys roznice w porownaniu do obecnych, drogich szkiel.. jakosc byla rewelacyjna i tylko AF brakuje do pelni szczescia

co do dluzszych niz 200 to niestety nie polece Ci nic konkretnego bo nie mam ale bazujac na doswiadczeniach z tej 200 - jesli nie potrzebujesz AF - smialo polecam
                      Ja za to tego pentacona zdecydowanie nie polecam - mój egzemplarz to mydło i aberacje - generalnie totalna porażka więc przed zakupem radzę sprawdzić..

Pozdr
                      Artur
                      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• slonkaap
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 218

obiektyw do ptakow

Przepraszam forumowiczow za brak odezwy ale od 2 dni bylem pozbawiony pradu i nie moglem nic napisac.Wydaje mi sie ze zgodnie z waszymi sugestiami canon 400 f.5.6 bedzie najlepszy ale czy 100- 400 jest az tak odstajacy od ww wymienionego ze go dzskwalifikuje?Pytam poninewaz zakupiony obiektyw bedzie dluzszy czas moim jedynym obiektywem nir liczac kita czy 135 f. 2.8 na M-42 pozdrawiam slonkaap
                        Canon 1D Mk II, Canon 3000N,Canon 400/5.6L,Canon 70-200/2.8L,Canon 17-40/4 L,Sonnar 180/2.8,Manfrotto 055 PROB,M.468,Jobu Jr.Gimbal,Lowepro Mini Trekker,Lowepro 5AW,Lowepro 3 AW + zero umiejetnosci - ale sie staram.

Komentarz

• Michaex
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 62

ad slonkaap

mam 100-400 i jak ktoś wcześniej napisał, przy fotografii ptaków, szczególnie małych i tak blokuje sie zoom na 400. A w takim przypadku 400 5,6 będzie zdecydowanie lepszy. Ale nie ma is-a. Coś za coś. Jeżeli jednak nie nastawiasz się na wróble (stąd moje pytanie wcześniej) to mógłbyś się zastanowić nad 300 f4 + w razie potrzeby konwerter 1.4. Wszystko zależy od zastosowania. A co człowiek, to opinia

Pozdrawiam
                          michaex

Komentarz

• kris75
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 413

ale 200mm to na ptaki raczej za malo?
                            ________
                            Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
                            Immanuel Kant

Komentarz

• kawo
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 238

Zamieszczone przez slonkaap
                              Witam serdecznie i prosze o porade na ww.temat.Wiem ze bylo to walkowane kilkakrotnie w roznych opcjach ale prosze o chwile cierpliwosci i sessowna porade jak nie stracic duzych pieniedzy a zyskac dobre szklo.Zastanawiam sie nad zakupem Sigma 50-500 ,canon 400 f.5.6 , canon 100-400 f.4-5.6 lub canon 300 f.4.Powtarzam jeszcze raz ze chodz mi o szklo do foto ptakow z aparatem canon 30D.Pozdrawiam i czekam na powazne porady Slonkaap
                              to wszystko zależy jakie "ptaki" chcesz fotografować...
                              70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Komentarz

Pracuję...