[A640] Zdjęcia nocne.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ][Milo][

[A640] Zdjęcia nocne.

Witam wszystkich.
    Posiadam od niedawna (a właściwie od dwóch dni ) podany w temacie aparacik. Problemem dla mnie w manualu jest robienie zdjęć nocnych...
    Czy można w jakiś sposób ukrócić czas robienia zdjęcia jakiegoś ładnie oświetlonego obiektu, napotkanego gdzieś po drodze ? Oczywiście bez statywu, korzystając jedynie ze wstrzymanego oddechu ... przy czym, żeby zdjęcie wyglądało w miarę przyzwoicie.

Pozdrawiam.
    [DiGiTaL NeWbIe :]
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez ][Milo][
    Czy można w jakiś sposób ukrócić czas robienia zdjęcia
    Czas naświetlania mozna skrócic w dwojaki sposób:
    - zwiększając czułość ISO
    - otwierajac przysłone obiektywu (mała liczba = otwarta przysłona)
    Oba te sposoby można stosować rownolegle i oba są ograniczone przez konstrukcję aparatu oraz akceptowalną jakość obrazu.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• ][Milo][

A czy otwarcie obiektywu koliguje jakoś z czasem migawki ?

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

A czy otwarcie obiektywu koliguje jakoś z czasem migawki ?
        Sam siebie zacytuję :-)
        "kazda zmiana pełnej działki przysłony lub ISO dwukrotnie wydłuża/skraca czas. (nazywa się to 1 EV)
        Mniejsza liczba przysłony to skrócenie czasu o połowę, większa - dwukrotne wydłużenie.
        Pełne przysłony to 1.4; 2; 2.8; 4.0, 5.6; 8.0; 11; 16; 22; 32;
        Zwiększenie ISO o jeden krok to skrocenie czasu o połowę, zmniejszenie ISO o jeden krok to dwukrotne wydłuzenie czasu
        Krok ISO to 25, 50, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200"

http://canon-board.info/showpost.php...89&postcount=2
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• ][Milo][

Dzięki za odp. jakby co będę pytał

Komentarz

• lewAp7
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 36

Czy można w jakiś sposób ukrócić czas robienia zdjęcia jakiegoś ładnie oświetlonego obiektu, napotkanego gdzieś po drodze ? Oczywiście bez statywu, korzystając jedynie ze wstrzymanego oddechu ... przy czym, żeby zdjęcie wyglądało w miarę przyzwoicie.
            Wątpię, żeby zdjęcie nocne (nieporuszone) udało Ci się zrobić z ręki. Oczywiście odpowiednią przesłoną i ISO skrócisz czas, ale raczej niewystarczająco... 1/30s, 1/20s... - zawsze miałem poruszone... 1/50s - co drugie poruszone, dopiero przy 1/60 i krótrzych czasach miałem przyzwoite zdjęcia... No ale próbuj, może masz coś z posągu i utrzymasz na bezdechu nawet i 1s :wink:
            Nie wiem jak to wygląda w 640, ale w 610 ISO 200 jest jeszcze OK, ISO 400 już szumi i bardzo żadko z niego korzystam...
            http://my.opera.com/pawelwr7/albums/

Komentarz

• ][Milo][

Jeszcze potrenuje, popstrykam i powiem jak mi wychodzą
              Pozdrawiam

Komentarz

• piszczal
                Początki nałogu
                • 2006
                • 459

oprzyj aparat o murek, krawężnik, cokolwiek.
                możesz zamiast statywu użyć woreczka wypełnionego pisakiem, solą lub czyms w tym rodzaju
                aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• lortek

jeszcze mozna ustawic kompensacje ekspozycji na najmneijsza minusowa wartosc... przy max iso i najmniejszej wartosci F wtedy napewno uzysjkasz najkrotszy mozliwy czas w tym aparacie... lecz kosztem wiadomo jakosci...
                  pozdro

Komentarz

• ][Milo][

Ustawiłem iso na 80, czas migawki na 15s, mała kompresje, F8.0 (reszty nie ruszałem) i wyszło mi coś takiego :

Host your images online with an easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

zoom 2 albo 3... a blok znajduje się około 200 - 250m dalej... no i zielonego pojęcia nie mam dlaczego takie zielone.

Ostatnio edytowany przez Gość; 9007.

Komentarz

• lortek

bokombinuj z balansem bieli... ustaw na swiatlo dzienne nie bedzie zielone ...tak przypuszczam

Komentarz

• Fotoster

Ustawiłem iso na 80, czas migawki na 15s, mała kompresje, F8.0 (reszty nie ruszałem) i wyszło mi coś takiego :

Host your images online with an easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

zoom 2 albo 3... a blok znajduje się około 200 - 250m dalej... no i zielonego pojęcia nie mam dlaczego takie zielone.

15s ? - ale to chyba już nie z ręki ?

Komentarz

• Makudonarudo
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 381

taaa

Kolo niezły jest:P 15 sekund z ręki i to na zoomie 3x.
                          Powinien udzielać korepetycji to wtedy producenci statywów by zbankrutowali

Komentarz

• urban1982

raczej nie ma szans przy 15 s zrobić z reki zostaje albo statyw albo parapet. jak ja robiłem w zimie ze statywu na 15 iso 400 to wyszło mi takie a zeby nie poruszyć włączyłem samowyzwalacz na 2 sekundy zeby wyeliminować jakiekolwiek poruszenie aparatu
                            http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...166c4cb03.html

tylko to okrutne ziarno przy iso 400
                            Ostatnio edytowany przez Gość; 8633.

Komentarz

• ][Milo][

Oczywiscie ze uzylem statywu (pudelka :P) i samowyzwalacza....

15s z reki ... hasu gosu ^^

Komentarz

Pracuję...