Czas naświetlania - powyżej 30 sek.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rafał Gutowski
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 49

Czas naświetlania - powyżej 30 sek.

Witam,
    Być może moje pytanie jest banalne, ale ja na nie odpowiedzi nie znam więc pytam, bo podobno kto pyta nie błądzi:
    Czy istnieje możliwość obliczenia (lub określenia w inny sposób) czasu naświetlania przy czasie powyżej 30 sek. Czasami przy nocnych zdjęciach maksymalny czas który ustawia moja 350-tka jest zbyt krótki - pozostaje wężyk... No i pojawia się pytanie... Ile ? Dodam, że nie posiadam urządzeń pomocniczych typu zewnętrzny światłomierz etc.
    Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.
    EOS 40d + BG-E2N, EOS 350d + BG-E3 + Kit (EFs 18-55); EOS 3000v + Kit (EF 24-90); EF 17-40 f/4 ; EF 50 f/1.4 USM; 430 EX; 580 EX II; etc, etc...
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez Rafał Gutowski
    Witam,
    Być może moje pytanie jest banalne, ale ja na nie odpowiedzi nie znam więc pytam, bo podobno kto pyta nie błądzi:
    Czy istnieje możliwość obliczenia (lub określenia w inny sposób) czasu naświetlania przy czasie powyżej 30 sek. Czasami przy nocnych zdjęciach maksymalny czas który ustawia moja 350-tka jest zbyt krótki - pozostaje wężyk... No i pojawia się pytanie... Ile ?
    Zakładając że robisz te nocne zdjęcia na ISO 100, możesz do pomiaru zwiększyć ISO, a nastepnie wrócić na 100 i przeliczyć czas.
    Przykład:
    na ISO 100 wychodzi ponad 30s,
    dajesz ISO 200 - dalej ponad 30s,
    dajesz ISO 400 i masz np. 20 sek.
    Wtedy cofasz sie na ISO 100 i zegarkiem odmierzasz czas 80sek

To samo możesz robić przysłoną. Dla przykładu focisz na f/11 i czas wychodzi ponad 30s. Do pomiaru otwierasz więc np. na f/8 czy f/5,6 do momentu aż zmierzysz czas mniejszy niz 30sek, a nastepnie przeliczasz w podobny sposób jak przy ISO.

Podsumowując: kazda zmiana pełnej działki przysłony lub ISO dwukrotnie wydłuża/skraca czas. (nazywa się to 1 EV)
    Mniejsza liczba przysłony to skrócenie czasu o połowę, większa - dwukrotne wydłużenie.
    Pełne przysłony to 1.4; 2; 2.8; 4.0, 5.6; 8.0; 11; 16; 22; 32;
    Zwiększenie ISO o jeden krok to skrocenie czasu o połowę, zmniejszenie ISO o jeden krok to dwukrotne wydłuzenie czasu
    Krok ISO to 25, 50, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200

Przykładowo: zmierzyłeś przy ISO400 i f/8 czas 20sek.
    ustawisz ISO 200 i f/8 lub ISO 400 i f/11 - czas powinien być 40sek.
    ustawisz ISO 100 i f/8 lub ISO 400 i f/16--> czas 80sek
    ISO 200 i f/16 --> czas 160 sek
    ISO 100 i f/16 --> czas 320sek
    ISO 100 i f/22 --> czas 640sek.
    itd....
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• crater
      Początki nałogu
      • 2006
      • 399

Ok wszystko fajnie zgadzam sie z teoria tylko jedno ale... po co ci zegarek w reku, jelsi canony przy czasach naswietlania BULB na wysiwetlaczu w miejscu gdzie zazwyczaj jest podowana ilsoc zdjec, pokazuje ile sekund uplynelo od otwarcia migawki
      www.facebook.com/StudioColorbox

Komentarz

• ynse
        Coś już napisał
        • 2006
        • 76

Ja tylko dodam, że im dłuższy czas naświetlania tym mniejsze mają znaczenie niedokładności. A dokładniej, możesz przedłużyć czas naświetlania bez specjalnych obaw (przy 5 minutach, różnica pojawi się dopiero w okolicach 6-7 minut).

A tak na marginesie, to mam nadzieję, że punktem odniesienia jest zdjęcie testowe na dużej czułości a nie światłomierz .
        Nocna fotografia

Komentarz

• vasco
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 39

ynse
          Przy dlugich czasach na analogu trzeba bylo wprowadzac korekcje do wskazan swiatlomierza, na nocturnes jest nawet odpowiednia tabela.
          Jak jest z cyfrowkami? Ta zasada tez obowiazuje czy matryce sa calkowicie 'liniowe'?
          Pozdrawiam!

Daniel

Komentarz

• ynse
            Coś już napisał
            • 2006
            • 76

Są "liniowe" i żadnych korekt wprowadzać nie trzeba. Zdjęcia z krótszym czasem i wysokim ISO wyglądają tak samo jak z długim czasem i niskim ISO (za wyjątkiem oczywiście szumów). Jak dla mnie bomba - w końcu można zrobić więcej niż jedno zdjęcie podczas nocnego spaceru...
            Nocna fotografia

Komentarz

Pracuję...