Płyn w OIS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Caudatus
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 26

Płyn w OIS

Witam wszystkich, to mój pierwszy raz na forum.
    Mam dziwne pytanie (możliwe, że i głupie). Przeczytałem gdzieś, że w systemie OIS Canona elementem stabilizującym jest płyn pomiędzy dwiema soczewkami. Itak mnie to zaintrygowało: czy ten płyn jak to płyn może sobie zamarznąc, czy też jego temp zamarzania jest np -100 stopni.
  • piszczal
    Początki nałogu
    • 2006
    • 459

zamarznąć to nie, ale nie należy wstrząsać bo czasem powstają banieczki powietrza, które powodują niekontrolowane efekty na skutek załamania światła ;-)
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• Peri Noid
      Uzależniony
      • 2006
      • 604

Ewentualnie, jak się nazbyt gorące sceny fotografuje, to się może zagotować z wrażenia ;-)
      Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• arra
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1023

Smiejcie sie smiejcie, ale ja naprawde slyszalem szum tej cieczy po aktywacji IS-a

www.pbase.com/arra
        R1+5D2
        Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• piast9
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3267

Oj, AFAIR ten płyn to był w starodawnych rozwiązaniach w kamerach. Obiektywy IS Canona do lustrzanek mają potrząsaną na boki grupę soczewek.
          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7450

I chwała, że wsadzili żyroskopy, bo już strwożyłem się na myśl o postach typu "jak wymienić olej w mojej eLce"...
            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• ukA
              Bywalec
              • 2005
              • 186

I na jaki ? syntetyk, mineralny czy semi
              DAS APARAT

Komentarz

• Caudatus
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 26

Dzięki, znaczy ten płyn to już rozwiązanie z muzeum techniki. Znaczy teraz już jest to tylko soczewka. Skojarzyłem miejsce pochodzenia tej informacji - atrykuł z optyczne.pl o systemach stabilizacji.

Komentarz

Pracuję...