Proszę o pomoc w związku z moją niewiedzą na temat doliczenia się ilości zrobionych zdjęć przez mój aparacik. Nie wiem jak czytać foldery generowane w trybie "continuous". Kupiłem nowego Canona 30D i wystartowałem z folderwm nr. 897 9772. Zrobione jest kilkanaście fotek. Bez sensu jest zapisywanie tej liczby w notesie, żeby później odejmować wszystko o siebie. Proszę o radę, jak mogę ustawić aparat aby liczył faktyczną ilość zrobionych zdjęć? Gwoli ścisłości, myślałem że kupując nowy sprzęt foldery powinny mieć wartość 000 0000 i z tąd startować. Dziękuję.
ilość wyzwolonyc migawek
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Jeśli włożyłeś do aparatu kartę, którą już wcześniej wykorzystywałeś w innym Canonie, to aparat się do niej dopasował. Dlatego teraz numeruje ci tak jak numeruje.
Co do ustawienia - aparat liczy faktyczną ilość zdjęć, poczynając od tego numeru który ustawił na początku ;-) Jak chcesz mieć od 0 (nie licząc tych które zrobiłeś do tej pory) to proponuję na komputerze założyć na karcie folder o numerze 999 (analogicznie do tego co teraz jest), potem włożyć ją do aparatu, wejść w menu i w opcji numerowania zdjęć wybrać "Manual reset" (czy jakoś tak) - w tym momencie aparat zapewne wyświetli komunikat, że karta jest pełna, ale to nic - trzeba ją sformatować (może być w aparacie) i od tej pory powinien liczyć od 000-0000.Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-) -
Przestaw z continuous na to drugie, zresetuje się i będziesz miał od zera. Potem znowu na continuous.
Aparaty często nie zaczynają od zera, bo pamiętają numerację z ostatnio włożonej karty.
PS. 897 9772 = 89772
Edit: czemu były dwa watki?30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
Komentarz
-
tak popiepszyło mi się bo pisałem to o 5ej nad ranem na wpół żywy i podniecony nowym zakupem. Bardzo dziękuję. nawet nie przypuszczałem że tak można.
No idziała jak należy, coprawda jest folder 899 ale następne cztery cyfry liczą od zera. Dziękuję.Jeśli włożyłeś do aparatu kartę, którą już wcześniej wykorzystywałeś w innym Canonie, to aparat się do niej dopasował. Dlatego teraz numeruje ci tak jak numeruje.
Co do ustawienia - aparat liczy faktyczną ilość zdjęć, poczynając od tego numeru który ustawił na początku ;-) Jak chcesz mieć od 0 (nie licząc tych które zrobiłeś do tej pory) to proponuję na komputerze założyć na karcie folder o numerze 999 (analogicznie do tego co teraz jest), potem włożyć ją do aparatu, wejść w menu i w opcji numerowania zdjęć wybrać "Manual reset" (czy jakoś tak) - w tym momencie aparat zapewne wyświetli komunikat, że karta jest pełna, ale to nic - trzeba ją sformatować (może być w aparacie) i od tej pory powinien liczyć od 000-0000.Komentarz
Komentarz