28-70 f2,8 do 20D co najlepsze zamiast L Canona??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TomekD
    Bywalec
    • 2004
    • 171

28-70 f2,8 do 20D co najlepsze zamiast L Canona??

Panowie, mam pytanie, co będzie najlepsze ze szkla o stałym świetle 2,8 28-70 mm do 20D Canona
    Nie pytam o serię L Canona bo to poza moimi mozliwościami finansowymi. Pytam o Sigme, Tamrona, który model tych obiektywów jest najlepszy? Co będzie na pewno działało z 20D?
    Chcę kupić coś na allegro za około 1500 -1600 zł
    Czy któras z tych firm produkuje już obiektywy wspomagające pomiar odległości przy błysku dla Canona ??
    20D, 6D
  • Klosiu
    Bywalec
    • 2004
    • 232

Tamron 28-75mm f/2,8 XR LD Aspherical (IF) Macro

poszukaj w archiwum juz wiele razy o nim pisalismy
    5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Komentarz

• TomekD
      Bywalec
      • 2004
      • 171

Tamron

Ok, przeanalizowałem sprawe i zdaje się że Tamron 28-75 f2,8 LD XR, Sigmy nawet się nie umywaja do niego a Tokina też wypada słabiej.
      Pozdrawiam
      20D, 6D

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Re: Tamron

Zamieszczone przez TomekD
        Ok, przeanalizowałem sprawe i zdaje się że Tamron 28-75 f2,8 LD XR, Sigmy nawet się nie umywaja do niego a Tokina też wypada słabiej.
        Pozdrawiam
        Btw na podforum Sprzedam masz go wlasnie za 1380zl a nie 1500-1600 jak na Allegro 8)

Jeden minus tego Tamrona z 20D - E-TTL II prawie na pewno nie bedzie dzialal , zaopatrz sie rowniez w Canona 50 1.8 z ktorym bedzie dzialal 8)

Komentarz

• TomekD
          Bywalec
          • 2004
          • 171

Dzieki dzieki mam tą 50 kupiłem kiedyś razem z EOSem 30, własnie sie zastanawiałem nad tym ETTL II, trudno się mówi.... W sumie Tamron powinien sie postarać i dostosować nawet z obecnie produkowanymi modelami do nowego standardu. Nie jest to na pewno wielka zmiana w układzie lelektronicznym.
          20D, 6D

Komentarz

• Krzychu
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3611

Zamieszczone przez Vitez
            Jeden minus tego Tamrona z 20D - E-TTL II prawie na pewno nie bedzie dzialal , zaopatrz sie rowniez w Canona 50 1.8 z ktorym bedzie dzialal 8)
            Tak, tak, nie ma to jak dobre rady moderatora Viteza...
            Z 50/1.8 NA PEWNO nie będzie działał E-TTL II.
            Pozdrowienia,
            KZ
            KZ Aviation Photography

Komentarz

• TomekD
              Bywalec
              • 2004
              • 171

no własnie, z czym będzie działał ?? Pewnie narazie tylko z EFSami ? Czy z kitowym szkłem będzie działał?
              20D, 6D

Komentarz

• Arkan
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1401

no własnie, z czym będzie działał ?? Pewnie narazie tylko z EFSami ? Czy z kitowym szkłem będzie działał?
                Generalnie możesz przyjać że OK są wzystkie szkła USM mające FTM. 50/1.8 oczywiscie nie bedzie działał. Pełna lista w linku http://www.bobatkins.com/photography/eosfaq/ettl2.html

Arkan
                Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• kavoo
                  Zablokowany
                  • 2004
                  • 1173

Zamieszczone przez Vitez
                  Jeden minus tego Tamrona z 20D - E-TTL II prawie na pewno nie bedzie dzialal
                  Nie "prawie".

[ Dodano: 23-01-2005 ]
                  Zamieszczone przez Arkan
                  Pełna lista w linku
                  Widze, ze na liscie jest rowniez EF 1200/5.6L... fantastycznie ;-) Brak wspolpracy tego szkla z E-TTL II to bylaby porazka ;-)

Komentarz

• DarekSzu
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 170

Rzucam trochę nie w temacie. Właśnie jestem po pierwszych zdjęciach nowym 17-40 L którym zastąpiłem tokinę 193 19-35 - REWELACJA. Porównywalna jakość obrazu pod względem ostrości z 50 mm. Naprawdę baaaardzo godny polecenia. Ja swojego 10d kalibrowałem do 50 mm i z tą L ką działa równie dokładnie. Raz jeszcze polecam.
                    Analog i cyfra

Komentarz

• Kubaman
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4709

a ja do autora wątku
                      jeśli chcesz robić zdjęcia z lampą, to dokup za 300 PLN KIT'a EF-S, jeśli jeszcze nie masz. Robiąc z lampą możesz podbić przysłonę, a wtedy to szkiełko robi naprawdę przyzwoite fotki. W każdym razie jak na zdjęcia z lampą :wink: No i masz E-TTL 2, który daje rewelacyjne efekty.
                      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Chris
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 152

Zamieszczone przez DarekSzu
                        Rzucam trochę nie w temacie. Właśnie jestem po pierwszych zdjęciach nowym 17-40 L którym zastąpiłem tokinę 193 19-35 - REWELACJA. Porównywalna jakość obrazu pod względem ostrości z 50 mm. Naprawdę baaaardzo godny polecenia. Ja swojego 10d kalibrowałem do 50 mm i z tą L ką działa równie dokładnie. Raz jeszcze polecam.

Chyba se jaja robisz , nie tak dawno ktos tu stwierdzil ze 17-40 nie rysuje ani deko lepiej niz canonowski KIT 18-55 .... wiec go oddal ....
                        ....nie wiem co o tym sadzic ...
                        Podpis bez buraczanych tekstów i życiowych prawd.

Komentarz

• DarekSzu
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 170

Chris jeśli robił z 10D to większość z nich wymaga kalibrowania w serwisie. JA na swoim z 50mm też miałem niezadowalające efekty ale po skalibrowaniu jest żyletka. Niestety nie mogę podpinać 28-70 f 2,8 sigmy bo z nią nienajlepiej z ostrością więc jest podpięta na stałe do analoga. Z tokiną było dobrze ale nie tak ostro poprzez gorszej jakości szkła - rozdzielczość. Z 17-40 L jest rewelacyjnie i jedyna różnica na pełnych dziurach pomiedzy nim a standartem 50 mm to oczywiście głębia ostrości. No ale to chyba normalne bo i otwory względne różne. Myślę, że bez kalibrowania z 50 mm jakie robiłęm też nie był bym zadowolony z tej L ki.....
                          Analog i cyfra

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez Krzychu
                            Moje porady maja sie nijak do stanowiska na forum wiec powstrzymuj sie od takich "wycieczek" .
                            To ze ktos jest moderatorem nie oznacza od razu ze jest nieomylny i mozna po nim jezdzic do woli jak sie pomyli .

Komentarz

• Krzychu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3611

Zamieszczone przez Vitez
                              Zamieszczone przez Krzychu
                              Moje porady maja sie nijak do stanowiska na forum wiec powstrzymuj sie od takich "wycieczek" .
                              To ze ktos jest moderatorem nie oznacza od razu ze jest nieomylny i mozna po nim jezdzic do woli jak sie pomyli .
                              Ogólnie chodziło mi o Twoje udzielanie rad w każdym możliwym miejscu, następnym razem obiecuję nie wstawić "moderatora"...
                              Pozdrowienia,
                              KZ
                              KZ Aviation Photography

Komentarz

Pracuję...