Wybieram się na Mistrzostwa Europy w Łyżwiarstwie Figurowym Warszawa mam Canona s3 Chcałbym nim porobic fotki narazie mam go od niedawna i nieznam jego wszystkich mozliwości. byłbym baaaardzo wdzięczny za kilka porad - jak mniej więcej ustawić sprzęt aby zdjęcia wyszły (technicznie) możliwie najlepiej. Bardzo proszę brać forumową o kilka cennych porad 8)
Mistrzostwa Europy w Łyżwiarstwie Figurowym Warszawa
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
kurcze sam bym poszedł ale jak dlamnie strasznie dorogo 100-200 pln za bilety z tym że te za 100 raczej już sprzedane .... ale za 10 pln można wejść na treningi a szczególnie ten przed pokazem mistrzów o 15.00 ostatniego dnia może zbierzemy silną grupę pod wezwaniem mogą byc fajne fotki ....?
a do pytania hmmm z kompaktem może być ciężko .... ciemno i "szybkie" tematy skutecznie ograniczają możliwości , należyraczej zrezygnować z błysku który i tak jest za mały ja na taką przestrzeń .... zresztą moż ktoś innny coś doradzi
powodzenia !
EDIT : mnie niestety nie będzie 27-28 Buuuuuu
strona z biletami
Ostatnio edytowany przez popmart; 3267. -
do tego zrezygnować z AF i wyprzedzająco ustawić ostrość manualnie.
kolejna sprawa to ustawić odpowiednio krótki czas migawki, rzędu 1/250-1/500, do tego jak najwyższe ISO z akceptowalnymi szumami, wycelowac, wcisnąć spust do połowy i nastąpi chwila prawdy: wystarczy swiatła czy nie? :-)Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
Lampę błyskową spokojnie możesz sobie darować, raz że zawsze w jakimś stopniu przeszkadza to zawodnikom, a dwa że tak naprawdę nic ci ona nie da. Oświetlenie powinno być mocne, dodatkowo odbite od tafli lodu (tak przynajmniej sądzę po randze zawodów).
Soliści to proponuję trybem al-servo, pary raczej one shot (bo często środek kadru jest dokładnie pomiędzy zawodnikami). Bezpiecznie jest ustawiać ostrość w okolicach tyłka / brzucha, chyba że widzisz że zawodnik/czka przygotowuje się do skoku, to automatycznie kieruj obiektyw do góry, okolice klatki piersiowej, barków.
Co do ustawień to sam pokombinuj, 1/200 może być dla niektórych ciut za wolne, ale mi się podobają częściowe rozmycia, dodają dynamiki
To fota zrobiona na: ISO 400, 1/200 f1:2.8,
Host your images online with an easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.
Ty decydujesz
PowodzeniaKomentarz
-
-
ale mi smaku narobiliscie
chetnie pojechalbym na te zawody, tylko gdybym wiedzial o nich wczesniej...
Canon? moze niedlugo!Komentarz
-
Nie wiem czy widzieliście zdjęcia na wp.pl - http://sport.wp.pl/galeria_zdjecie.h...1170066332.283
Obejrzałem wyrywkowo ale generalnie jak dla mnie dość nieciekawe :/
EDIT: Faktycznie WP.pl. Dzięki Adamek. Rozpędziłem się.
Ostatnio edytowany przez Sibil; 5412.Komentarz
-
-
Wzięli akredytowanego, szkoda tylko że akredytacje porozdawali osobom które nie mają o tym sporcie pojęcia.
Zresztą, niezależnie od tego jaki sport, zanim wrzuci się fotki na pożarcie czytelnikom, powinno się przeprowadzić jakąś selekcję, bo źle wychodzą na tym i łyżwiarze, i sam fotograf (np fotka nr 7 - no rany boskie! zdjęcie na którym twarz Agaty zasłania machająca ręka??)Komentarz
-
No, jak tak przejrzałem więcej zdjęć to faktycznie, wygląda na to że gdy była gala to zszedł na najniższe "piętro" i stamtąd strzelał. Tak czy siak to nie jest usprawiedliwienie ani dla niego, ani dla Wp
Ale mimo to i tak podejrzewam że sporo akredytowanych fotoreporterów była tam za karę
Komentarz
-
Komentarz
-
-
-
Dokładnie tak jak napisał Adamek - większość tych panów na co dzień robi pewni hokej, piłkę nożną, kosza itp, więc ślęczenie kilka godzin dziennie przy chłodnej tafli i fotografowanie jakiegoś łyżwiarstwa, gdzie "tańczą do muzyki w infantylnych strojach" nie do końca jest szczytem ich marzeń.
Kto wie, może gdyby spódniczki łyżwiarek były jeszcze krótsze...?
Komentarz
Komentarz