Tamron 28-75 z paprochem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Arnold

Tamron 28-75 z paprochem

Witam

Kupiłem niedawno tamrona 28-75 z gwarancją, zaóważyłem robiąc nim fotki że na przesłonie od 14 w górę czyli krajobraz mam plamkę w dolnej części foty.
    Jak kupiłem szkło było czyste bo sprawdzałem po kilku miesiącach użytkownia dostał się tam paproch odrobinka pyłu ? patrząc od **** jest to chyba druga może trzecia soczewka. Pytanie czy w ramch gwarancji można przeczyścić szkło? czy pozostaje mi tylko czyszczenie odpłatne, no i gdzie to zrobić
    Co radzicie w takim wypadku jest sens czyszczenia delikatnych soczewek.
    Mysle sobie jak to możliwe że coś tam wpadło po tak krótkim okresie użytkowania zaznaczam że nie pstrykam zawodowo.

Pozdrawiam Arni
  • Kubak82
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2348

lepiej przedmuchaj gruszka matryce bo cos mi sie widzi ze to tam jest paproch a nie w obiektywie

Komentarz

• Arnold

jest na bank na 2 lub 3 soczewce widać gołym okiem a matryca jest czysta zreszta na kitowskim szkle nie ma śladu po kropce

Komentarz

• JaBlam
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1304

jakbys mial paproch na szkle to mialbys chyba na wszystkich. Zwylke jest tak ze na duzych przyslonach wylaza syfy. Dowod? Ustaw na przyslone 22 i zrob foto bialej sciany . A potem zgrzytaj zebami jak zobaczysz ile smieci ci wyjdzie.. matryca do czyszczenia.

----------------------------------------
        Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• Arnold

JaBlam jak już pisałem jest od 14 do 32 widoczny jeden jedyny paproch zawsze w tym samym miejscu. Im przesłona jest mniejsza tym bardziej kropka staje się ostra i ciemniejsza
          Co zrobić z tym dziadostwem widać to na fotkach i to mnie drażni?

Komentarz

• Arnold

Może sprubować z gwarancją ?
            A jak nie to czy nie rozregulują mi szkła jak mi tam zaczną grzebać?

Komentarz

• Arnold

JaBlam
              Podłacze jeszcze raz kita by nie było na matrycę !!! skoro twierdzisz że to matryca

Komentarz

• Arnold

Na kicie jest czysto wiec na bank jest to wina tamrona

Komentarz

• Zaku
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 108

Szkło ma budowe otwartą, działa jak pompka i to kwestią czasu jak szybko znajdzie się paproch w jego wnętrzu

skoro syf jest w szkiełku, to pozostaje albo czyszczenie w jakimś profesjonalnym zakładzie optycznym znającym się na rzeczy, ew. jak szkło jest na gwarancji - skorzystać z niej. ( po wcześniejszym uzgodnieniu z serwisem, może to niepodlegać gwarancji)

Patrząc z innej strony, jak dużo zdjęć wykonujesz na przesłonie mniejszej niż f9, sprawdź odsetek bo pewnie tyle ich będzie i przemyśł czy warto sobie głowe zawracać.
                  40D,12-24, 18-55, 50 f/1,8; 24-105 f/4 IS, 70-200 f/4, 430EX

Komentarz

• Arnold

Może ktoś miał podobny przypadek z czyszczeniem tamrona ? Zastanawiam si ę gdzie jest serwis Tamrona bo tylko tam można oddać szkło jak jest na gw.
                    Jestem ciekaw czy podczas czyszczenia rozbierają szkło na element pierwsze czy tylko czyszczą pomiedzy soczewkami?

Komentarz

• Kubak82
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2348

Zamieszczone przez Arnold
                      Może ktoś miał podobny przypadek z czyszczeniem tamrona ? Zastanawiam si ę gdzie jest serwis Tamrona bo tylko tam można oddać szkło jak jest na gw.
                      do niedawna (jakies tydzien temu) na polskiej stronie byl taki adres:

Foto Technika
                      ul. Ks.Robaka 63c
                      80-119 Gdańsk

tel./fax: (+48 58 ) 320 - 11 - 72

e-mail: [email protected]

teraz strona juz sie nie otwiera i jest przekierowanie do tamron europe

ale mozesz zadzwonic i popytac - moze serwis ciagle dziala

Komentarz

• JaBlam
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1304

A czy jest moze jakis inny zaklad ktory podciagnie mi Tamrona jak juz nie jest na gwarancji? mozna na przyklad liczyc ze zrobia mi to za oplata na Zytniej w Warszawie? Na poczatku myslalem ze to moje body ale dzisiaj wlasnie skonsultowalem z Lambi i przy ich body dziala dokladnie tak samo. te same roznice w ostrzeniu.

----------------------------------------
                        Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• Arnold

Ludziska nie mogę uwierzyć że tylko ja mam problem z paprochami przy f14, skoro mam szkło 3 miesiące to jak soczewki będą wyglądać po 2 latach ? Jak macie czas to zerknijcie na swoje foty przy małej przesłonie ? może więcej osób ma ten sam problem !!!!

Komentarz

• Arnold

Znalazłem serwis niby autoryzowany
                            http://firmy.pf.pl/centrum_serwisowo...1504_1485.html ale jakoś źle mi się kojarz ta Żytnia

Komentarz

• Kubak82
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2348

Zamieszczone przez Arnold
                              mam szkło 3 miesiące to jak soczewki będą wyglądać po 2 latach ? Jak macie czas to zerknijcie na swoje foty przy małej przesłonie ? może więcej osób ma ten sam problem !!!!
                              rok uzywania wlasnie stuknal a szklo idealnie czyste.. bylo na plazy, "kosztowalo" pylu na szlakach w Beskidach i Tatrach, teraz pozyczone zarabia na siebie.. moze po prostu miales pecha

Komentarz

Pracuję...