Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Pytanie jak w temacie ale chodzi mi tylko o jedną rzecz o jakość obrazu - co bedzie lepsze ??
Nie interesuje mnie różnica w cenie, różnica w ogniskowych, różnica w świetle , w szybkosci i działaniu AF, różnica gabarytów itd...
Który z wymienionych zestawów da lepszą jakość obrazu ??
mnie nie stac na 300 wiec rozpatrywalem to kontra 100-400 i to samo mi wyszło
- mysle ze 400 bedzie miala lepsza jakośc-
choćby 300 miała lepsza rozdzielczośc to Tcx2 popsuje duzo a 400 z takim samym lub ciut gorszym jakościowo szkłem przy tc1.4 bedzie łącznie lepszą kombinacją
poza tym jesli odepniesz TC to autofokus, waga - na korzy ść 400L
oglądałem wczoraj testy na photozone i tam " testowo " 300 2,8L IS + tc x2wypada gorzej od gołej 400 ale rożnica nie jest kosmiczna. Z tego też względu podejrzewam że gdy 400 dostanie dodatkowo jeszce 1,4 tc to jednak wypadnie słabiej ( dodając do tego lepsze światło i IS wydaje się ze zestaw z 300 bedzie dużo bardziej atrakcyjny pomijając oczywiście kwestie ceny ) Niestety testów 400 5,6L + 1,4 poza własnymi gniotami nie znalazłem nigdzie i ostatecznego porównania nie mam. Testy to jednak nie wszystko i z chęcią zobaczyłbym jakieś zdjęcia z 300 2,8L IS + tc x2 ale tez jakoś nic w sieci wyszperać nie moge
oglądałem wczoraj testy na photozone i tam " testowo " 300 2,8L IS + tc x2wypada gorzej od gołej 400 ale rożnica nie jest kosmiczna.
No właśnie problem w tym że to jest dość równa konkurencja Porównujesz jedną z 2-3 najlepszych stałek na świecie z popularnym, dobrym tele, ale temu drugiemu dajesz fory mniej więcej takie, że szanse się wyrównują :-D Ja myślę, że mając taki wybór nie powinieneś się aż tak skupiać na jakości, a zdecydowac właśnie ze względu na "te inne" cechy. Ja bym brał 300.
No właśnie problem w tym że to jest dość równa konkurencja Porównujesz jedną z 2-3 najlepszych stałek na świecie z popularnym, dobrym tele, ale temu drugiemu dajesz fory mniej więcej takie, że szanse się wyrównują :-D Ja myślę, że mając taki wybór nie powinieneś się aż tak skupiać na jakości, a zdecydowac właśnie ze względu na "te inne" cechy. Ja bym brał 300.
No włąśnie wszytko przemawia za tą 300 oprócz ceny !! i wagi ( wage bym chyba przeżył ) Sęk w tym że musiałbym sprzedać wszystko co mam 70-200 2,8L 300 4,0L 400 5,6L i dołaożyć jeszce z 5000zł . Po częśći to szkło wraz z konwerterami zastąpiło by wszystkie wymienione wyżej no może za wyjątkiem zakresu do 200mm ( ale akurat na nim mi mało zależy )
paweleverest też bym brał 400 bo jak wiadomo w ptasiarstwie mm nigdy dosyć. Co byś nie miał i tak okaże się za krótkie, z tego względu zacząłem kiedyś kombinować z dopinaniem aparatu do lunety. Efekty są zdumiewające, ale to inna historia.
Moim zdaniem 400, a jak światło dopisze to i TCx2 można spróbować.
I na tej podstawie napisałem, że konkurencja równa, ale lekko w stronę 300
Jeśli choć trochę musisz się ograniczać finansowo, to oczywiście że 400+TC!
Wiesz musiałem jakoś ograniczyć wątek do samego obrazu bo znając życie dyskusja zeszła by tu na sprawy ceny, stabilizacji i dziłania AF a te rzeczy są bardziej oczywiste
Zamieszczone przez irma
paweleverest też bym brał 400 bo jak wiadomo w ptasiarstwie mm nigdy dosyć. Co byś nie miał i tak okaże się za krótkie, z tego względu zacząłem kiedyś kombinować z dopinaniem aparatu do lunety. Efekty są zdumiewające, ale to inna historia.
Moim zdaniem 400, a jak światło dopisze to i TCx2 można spróbować.
Powiem tak: już kilka razy się już przymierzałem do takiego zakupu (TC x2 ) ale jakoś nie mam odwagi wydawać 1200 zł na coś z czego ( jak przewiduje ) i tak nie bede zadowolony no chyba że masz doświadczenia w podpinaniu x2 do 400 to chętnie posłucham.
Obawiam się jednak że użyteczność takiego zestawu bedzie mała bo po pierwsze dostajemy szkło f:11 czyli tak ciemne że nawet oszukany AF nie zadziała. Po drugie wypadało by je przymknąć o 1 działke, zeby cokolwiek było ostre a to juz oznacza f:16 przy której, chyba tylko ślimaka udało by się nam nierozmazanego pstryknąć
Aczkolwiek tutaj pewien jegomość za pomocą 16 TC sklecił szkiełko o ogniskowej 12800mm
oglądałem wczoraj testy na photozone i tam " testowo " 300 2,8L IS + tc x2wypada gorzej od gołej 400 ale rożnica nie jest kosmiczna. Z tego też względu podejrzewam że gdy 400 dostanie dodatkowo jeszce 1,4 tc to jednak wypadnie słabiej ( dodając do tego lepsze światło i IS wydaje się ze zestaw z 300 bedzie dużo bardziej atrakcyjny pomijając oczywiście kwestie ceny ) Niestety testów 400 5,6L + 1,4 poza własnymi gniotami nie znalazłem nigdzie i ostatecznego porównania nie mam. Testy to jednak nie wszystko i z chęcią zobaczyłbym jakieś zdjęcia z 300 2,8L IS + tc x2 ale tez jakoś nic w sieci wyszperać nie moge
Powiem tak: już kilka razy się już przymierzałem do takiego zakupu (TC x2 ) ale jakoś nie mam odwagi wydawać 1200 zł na coś z czego ( jak przewiduje ) i tak nie bede zadowolony no chyba że masz doświadczenia w podpinaniu x2 do 400 to chętnie posłucham.
Obawiam się jednak że użyteczność takiego zestawu bedzie mała bo po pierwsze dostajemy szkło f:11 czyli tak ciemne że nawet oszukany AF nie zadziała. Po drugie wypadało by je przymknąć o 1 działke, zeby cokolwiek było ostre a to juz oznacza f:16 przy której, chyba tylko ślimaka udało by się nam nierozmazanego pstryknąć
Wiesz na tak postawione pytanie jak w temacie dosyć trudno odpowiedzieć. Natomiast gdy zagłębić się w szczegóły to ja (zaznaczam ja) bym się pięciu minut nie zastanawiał tylko 300/2.8. Mam jedno z najlepszych tele na świecie (od pełnej dziury bardzo dobry) mam IS, z TC 1.4 jest 420/4, a z 2x 600/5.6 - czyli AF działa bez problemu przy czym wg. opnii z netu i różnych osób z którymi rozmawiałem w tej pierwszej opcji (1.4) jest super.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Wiesz na tak postawione pytanie jak w temacie dosyć trudno odpowiedzieć. Natomiast gdy zagłębić się w szczegóły to ja (zaznaczam ja) bym się pięciu minut nie zastanawiał tylko 300/2.8. Mam jedno z najlepszych tele na świecie (od pełnej dziury bardzo dobry) mam IS, z TC 1.4 jest 420/4, a z 2x 600/5.6 - czyli AF działa bez problemu przy czym wg. opnii z netu i różnych osób z którymi rozmawiałem w tej pierwszej opcji (1.4) jest super.
W tej pierwszej opcji przebija ponoć wszystkie gołe 400 (Łacznie z nową 4,0 DO ) z wyjątkiem 400 2,8L IS ale bardziej mnie interesuje ten drugi zestaw z tc x2
Komentarz