Dyfuzor

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bajo
    Coś już napisał
    • 2007
    • 99

Dyfuzor

Witam !!!
    Dysponuje lapą 430 Ex chciałbym do niej dokupić dyfuzor.... Ale czy warto???
    Czy to kolejny chwyt marketingowy czy może żeczywiście tak ładnie rozszczepia światło. a Co z mocą 430 i tak nie dopala a działa normalnie dopiero na +2/3 ev czy z dyfuzorem bede musiał dac większa moc a co za tym idzie dłużej czekać? prosze o pomoc!
    Pozdrawiam
    Bajo
    Canon 400D + kit + canon 38-76 4.5/5.6 + Tamron 80-210 4.5/5.6 + 430Ex
  • Mac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2063

Dyfuzor na pewno się przyda, właśnie chcę go zamówić bo na pewno warto. Co do reszty pytań to przeszukaj archiwum.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• eternus
      Uzależniony
      • 2004
      • 668

A ja sie zastanawiam, jakie jest najlepsze tanie rozwiazanie typu dyfuzor do lamp tylu 420-stka? Oczywiscie warunek "tanie" eliminuje na wstepie oficjlalne dyfuzory. Czyzby ktoras z propozycji "zrob to sam", ktore przewilaly sie tu na forum? Tylko chodzi mi o cos bardziej estetycznego niz bialy karton przymocowany gumka
      EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
      "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
      że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• Wats0n
        Uzależniony
        • 2006
        • 996

Po kolei.
        1. Od dluzszego czasu bawie sie rozwiazaniem pt. gumka + kartka - ostatnio nawet upgradowalem zestaw, i zamaist kartki uzywam czegos na kształt białej, plastikowej karty do drzwi hotelowych - nie niszczy sie i nie zuzywa. Sprawdza sie, jak jest sufit na swoim miejscu. I w rzyci mam względy estetyczne. Poaz tym - żółta gumka dodaje lampie uroku
        2. Dyfuzor mam od dzisiaj - testowe foty pokazały, że spełnia swoje zadanie. Nic więcej na chwile obecną napisać nie mogę. Nie brałem stofena tylko tumaxa - jakby na to nie patrzyć, o połowę taniej.
        3. O tanich rozwiązaniach w stylu "dyfuzor z obciętej butelki po szamponie" niechaj wypowiedzą się użytkownicy. A na forum jest co najmniej jeden
        Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• eternus
          Uzależniony
          • 2004
          • 668

Zolta gumka na lampie to cos jak czerwony pasek na obiektywie :>

Komentarz

• JaBlam
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1304

za 70 zl masz dyfuzor dopasowany Stofena Omnibounce. Ja dlugo dzialalem na Homemade produktach ale chyba ten Stofen dal najlepsze rezultaty. Pozdr

----------------------------------------
            Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• eternus
              Uzależniony
              • 2004
              • 668

Chyba powoli dojrzewam do tego zakupu (choc spotykalem ceny raczej w granicach 100 zlotych).

Komentarz

• HA!SO
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 23

Zamieszczone przez eternus
                Chyba powoli dojrzewam do tego zakupu (choc spotykalem ceny raczej w granicach 100 zlotych).
                Na Allegro masz gościa o nicku thinkdigital2002
                za 80 zł łącznie z przesyłką dostajesz paczkę prosto z USA bardzo szybko. Ja u niego brałem i polecam bo to sensowny gość. Stofena też polecam - ja praktycznie z lampy go nie sciągam.

Komentarz

• Qbexus
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 562

Ja sie zastrzele kurcze dziesiatki tysiecy idzie na puszki sloiki i lampy a sto zlotych zaluja czrna rozpacz

Komentarz

• januszP.
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 634

Potwierdzam wpis HA!SO
                    kupiłem u faceta przed świętami. Dokładnie 79zł z przesyłką. Przesylka z USA doszła w tydzień! Dyfuzor ok.

Komentarz

• Peri Noid
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 604

Ja mam takie coś. Sprawuje się całkiem dobrze. Wiem, pewnie można lepiej, ale mi wystarcza.
                      Ostatnio edytowany przez Peri Noid; 5553.
                      Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• Saurus
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 269

Jak samoróbki, to świetnie sprawdza się mlecznobiały, półprzezroczysty plastik z baniaków np. po płynie do samochodowych spryskiwaczy
                        Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
                        "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Komentarz

• Reno
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 271

Ja mam butelkę po płynie J&J "top to toe". Trochę spada, muszę przyklejać taśmą. Potwierdzam, że zabiera dodatkowo cenne światło. W praktyce na ogół walę w sufit, bez żadnych nakładek. W 420 i tak zawsze mi tego światła mało. Spróbuj, to nic nie kosztuje, chociaż na pewno profesjonalna nakładka ma lepsze właściwości.

Komentarz

• eternus
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 668

Dzieki - do zakupu dojrzewam coraz bardziej

Zamieszczone przez Qbexus
                            Ja sie zastrzele kurcze dziesiatki tysiecy idzie na puszki sloiki i lampy a sto zlotych zaluja czrna rozpacz
                            Chcialbym moc wydawac dziesiatki tysiecy, naprawde

Ale wiesz w zakupie dyfuzora jest u mnie to takie uprzedzenie - ponad pol banki za kawalek plastiku!!

Komentarz

• JaBlam
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1304

no wiesz.. w czasach kiedy zaslepka na obiektyw kosztuje 30 zl wydaje mi sie ze 70 zl to nie duzo. Mozesz sobie robic z pudelek od jogurtow i innych rzeczy. Ja kupilem i nie zaluje. Mialem jeden made in China ale plastik byl roznie gruby w roznych miejscach i zle swiatlo rozpraszalo. ze Stofenem nie mam problemow i tez go praktycznie z lampy nie sciagam. Albo oszczedzamy i zmieniamy i placzemy, albo dajemy raz wiecej i za to spokoj...Gdzie sie da oszczedzac to prosze bardzo ale sa rzeczy na ktorych po prostu nie warto. Zreszta. Robiac fotografie na koncercie czy innych imprezach troche glupio mi by bylo pojawic sie z lampa a na niej opakowanie po serku danona.

----------------------------------------
                              Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

Pracuję...