pomoc w założeniu matówki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dolat
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 40

pomoc w założeniu matówki

Witam, kupiłem matówkę z klinem do 350 d ale nie potrafię jej sam założyć, gdyby któryś z kolegów pomógł mi ja umiejscowić, byłbym wdzięczny, mieszkam w Łodzi, ale mogłbym podjechać na rozsądną odległość, proszę o info na PW, pozdrawiam
  • Firrdun
    Coś już napisał
    • 2006
    • 78

Sorry za trolowanie, ale nie wiedzialem, ze w Canonach mozna wymieniac matowke (poza 1). Mozesz podac linka do takiej matowki? I jezeli ktos moze mi powiedziecz czy taka z klinem ewentualnie mozna dostac do 30D??
    Canon 30D + BG-E2 + Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM +EF 70-200 f/2.8

Komentarz

• Mutt
      Początki nałogu
      • 2006
      • 252

Zamieszczone przez Firrdun
      Sorry za trolowanie, ale nie wiedzialem, ze w Canonach mozna wymieniac matowke (poza 1). Mozesz podac linka do takiej matowki? I jezeli ktos moze mi powiedziecz czy taka z klinem ewentualnie mozna dostac do 30D??
      Te matówki robił (nie wiem, czy nadal robi) Andee (zarejestrowany na forum). jest temat nawet. trzeba tylko poszukac
      Instagram

Komentarz

• RobertG
        Coś już napisał
        • 2006
        • 83

Jest to w sumie proste - ale uwaga - sterylna czystośc, bo na tej matówce potrafią osiąśc pyłki i obraz jest brzydki.
        Poradnik jest na tym forum

ale nie pamiętam dokładnego linka.

Komentarz

• Firrdun
          Coś już napisał
          • 2006
          • 78

Zamieszczone przez Mutt
          Te matówki robił (nie wiem, czy nadal robi) Andee (zarejestrowany na forum). jest temat nawet. trzeba tylko poszukac
          Dzieki. Masz jakies doswiadczenia z matowkami od niego? Bo na http://forum.stock-photo.pl/viewtopi...=mat%F3wka+30d przeczytalem, ze on je sam produkuje. Jak jest z jakoscia?
          Canon 30D + BG-E2 + Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM +EF 70-200 f/2.8

Komentarz

• Mutt
            Początki nałogu
            • 2006
            • 252

nie mam tej matówki, ale czytając tamten wątek wygląda na to, że są świetne :grin:

tutaj masz link do tego tematu
            Instagram

Komentarz

• Peri Noid
              Uzależniony
              • 2006
              • 604

Mam takową matówkę do 30D. Matówka jest kapitalna - trzeba tylko pamiętać, że np. trzeba sobie wprowadzić korektę ekspozycji bo z tą matówką zdjęcia są lekko prześwietlone przy ustawieniu na 0.
              Co do montażu to nie pomogę osobiście, chyba, że do W-wy wpadniesz ;-) Ale to nie jest takie trudne - tylko przy pierwszym razie. Sugeruję tylko bardzo dokładnie sprawdzić, czy blaszka, która leży pod matówką, jest równiutko ułożona. U mnie po pierwszym założeniu nie leżała jak trzeba, przez co sama matówka była odsunięta i aparat nie ostrzył jak należy. Po dokładnym ułożeniu wszystkich elementów ostrzy w punkt - ba, nawet matówka jest czasami dokładniejsza od AF.
              Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• RobertG
                Coś już napisał
                • 2006
                • 83

Mam taka matówke od Andee'go, sam ja zmieniałem. Jest trochę strachu , ale mozna samodzielnie ja wymienić

Komentarz

• dolat
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 40

Zamieszczone przez RobertG
                  Mam taka matówke od Andee'go, sam ja zmieniałem. Jest trochę strachu , ale mozna samodzielnie ja wymienić
                  To podpowiedz mi jak to zrobić: wiem że trzeba odpiać zaczep ramki trzymającej matówkę oraz tą blaszkę dystansową, ja odpioąłem, ale matówka nie wysuwa się razem z ramką i nie wiem czy mam tam grzebać pensetą ........daj znać, jak podejść do tego

Komentarz

• Peri Noid
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 604

Zamieszczone przez dolat
                    To podpowiedz mi jak to zrobić: wiem że trzeba odpiać zaczep ramki trzymającej matówkę oraz tą blaszkę dystansową, ja odpioąłem, ale matówka nie wysuwa się razem z ramką i nie wiem czy mam tam grzebać pensetą ........daj znać, jak podejść do tego
                    U mnie po odpięciu ramki dociskającej przy aparacie leżącym na płasko na biurku matówka sama się odchyliła, razem z ramką. Blaszka dystansowa w 30D jest akurat pod matówką, więc trzeba tylko pilnować, żeby równo leżała przy zakładaniu. W 350-ce powinno być podobnie, może co najwyżej inna kolejność. Jeśli wyjąłeś już ramkę dociskającą i blaszkę to możesz spróbować delikatnie podważyć matówkę, ale wyłącznie z brzegu. Ma ona po bokach takie wypustki plastikowe, za które można ją bezpiecznie złapać. Poświeć sobie jakąś latarką i popatrz.
                    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• RobertG
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 83

Tak jak napisał Peri Noid. Dostępne narzędzia: ostry długi nóż i pęsetka. Łapiemy TYLKO ZA BRZEGI matówki.I najlepiej zrobić to na wytrzepanej z kurzu kartce papieru. W przeciwnym razie każdą drobineczkę będziesz widział w wizjerze

Komentarz

• snow
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1145

Zamieszczone przez Peri Noid
                        Mam takową matówkę do 30D. Matówka jest kapitalna - trzeba tylko pamiętać, że np. trzeba sobie wprowadzić korektę ekspozycji bo z tą matówką zdjęcia są lekko prześwietlone przy ustawieniu na 0.
                        Ciekawe. Czemu z inną matówką wychodzą prześwietlone? Matówka chyba nie ma wpływu na matryce tym bardziej że w czasie robienia zdjęcia lustro zasłania migawke :>

Komentarz

• piast9
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3267

Zamieszczone przez snow
                          Ciekawe. Czemu z inną matówką wychodzą prześwietlone?
                          Bo pomiar światła patrzy na obraz na matówce.
                          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Bagnet007
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1344

Zamieszczone przez snow
                            Ciekawe. Czemu z inną matówką wychodzą prześwietlone? Matówka chyba nie ma wpływu na matryce tym bardziej że w czasie robienia zdjęcia lustro zasłania migawke :>
                            Ale pomiar światła jest robiony na matówce :smile: (za późno)

Komentarz

• dolat
                              Dopiero zaczyna
                              • 2006
                              • 40

no to przemiana dokonana: wrażenia: mimo sterylnie domowej czystości kilka parochów wpadło, pomimo dmuchania paprochy na matówce siedzą, czym można je z matówki zdjąć ?, do ostrzenia trzeba się przyzwyczaić, czasem trafiam z wyostrzeniem czasem nie,......zobaczy się jak będzie się to sprawdzać w dziennym świetle i plenerze, dzięki za podpowiedzi

Komentarz

Pracuję...