m42- ktora przejsciowka?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Mam na sprzedaż taką jak na :
http://www.allegro.pl/item155362567_...wiec_nowy.html
Jest OK. Jak jesteś zainteresowany to pisz PW.
Farba nie odpada. -
Przejściówkę z blokadą bolca przysłony musisz kupić dopiero wtedy, gdy obiektyw ma wspomniany bolec przysłony i przy okazji nie posiada przełącznika auto/manual. Każdy inny można podpiąć do zwykłej najtańszej przejściówki. Jak chcesz być aż tak profi to może być i czarna

Komentarz
-
tak,wiem,chodzi mi o to czy te tansze maja luzy itp,czy oplaca sie doplacic. nie-czarne drozsze :]Komentarz
-
Moja nie ma luzów, przynajmniej w stosowaniu z 350D.Komentarz
-
Nie ma mowy o luzach. Mocowanie (w body) jest tak skonstruowane, że dociska do aparatu cokolwiek by nie było podpięte :smile:
Komentarz
-
Ja kupiłem chyba za 30zł i jestem zadowolony no jeszcze nie mam szkła na 42m bo potrzebna mi była do połączenia z teleskopem ale zbieram się do zakupu jakiegoś szkła na 42m pewnie jakiś szeroki kąt.Komentarz
-
Właściwie to wszystko jedno, działac będzie każdy i nic się nie będzie łuszczyć.
Czyli, na przykład, bardzo popularny Helis 44M-4 :-)Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutajKomentarz
-
Komentarz
-
Niedawno kupiłem 3. Podczas zdejmowania najadlem się trochę strachu bo musiałem się ostro przyłożyć by ją odkręcić. Kluczyk niby jest, ale to jednak nie to samo co trzymać w ręku korpus obiektywu.
Powiem szczerze, ze troche się jej boję :-)Komentarz
-
Mam dwie przejściówki M42: srebrna i czarna. Kolory to pryszczy przy ich grubości. Strachu się najadłem kiedy do nowo zakupinej srebrnej podpiołem zenitara 16mm i zamontowalem do eos300. Jak mi lustro rąbło o filtr obiektywu...to mi się bulb zrobił zanim zakumałem o co chodzi. Czarna jest grubsza i z nią nie mam żadnych problemów. Więc, według mnie grubość przejśiówki też ma znaczenie.EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
www.tomaszszyszko.plKomentarz
-
Czarne mają to do siebie że przy dużej wilgotności sciera się farba i zaczynają nie ładnie wygądać, ale nie za to na body nie widać. Kupiłem ostatnio tą z aukcji "3" i poza tym że się świeci bo srebrna
to jest bardzo solidna i dokładnie wykonana, od tyłu wygląda lepiej jak kit bo ma metalowy bagnet
.
EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mmKomentarz
-
Bardzo ciekawa teoria, bo te czarne przejściówki są anodowane elektrochemicznie (trawione). Mam czarną przejściówkę od ciecio i zero problemów łatwo się zakłada i zdejmuje ze względu na grubszy radełkowany kołnierz, nie trzeba uzywać zadnych kluczy czy innych wynalazków. Poza tym czarny kolor lepiej pasuje do czarnego body ;-)Czarne mają to do siebie że przy dużej wilgotności sciera się farba i zaczynają nie ładnie wygądać, ale nie za to na body nie widać. Kupiłem ostatnio tą z aukcji "3" i poza tym że się świeci bo srebrna
to jest bardzo solidna i dokładnie wykonana, od tyłu wygląda lepiej jak kit bo ma metalowy bagnet
.Cannon 350D 50F1.8, EFS 18-55, 70-200F4 ,Takumar 28F3.5, Sonnar 135F3.5, Speedlight 430EXKomentarz
-
ja także używam czarnej od 2 lat bez żadnych kłopotów...
klucze moim zdaniem nie potrzebne - najpierw dokręcam do obiektywu a później zakładam obiektyw do body tak jak każdy inny obiektyw EF, w drugą stronę tak samo... używam z analogiem i cyfrą...
Bolec przysłony: przynajmniej w moim przypadku jest tak, że jeśli obiektyw jest z bolcem do automatycznego przymykania, to bolec ten wciska się podczas nakręcania przejściówki (opiera się o nią) i tak pozostaje wciśnięty cały czas...
podczas fotografowania operuję pierścieniem do wyboru przysłon - czyli albo przymykam albo otwieram... bo bolec jest wciśnięty cały czas przez kołnierz przejściówki
Komentarz
-
A moja czarna przejsciowka (nie wiem jakiego producenta) zapina obiektywy przekrecone jakies 10 stopni w prawo. Nie przeszkadzalo mi to do czasu jak kupilem Taira 300, ktory ma mocowanie statywowe i okazalo sie ze na statywie korpus mam przekoszony.Pozdrawiam
Marek
-----------
canon user
Komentarz
Komentarz