Wadliwy Tamron 28-75 xr di ld???? Pomóżcie!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lucjanooo

Wadliwy Tamron 28-75 xr di ld???? Pomóżcie!

Witam wszystkich! Proszę o pomoc przy ocenie mojej kopii tamrona. Przy sprawdzaniu ostrości na środku klatki nie miałem wątpliwości, lecz ostatnio zaniepokoił mnie wygląd prawj częsci zdjęcia, głownie prawego gornego rogu.

Tu sa zdjecia:

jako ze obiektyw jest nowy myslicie ze powinienem wymienic go na inna kopie? mial ktos juz podobny problem?
    niby mala wada ale strasznie wkurza po dokladnym przyjrzeniu sie...
  • lukep
    Początki nałogu
    • 2006
    • 387

W!

A z jaka przeslana to robiles i czy ze statywu?? Z innymi szklami jak rozumiem tego efektu brak?? Bo faktycznie troszke dziwne to mydlo w rogu, takie wybiorcze i powtarzalne, ze az wyglada na utluczone... ;/

Zdrowko

Komentarz

• hakir

Lewy górny taki sam dramat jak na mojej L-ce....Jednoczę się w bólu.....

Komentarz

• Skipper
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1112

Zamieszczone przez hakir
        Lewy górny taki sam dramat jak na mojej L-ce....Jednoczę się w bólu.....
        chłopie juz pisałem... nie histeryzuj tylko wymien obiekty jak ci nie pasuje jak na kolejnym bedzie to moze jednak nie obiektyw jest wadliwy...

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• hakir

Zamieszczone przez Skipper
          chłopie juz pisałem... nie histeryzuj tylko wymien obiekty jak ci nie pasuje jak na kolejnym bedzie to moze jednak nie obiektyw jest wadliwy...
          A ja ci powiem ze musiał bym być idiotą żeby zaakceptować mniejszą rozdzielczość na brzegach w obiektywie za 2500 niż w tym za 180zł??

Komentarz

• Skipper
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1112

Zamieszczone przez hakir
            A ja ci powiem ze musiał bym być idiotą żeby zaakceptować mniejszą rozdzielczość na brzegach w obiektywie za 2500 niż w tym za 180zł??
            a czy ja ci kaze akceptowac...? człowieku wyluzuj pisze tylko o tym ze nie ma sensu dramatyzowac... kupiłes nowy obiektyw za kupe kasy to jedź go wymien a nie uderzasz w ton jakby sie stało cos okropnego... moze źle wspolpracuje z twoim body i kalibracja by pomogla...
            w kazdym razie nie ma co dramatyzowac tylko działac trzeba

Komentarz

• JaBlam
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1304

A ja odnosnie Tamrona mam inne pytanie. Niestety okazalo sie ze przy 28 mm mam duzego FF.. na 2.8 jest beznadziejnie, na 8 tez nadal jest. Czy mozna to gdzies wyregulowac czy lepiej sprzedac szybciutko i cos innego nabyc? Kurde czemu te obieltywy sa takie gowniane. Jest gdzies punkt ktory moze mi wyregulowac obiektyw? Inne Sigmy i Canony dzialaja bezblednie. A w koncu nie po to kupilem tamrona zeby uzywac ogniskowych od 50 w gore,.,

----------------------------------------
              Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• lucjanooo

Zdjecia robione na F4 czyli przy mojej kopii przesłonie gdzie zaczyna się robić ostro na wszystkich ogniskowych. Statywu nie miałem ale raczej nie chodzi tu o zbyt krótki czas...

Komentarz

• marekb
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2273

sprzedać wszystkie tamisyfy!!

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Zamieszczone przez marekb
                    sprzedać wszystkie tamisyfy!!
                    Ja bym w ogóle wszystko sprzedał i pojechał w Bieszczady .
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• Ornitolog
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 30

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                      Ja bym w ogóle wszystko sprzedał i pojechał w Bieszczady .
                      Czasami tez o tym myślę, wiesz "siekierezada" i takie tam...

Komentarz

• aptur
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3837

Zamieszczone przez JaBlam
                        A ja odnosnie Tamrona mam inne pytanie. Niestety okazalo sie ze przy 28 mm mam duzego FF.. na 2.8 jest beznadziejnie, na 8 tez nadal jest. .,
                        Na 28/2.8 w zależności od body FF zdaża się bardzo często (350D) lub rzadziej (30D/20D). Problem dotyczy ostrzenia na oddalone obiekty i opisywany był na forum wielokrotnie. Przy F4 nie powinno już być tego efektu (przynajmniej u mnie nie ma). Spróbuj wymienić szkło na inny egzemplarz.

Komentarz

• Skipper
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1112

Zamieszczone przez JaBlam
                          A ja odnosnie Tamrona mam inne pytanie. Niestety okazalo sie ze przy 28 mm mam duzego FF.. na 2.8 jest beznadziejnie, na 8 tez nadal jest.
                          jest pewien patent zresztą częstwo wspominany przy 17-50... ostrz na maxymalnej ogniskowej albo tam gdzie najlepiej ostrzy i nie puszczając guzika zjeżdz w doł i dopiero rób fote...

uprzedzając uwagi... tak wiem powinno działąc zawsze ale... skoro nie działa trzeba sobie radzic zamiast tylko narzekac

Komentarz

• mrek
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 331

Zamieszczone przez aptur
                            Na 28/2.8 w zależności od body FF zdaża się bardzo często (350D) lub rzadziej (30D/20D). Problem dotyczy ostrzenia na oddalone obiekty i opisywany był na forum wielokrotnie. Przy F4 nie powinno już być tego efektu (przynajmniej u mnie nie ma). Spróbuj wymienić szkło na inny egzemplarz.
                            Polecam analogi. Dopiero tu sie dowiedzialem, ze istnieje cos takiego jak FF i BF. Z przerazeniem mysle o chwili zakupu cyfrowki. A powinienem sie chyba cieszyc?
                            Pozdrawiam
                            Marek
                            -----------
                            canon user

Komentarz

• CYNIG
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 694

Zamieszczone przez mrek
                              Polecam analogi. Dopiero tu sie dowiedzialem, ze istnieje cos takiego jak FF i BF. Z przerazeniem mysle o chwili zakupu cyfrowki. A powinienem sie chyba cieszyc?
                              po prostu nie czytaj postow w stylu: "kupilem C .... podpialem 50/1.8 cyknalem kilka zdjec i mam FF/BF az 12,859 mm!!!!!!"
                              Bez brania pod uwage takich postow od razu poprawia Ci sie statystyki dobrze dzialajacego sprzetu i .... humor
                              https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

Pracuję...