Tak sobie pomyślałem, że porównam sobie ef 50 1.8 i heliosa 50 f 2 i jakie było moje zdziwienie, żę mają różne ogniskowe...czy to jest wina redukcji m42>ef czy po prostu mając te same oznaczenia mają inne ogniskowe. Wiem, że 50 canona to tak na prawdę 49 (gdziueś tu na forum wyczytałem). Any hinst ??
Chciałem porównać 50..
Zwiń
X
-
Chciałem porównać 50..
Tagi: Brak -
-
A raczej czy oba były wyostrzone na nieskończoność?650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0Komentarz
-
Ale Heliosy 44-x mają 58mm
Czasem tylko na Allegro trafia się model z 50mm o oznaczeniu 77 (no chyba, że o nim mówisz).

Komentarz
-
lol...ale ja ***.ięty jestem
nie było tematu
niech ktoś to wyłączy
Komentarz
-
-
Nie przejmuj się, Helios 44 funkcjonuje w "świadomości narodu" jako pięćdziesiątka ;-)
Ale skoro już zacząłeś to ciekaw jestem co Ci wyszło, bo też robiłem takie porównania (oczywiście na ludziach a nie na tablicach testowych)Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutajKomentarz
-
nie robiłem tablic
po otwarciu w PS, ładnie poprawia rawy z heliosa...myślę, ze trzeba dawać -2/3 lub -1 ev bo trochę jest za jasno porównując do 50 canona
Komentarz
-
Ja swoje porównywałem w bardzo silnym słońcu i 50/1.8 wypadło generalnie lepiej. Pod światło, mimo że mój Helios to wersja MC, sprawował się zdecydowanie słabo. Ostrość lepsza była z 50/1.8, Helios miał trochę ładniejszy bokeh. O jasności obrazu ciężko mi coś powiedzieć, bo ze względu na warunki wszystkie foty były bardzo jasne.Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutajKomentarz
-
W moim heliosie trudno rozróżnić bokeh od elementów ostrych... ot, żyleta. Ino aluminiowa.Tako rzecze Watson.
/// //Galeria przejściowaKomentarz
-
Mnie wyszło że pod względem ostrości Canon 1.8/50mm jest najostrzejszy. Wyprzedza Pancolara, heliosy i inne. Niestety ma nie zaprzczalną wadę. Jest plastikowy i już w moim egzemplarzu ostrość siadła i na 1.8 mam mydło, muszę udać się do serwisu, niestety
Za to polecam Japońskie obiektywy 1.4/50 mm. Mam Reflectę 1.4/55mm i pod względem ostrości jest naprawdę zbliżona do Canona.Staram się, ale za mało...Komentarz
Komentarz