Czy do tego szkla trzeba jakis specialny cienki filtr UV z przody na gwint 77 mm?
Canon EF 16-35/2,8 L - jaki filtr UV?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Czy cieńki to nie wiem. Być może przy 'normalnym' filtrze występować minimalne winietowanie na szerokim końcu, ale jak dla mnie to nie problem. Bez wątpienia jednak powinieneś zainwestować w jakiś dobry filtr UV - BW MRC, albo HOYE HMC lub SHMC.
EDIT:
Jakby co to tutaj masz trochę informacji i cen:
-
-
Polecam B+W UV MRC Slim lub, jeśli masz kasę, Heliopana
Rays Foto
Heliopan de
Alternatywa, zresztą bardzo dobrą i tanią są filtry Protect Canona. Niestety, w Polsce prawie nie do zdobycia.
Może na zamówienie, ale tego nie wiemKomentarz
-
Mi sie wydaje, ze 16-35 nie powinien winietowac z normalnym filtrem UV.
Osobiscie polecam normalny, slim nie przyjmuje orginalnego dekielka. OK porzadny slim bedzie mial wlasny dekielek, ale dosc tandetny i latwo spadajacy. Slim dla mnie to ostatecznosc.
Jak dla mnie B+W MRC 77mm. B+W nie tylko urzywa doskonalego szkla, ale tez mosiadzu do gwintu, co zmniejsza szanse zakleszczenia sie filtra na obiektywie.1D i obiektywy CanonaKomentarz
-
Witam serdecznie czy ktoś używa 16-35 z "normalnym" filtrem 82mm B+W? Interesuje mnie czy występuje winietowanie?Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)Komentarz
-
Kiedyś jak miałem jeszcze 16-35II sprawdziłem i winieta niestety pojawia się z normalnym UV B+W (5 mm szer. bez gwintu) do 20 mm. Od 24 mm jest OK. Możesz to sam sprawdzić wycinając z papieru obwódkę (o odpow. szer.) i przykładając do obiektywu ;-).Komentarz
-
A czy coś się poprawiło odnośnie "zatyczek" na filtr z firmy B+W slim . Mam slima pol. i jest tak lipna że aż szkoda mówić.Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)Komentarz
-
Komentarz
-
Odnośnie filtra slim i oryginalnego dekla od obiektywu - na mój Marumi (polar) bez problemu da się zapiąć dekielek.Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...Komentarz
-
Gdyż marumi poszło po rozum do głowy :-D, również używam, filtr DHG Super PL.D praktycznie nie różni się optycznie od heliopan czy B+W, a jest nawet lepszy (wg optyczne.pl) i do tego dekielek obiektywu pasuje :-D.Komentarz
-
Jesteś pewny że potrzebujesz filtra UV ?
Zastanawiałeś się nad lens protectem od Marumi ?
Sam takiego posiadam i szczerze mówiąc to na każde szkło będę kupował chyba ten wynalazek : )Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Cena 189 zł na pewnym serwisie to chyba i tak cena nie najtańsza.Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)Komentarz

Komentarz