Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Szukam dobredo adapteru EOS->M42, do którego moża łatwo przykleić dandeliona. Niektóre przejściówki mają różną szerokość "półeczki" do której trzeba przykleić dandeliona i stąd moje pytanie.
Jaki polecacie?
Na allegro znalazłem coś takiego... http://allegro.pl/item155397945_adap..._pokrowie.html
Mam dokładnie takiego samego, jest OK. Prawie. To prawie sprowadza się do tego, że nie ma takiego bolca na obwodzie potrzebnego do przesunięcia małej dźwigienki jaka występuje w bagnetach niektórych analogowych EOS-ów (np. 50e), przez co nawet z dandelionem taka przejściówka nie uruchamia w nich potwierdzenia ostrości. Ale jeśli nie masz zamiaru używać przejściówki z czymś innym jak cyfrak to nie ma żadnego problemu - jak pisałem wyżej, sam mam i z powodzeniem używam z 30D.
I jeszcze jedno - takiej z tym bolcem na Allegro teraz nie znalazłem, więc pewnie i tak nie ma co sobie tym zawracać głowy :-)
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
Mam dokładnie takiego samego, jest OK. Prawie. To prawie sprowadza się do tego, że nie ma takiego bolca na obwodzie potrzebnego do przesunięcia małej dźwigienki jaka występuje w bagnetach niektórych analogowych EOS-ów (np. 50e), przez co nawet z dandelionem taka przejściówka nie uruchamia w nich potwierdzenia ostrości. Ale jeśli nie masz zamiaru używać przejściówki z czymś innym jak cyfrak to nie ma żadnego problemu - jak pisałem wyżej, sam mam i z powodzeniem używam z 30D.
I jeszcze jedno - takiej z tym bolcem na Allegro teraz nie znalazłem, więc pewnie i tak nie ma co sobie tym zawracać głowy :-)
Mam EOSa 30, więc może i by się przydał, ale raczej będę używał przejściówki do 350D. W którym miejscu jest ten bolec?
Kupiłem kiedyś przejściówkę na giełdzie w Stodole. Miała 2 poważne mankamenty - złe nagwintowanie (które powodowało, że góra obiektywu M42 była przekręcowa w prawo o ok 30 stopni - całą podziałkę zasłaniałem sobie ręką) oraz problem z ostzrzeniem na nieskończoność (za duża odległość obiektywu od matrycy-pewnie też przez ten zły gwint).
Rozumiem, że z tą przejściówką takich problemów nie ma?
I jeszcze jedno - czy trzeba jakoś modyfikować tę przejściówkę (np. spiłowywać jakiś rancik), żeby przykleić dandielona?
Mam EOSa 30, więc może i by się przydał, ale raczej będę używał przejściówki do 350D. W którym miejscu jest ten bolec?
Jak się założy przejściówkę i popatrzy na aparat od przodu to bolec powinien być tak mniej więcej na godz. 10-tej. Do wniosku, że bolec jest potrzebny udało się dojść metodą prób i błędów na forum M42.
Zamieszczone przez Ramirez
(...) Rozumiem, że z tą przejściówką takich problemów nie ma?
I jeszcze jedno - czy trzeba jakoś modyfikować tę przejściówkę (np. spiłowywać jakiś rancik), żeby przykleić dandielona?
Nie, nie ma. Przynajmniej ja nie mam. Nie trzeba też jej piłować czy coś. Po prostu dokleja się dandelion i już. Ja mam przyklejony na kawałek grubej, dwustronnej taśmy (typu "scotch").
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
Kleiłem dandeliony na dwóch przejściówkach z tego samego źródła, które podałeś i wszystko działa bardzo fajnie. W miejscu gdzie dokleja się dandeliona jest mała rynienka w którą trzeba władować trochę kleju (ja kleiłem na poxipol). Zewnętrzna krawędź dandeliona powinna pokrywać się z zewnętrzną krawędzią rynienki. Tutaj masz schematy:
Szkoła fotografowania National Geographic Peter K. Burian, Robert Caputo + Szkoła fotografowania. Krajobrazy Caputo Robert + Nowy podręcznik fotografii John Hedgecoe + Praktyczny kurs fotografii Łukasz Gaweł
A podpowiedzcie panowie gdzie można nabyć takiego dandeliona ? szperam w googlach i znajduję gotowe pierścienie albo same dandeliony gdzieś w krajach kwitnącej wiśni za walutę której nigdy na oczy nie widziałem ;-)
A podpowiedzcie panowie gdzie można nabyć takiego dandeliona ? szperam w googlach i znajduję gotowe pierścienie albo same dandeliony gdzieś w krajach kwitnącej wiśni za walutę której nigdy na oczy nie widziałem ;-)
Szkoła fotografowania National Geographic Peter K. Burian, Robert Caputo + Szkoła fotografowania. Krajobrazy Caputo Robert + Nowy podręcznik fotografii John Hedgecoe + Praktyczny kurs fotografii Łukasz Gaweł
Co do ceny to mogę wysłać PM z kwotą :-) Co do tego jaka to wersja to nie mam zielonego pojęcia. Ciekawi mnie tylko jedno i może ktoś to będzie potrafił wytłumaczyć. Jaki wpływ ma dandelion na ostrzenie przy jakiejś konkretnej przysłonie, skoro pomiaru ostrości dokonuje puszka, a dandelion tylko ją oszukuje, że jest podpięty do niej obiektyw EF?
To ja się podlacze pod temat - mam przejsciowke + dandelion (kupione juz razem) i wszystko dziala ok, ostrzy dobrze, potwierdzenie dziala itd. ale problem mam z zakladaniem obiektywu z nalozona przejsciowka. Tzn o ile zwykly obiektyw canona wklada sie "luzno" tzn tak naprawde dwoma palcami mozna wsunac w (przekrecic) na miejsce, az zaskoczy zatrzask, to obiektywy z ta przejsciowka musze niemalze "na sile" przekrecac - tzn jest o wiele wiekszy opor, ale jak juz wskoczy na miejsce to wszystko dziala ok. mam 350d. Czy to moze powodowac jakies problemy pozniej? Nie wiem, wyrobienie tych sprezynek czy cos (chodzi mi o te "luki" po wewnetrzej stronie metalowej obreczy na body). Moze panikuje, ale chcialbym wiedziec.
Mózg 10 bilionów neuronów | Oczy - AllNatural -1,5 dioptrii | Ręce - sztuk dwa, pięciopalczaste
Ja mam dwie przejsciowki i jedna zapina sie "na siłe" druga luzno. Zależy od body chyba bo w moim 300d obie luzno sie zapinają, a u kumpla ciasno ta z dandelionem. Oba body to 300d
Co do ceny to mogę wysłać PM z kwotą :-) Co do tego jaka to wersja to nie mam zielonego pojęcia. Ciekawi mnie tylko jedno i może ktoś to będzie potrafił wytłumaczyć. Jaki wpływ ma dandelion na ostrzenie przy jakiejś konkretnej przysłonie, skoro pomiaru ostrości dokonuje puszka, a dandelion tylko ją oszukuje, że jest podpięty do niej obiektyw EF?
Ciekawi Cie jako uzytkownika czy jako sprzedawce? Sprawa wyjasniona jest na forum M24. Cene prosze wyslij. Czekam.
Ja ostatnio zakupiłem takowy adapter od kolegi Propiego za 220 złociszy z przesyłką. Mocuje się do mojego 300D z lekkim oporem ale bez kópotów.Potwierdzenie dział świetnie z posiadanym Jupiterem 3,5/135 aczkolwiek jest to wersja dandeliona która działa do przysłony 5,6.Powyżej potwierdzenie nie działa ale nie jest to problem bo w przypadku Jupitera który nie posiada automatycznej przysłony ostrzę i tak na pełnej dziurze a następnie domykam.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników dandelionów :grin:
Ja ostatnio zakupiłem takowy adapter od kolegi Propiego za 220 złociszy z przesyłką. Mocuje się do mojego 300D z lekkim oporem ale bez kópotów.Potwierdzenie dział świetnie z posiadanym Jupiterem 3,5/135 aczkolwiek jest to wersja dandeliona która działa do przysłony 5,6.Powyżej potwierdzenie nie działa ale nie jest to problem bo w przypadku Jupitera który nie posiada automatycznej przysłony ostrzę i tak na pełnej dziurze a następnie domykam.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników dandelionów :grin:
To jeszcze napisz czy on jest zielony czy nie. Nie wiem, nowe czy stare sa na zielonej plytce drukowanej.
Komentarz