20D i zewnetrzne lampy blyskowe

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • danny
    Coś już napisał
    • 2007
    • 76

20D i zewnetrzne lampy blyskowe

Ostatnio napatoczyl mi sie nastepujacy problem. Mam pare starszych fleszy do ktorych posiadam rowniez kostki ktore pozwalaja na ich zdalne wyzwolenie. kostki sa bodajze produkcji hamy i reaguja (odpalaja podlaczony do nich flesz) na blysk. mechanizm prosty - ustawiamy w duzym pomieszczeniu pare takich fleszy, nastepnie standardowym fleszem mozemy je wszystkie odpalic i jest jasno jak w dzien.

i tu pojawia sie problem, poniewaz 20D odpala wbudowany flesz 2 krotnie. odstep czasowy miedzy odpaleniami jest tak krotki ze oko tego nie rejestruje, ale odpalenie jest. tak wiec w chwili nacisniecia spustu, 20D odpala wbudowany flesz po raz pierwszy, zewnetrzne flesze reaguja na to i nastepuje wielki blysk, nastepnie 20D odpala wbudowany flesz ponownie i dopiero robi zdjecie. efekt, jak mozna sobie wyobrazic, jest taki jakby zewnetrznych wogole nie bylo.

pytanie - czy ktos sie orientuje jak mozna w/w funkcje (podwojnego odpalania) wylaczyc?
    analog i prajmy.
    cyfra gdzieś w kącie.
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez danny
    pytanie - czy ktos sie orientuje jak mozna w/w funkcje (podwojnego odpalania) wylaczyc?
    Nie mozna.

Bez dodatkowych inwestycji możesz napierw zasłonić wbudowaną lampę i wywołać przedbłysk przyciskiem * (tym pod kciukiem prawej reki). Taka sama * zaświeci się w wizjerze i musisz wykonać zdjęcie dopóki nie zniknie. Wtedy będzie bez przedbłysku.

Ponadto myśle, że mogłbyś też spróbować któregoś z tych starych flashy zamocować w stopce aparatu i o ile bedzie odpalał, to od jego błysku odpalą pozostałe na fotocelach.

Innym, już niestety inwestycyjnym sposobem jest zakup kabli i użycie gniazda PC, zakup wyzwalaczy radiowych, lampy zewnętrznej z trybem manualnym itp...
    Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• danny
      Coś już napisał
      • 2007
      • 76

wielkie dzieki

dokladnie jak sie obawialem - nie da sie wylaczyc ehhh.... jak nie urok, to przemarsz wojsk.

podlaczenie dodatkowego flesza do stopki zalatwia sprawe; tyle ze mi rozklad swiatla przed obiektywem psuje
      pobawie sie *-tka
      analog i prajmy.
      cyfra gdzieś w kącie.

Komentarz

• Peri Noid
        Uzależniony
        • 2006
        • 604

Uważaj tylko z tą lampą na sankach, coby ci aparatu nie sfajczyła - kwestia jak stara jest to lampa i jakie ma napięcie na stopce.
        Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zamieszczone przez Peri Noid
          Uważaj tylko z tą lampą na sankach, coby ci aparatu nie sfajczyła - kwestia jak stara jest to lampa i jakie ma napięcie na stopce.
          Począwszy od modeli 350D/20D Canony już się nie fajczą.
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• maxbmx
            Początki nałogu
            • 2006
            • 364

byle jaka lampa manualna i wal w sufit
            Moje zdjęcia
            RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• Peri Noid
              Uzależniony
              • 2006
              • 604

Zamieszczone przez gwozdzt
              Począwszy od modeli 350D/20D Canony już się nie fajczą.
              Stopka jest galwanicznie odseparowana od reszty elektroniki? Nie wiedziałem, to dobra wiadomość :-)
              Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zamieszczone przez Peri Noid
                Stopka jest galwanicznie odseparowana od reszty elektroniki? Nie wiedziałem, to dobra wiadomość :-)
                W jaki sposób jest odseparowana, to ja nie mam pojęcia :-) ale:

The EOS 20D maximum flash sync voltage is 250v (for both the hotshoe and PC terminal), the Digital Rebel XT maximum sync voltage is also 250v, not 6v as I had earlier reported...

Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• danny
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 76

gwozdzt: testowalem wczoraj i patent z * dziala az milo wielkie dzieki

i kolejny problem z glowy
                  analog i prajmy.
                  cyfra gdzieś w kącie.

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Zamieszczone przez danny
                    Żeby wyłączyć przedbłysk pomiarowy musiałbyś wyłączyć ETTL -a, a z tym może być ciężko .
                    Ja ten problem ominąłem lampą na kablu - niestety rozwiązanie inwestycyjne (kabel nietani ).
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...