Lampa do lamusa?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stdanielo
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1081

Lampa do lamusa?

http://www.in4.pl/komentarze.htm?news_id=11844 ciekawe jaką to oferuje jakość, pewnie super sprawa dla szumofobów
    www.kondereszko.pl
    https://www.flickr.com/photos/stdanielo/
  • Bagnet007
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1344

Niech mu zrobią test dekielka Zobaczymy co to to jest warte :razz:

Komentarz

• Skipper
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1112

nie powiem fajny bajer ale nie sądze że predko to wprowadza... na akcesoriach sie zarabia najlepiej
      kto bede kupował obiektywy 2.8 i jaśniejsze ze o lampach nie wspomne...
      to tak jak z tą zarówka ktora sie nie przepala... wyprodukowanie jej byłoby ekonomicznym samobójstwem...

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• Peri Noid
        Uzależniony
        • 2006
        • 604

No właśnie. Ciekawe jak z szumami. I - przede wszystkim - ile toto będzie kosztować.
        Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• Peri Noid
          Uzależniony
          • 2006
          • 604

Zamieszczone przez Skipper
          kto bede kupował obiektywy 2.8 i jaśniejsze ze o lampach nie wspomne...
          Nie zapominaj, że jasny obiektyw to nie tylko krótszy czas, ale też mniejsza GO, większe rozmycie tła itp. A tego nie można pominąć.
          Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• Bagnet007
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1344

Na tych zdjęciach one są bardzo małe, jak do kompaktów. Na szybko policzyłem, że będąc o 12EV (2048x) czulsze od obecnych najczulszych matryc (zakładamy że 3200)... czyli 6553600 ISO Cholera. Trzeba będzie mieć niezły dekielek do testu dekielka Swoją drogą może się sprawdzić w pinhole, robiąc zdjęcia przy 1/xxx sek ;-)

Mam nadzieję, że się nie pomyliłem w obliczeniach.
            Ostatnio edytowany przez Bagnet007; 6605.

Komentarz

• Kubak82
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2348

Zamieszczone przez Bagnet007
              czyli 6553600 ISO
              najlepiej niech wprowadza regulacje w skoku co 100 ISO :-P

"Kochanie, poczekaj jeszcze godzinke bo juz jestem na ISO 2870200"

Komentarz

• M@riusz
                Początki nałogu
                • 2006
                • 348

Zamieszczone przez Skipper
                nie powiem fajny bajer ale nie sądze że predko to wprowadza
                Obawiam się, że masz rację...
                Moim skromnym zdaniem - sporo wody w Wiśle upłynie, zanim zobaczymy to w skali masowej.

M@riusz
                Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

A ja gdzieś czytałem, że matryce teraz są już na granicy kwantowej wydajności (no, może z 1EV jeszcze można wyciągnąć...). Może ta matryca po prostu duża jest?
                  30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                  Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Bajo
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 99

Bajerek może i fajny ale ja jako młody człowiek niszczony romantyzmem mickiewicza w szkole doszedłem do całkiem romantycznego wniosku. co z tego ze to iso bedzie niewiadmo jak duże i bedzie można konno robić zdjęcia jedną reką na przesłonie 22 i czasie 1/4000 jak to nie bedzie prawdziwa fotografia. według mnie aparat musi miec ,,dusze,, wiecie o co chodzi (mam nadzieje) nie ma to być kawał plastiku do przechwalania sie matryca czy iso tylko nartzedzie do tworzenia pięknych obrazów. osobiście do rąk tego bym nie wzioł. bo po co? czy my pracujemy w amerykańskim wywiadzie ? Fajne jest bo to nowinka techniczna ale pomysł nie przejdzie albo bedą kupowac to ,,sprzętowcy,, dla których wykładnikiem fotografa i jego umiejętności jest aparat i cena jaką za nie go zapłacił
                    Pozdro i sory ze tak długo musiałem sie wyrzyć bo sprzetowcy mnie do szału doprowadzają
                    Canon 400D + kit + canon 38-76 4.5/5.6 + Tamron 80-210 4.5/5.6 + 430Ex

Komentarz

• piast9
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3267

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                      A ja gdzieś czytałem, że matryce teraz są już na granicy kwantowej wydajności (no, może z 1EV jeszcze można wyciągnąć...).
                      Policzmy... Przyjmując obszar aktywny elementu światłoczulego na 1/3 pixela, grubość 1um (dość dużo ale to na pewno producenci maksymalizują), to wychodzi c.a. 0,5fF pojemności. 1 para elektron-dziura wygenerowana 1 fotonem zmieni napięcie na takim detektorze o c.a. 0,6mV. Spokojnie mierzalne.

Może ta matryca po prostu duża jest?
                      AFAIR zastosowali tam powielanie lawinowe nośników wygenerowanych światłem, przez co jest szansa zwiększenia stosunku sygnał/szum. W tradycyjnej matrycy pewnie szum potrafi stanowić sporo więcej niż te 0,6mV.

Cała sztuka tylko w tym, aby powielać lawinowo tylko te nośniki pochodzące ze światełka AFAIR uczono mnie ładnych parę lat temu, że fotodetektory z powielaniem mają jednak kłopoty z szumami. Widać coś się zmieniło w międzyczasie.
                      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

A ile fotonów na piksel pada w typowych warunkach? Bo właśnie czytałem, że już teraz kilka fotonów jest rejestrowalne.
                        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18793

A ja gdzieś czytałem, że matryce teraz są już na granicy kwantowej wydajności (no, może z 1EV jeszcze można wyciągnąć...). Może ta matryca po prostu duża jest?
                          Tak wszędzie o tym piszą. Te obecnie produkowane. Wytwarzane na bazie krzemu. Pytanie co dalej. Być moze to rozwiązanie które wejdzie do produkcji za dwadzieścia lat.
                          W każdym razie ja w ciemnej piwnicy widzę idealnie bez szumu (o ile oczywiście nic nie wypiję ). Także zapas jest jeszcze spory.

Zamieszczone przez Bajo
                          Bajerek może i fajny ale ja jako młody człowiek niszczony romantyzmem mickiewicza w szkole doszedłem do całkiem romantycznego wniosku. co z tego ze to iso bedzie niewiadmo jak duże i bedzie można konno robić zdjęcia jedną reką na przesłonie 22 i czasie 1/4000 jak to nie bedzie prawdziwa fotografia.
                          Dlaczego - zawsze przecież możesz zmniejszyć czułość. Miejmy tylko nadzieję że z lepszym skutkiem niż wróży to Kubak82 .

Zamieszczone przez Bajo
                          (...)według mnie aparat musi miec ,,dusze,, wiecie o co chodzi (mam nadzieje)
                          Jeśli chodzi o aparaty z duszą to tylko Nikon .

Mam wrażenie że strasznie generalizujesz.
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                            Tak wszędzie o tym piszą. Te obecnie produkowane. Wytwarzane na bazie krzemu. Pytanie co dalej. Być moze to rozwiązanie które wejdzie do produkcji za dwadzieścia lat.
                            W każdym razie ja w ciemnej piwnicy widzę idealnie bez szumu (o ile oczywiście nic nie wypiję ). Także zapas jest jeszcze spory.
                            Troche co innego, bo to nie obraz statyczny i tak właściwie to bardzo mało szczegółów widzisz. Spróbuj poczytać książkę w piwnicy. Po prostu mózg uśrednia po długim czasie i ma jakiegoś ISa

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Troche co innego, bo to nie obraz statyczny i tak właściwie to bardzo mało szczegółów widzisz. Spróbuj poczytać książkę w piwnicy. Po prostu mózg uśrednia po długim czasie i ma jakiegoś ISa
                              Pewnie masz rację . Pytanie tylko czy rzeczywiście producenci doszli do ściany tylko technologicznie czy już ze wględu na fizykę . Bo to drugie nie napawałoby optymizmem. Z tego co mi wiadomo to Planet82 robi dla armii więc to może być coś co ma sens.

Tutaj jest sporo ciekawych informacji na ten temat:
                              GlobeNewswire specializes in the distribution and delivery of press releases, financial disclosures and multimedia content to the media and general public.
                              Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...