fotografia zegarkow

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • douglas

fotografia zegarkow

witam
    chcialbym prosic was o pomoc w wyborze najlepszej techniki w robieniu zdjec katalogowych zegarkow.
    dotychczas robilem to nastepujaco:
    do namiotu bezcieniowego wstawialem stolik bezcieniowy, stolik podswietlalem od dolu jedna lampka(stala w namiocie) a namiot dwoma lampkami po skosie przed namiotem obok aparatu.
    jednak kolory jakie mi wychodzą nie spelniaja moich oczekiwan, sa strasznie mdle: czarny(kolor tarczy)wychodzi jak szary z reszta kolorow jest podobnie natomiast stalowe koperty wychodza mi strasznie ciemno a powinny byc jasne wkoncu to stal...
    licze na jakies rady i wskazowki.
    ps. uzywam aparatu fuji s5000 ale wydaje mi sie ze to nie w nim tkwi problem....
    ps2. uprzedzajac pytania dlaczego wstawiam do namiotu stolik dublujac w jakims sensie efekt to odpowiedz jest nastepujaca: bez namiotu w zegarku (a dokladniej w kopercie)odbija mi sie pokoj, aparat i ja, bez stolika tlo aparatu jest slabo doswietlone (szaro-bure
    pozdrawiam
  • Driver
    Zablokowany
    • 2005
    • 786

przyślij mi je to ci je sfoce ;p

Komentarz

• czornyj
      Zasłużeni
      • 2006
      • 2626

Wstaw to zdjęcie, bo to co piszesz to jakieś cuda-niewidy.
      Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Driver
        Zablokowany
        • 2005
        • 786

obstawiam w "ciemno" że robione "na zero"

Komentarz

• Qbexus
          Uzależniony
          • 2005
          • 562

Co masz na mysli piszac lampki jak to jakies super cuda energooszczedne to masz odpowiedz. A namiot i stol sie nie wykluczja.

Komentarz

• douglas

tak mi wychodzi najczesciej, nie wysylam zdjec tragicznych i tych z ktorych jestem bardzo zadowolony.
            oswietlam to faktycznie 3markowymi (osram)energooszczednymi zarowkami ze zwyklych lampek- podobno wystarczy do tak malych przedmiotow.
            nie wiem co to znaczy robione na "zero"

Komentarz

• JerzyC
              Bywalec
              • 2006
              • 103

Namiot nie jest najlepszym rozwiązaniem, odbija się w szkle zegarka. Zamiast namiotu zastosuj ekrany i zastawki. Często fotografuję duże wyroby jubilerskie i miałem te same problemy. Metal, w tym wypadku srebro czy złoto w namiocie wychodzi dobrze ale polerowany bursztyn w wyrobie wygląda jak po przetarciu papierem ściernym.
              Obawiam się też że nie wystarczą lampki biurkowe ze względu na brak możliwości kształtowania tego oświetlenia.

Komentarz

• Qbexus
                Uzależniony
                • 2005
                • 562

Kiedys byl taki dowcip costm sm sobie osram Chodzi o to ze zarowki energo oszczedne (swietlowki nawet MARKOWE ) mają dziury w widmie swietlnym.
                JerzyC mozesz dac jaka swoja fotke + moze jakis szkic albo zdjecie oswietlenia?

Komentarz

• tato

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post, choć przeglądam forum dosyć często i od dłuższego czasu.
                  Widzę dwa problemy przy fotografowaniu takich detali jak zegarki. Tarcza zegara jest wykonana ze szkła lub podobnego tworzywa. Przy pewnym kącie oświetlenia powstaje jego załamanie i tarcza zegarka przestaje być czytelna. Proponuję spolaryzować światło filtrem tak, żeby tarcza była czytelna i kontrastowa.
                  Zgadzam się z JerzymC, że namiot bezcieniowy nie jest najlepszym rozwiązaniem. Lepiej jest użyć róznego rodzaju blend, ekranów itp. Co do oświetlania: najlepiej jest użyć swiatła błyskowego. Przy krótkim czasie ekspozycji można zniwelować większość odbić z otoczenia. Dodatkową pomocą napewno będzie zaciemnienie pomieszczenia.
                  Pozdrawiam

Komentarz

• JerzyC
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 103

Zamieszczone przez Qbexus
                    JerzyC mozesz dac jaka swoja fotke + moze jakis szkic albo zdjecie oswietlenia?
                    Nie ma "gotowca" na schemat oświetlenia biżuterii, każdy wyrób wymaga indywidualnego podejścia.
                    Filtr polaryzacyjny pomoże w ściągnięciu blików ze szkła a nie z metalu, zresztą użycie tego filtra w studiu z oświetleniem błyskowym wymaga użycia folii polaryzacyjnej również na źródłach światła a to są wysokie koszty.

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

moje uwagi:

1) kadrowanie
                      Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_6977.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 2,07 MB
ID: 2087955 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 813A4216.JPG
Wyświetleń: 2
Rozmiar: 516,5 KB
ID: 2087956

Dlaczego tak?
                      Bo ten pierwszy leży, ktoś go odłożył, nie chce go... natomiast ten drugi aż się prosi, aby włożyć go na rękę.

Mozna by się ewentualnie zastanowić, czy jeszcze lepiej nie byłoby tak:

Nazwa: 813A4216.JPG
Wyświetleń: 2
Rozmiar: 516,5 KB
ID: 2087957

bo zegarek zwykle wkładamy na lewą rękę.

2) wskazówki.
                      U ciebie wskazują przypadkowe godziny. Lepiej ustawić np. dziesięć po dziesiątej lub za dziesięć druga. Wtedy zegarek z katalogu wrecz "usmiecha się" do potencjalnego nabywcy.

Nazwa: 601385deb3ae92cokolwiek.png
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 184,4 KB
ID: 2087958

a rzut oka na pierwsza strone jaka przyszła mi do głowy:
                      Oficjalna strona dystrybutora marek Casio, Atlantic, Bulova, Guess, Lacoste, Nautica i innych.

utwierdza mnie tylko w przekonaniu, że odkrywamy Amerykę na nowo :-)
                      Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Driver
                        Zablokowany
                        • 2005
                        • 786

Zamieszczone przez douglas
                        tak mi wychodzi najczesciej,

wcale nie najgorzej. materiał wyjściowy calkiem, całkiem

reszte mozesz podciągnąć w szopce. oczywiście jak koledzy wcześniej zauważyli konieczny jest CPL żeby 'zobaczyć" tarcze

Na "zero" czyli bez korekcji. Spodziewałem się ze sa ciemniejsze.

Komentarz

• rysiaczek
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 897

i jeszcze mała uwaga - nie rób packshotow w opakowaniu.... (vide folia na bransolecie)
                          Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• Przemoc
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 319

Zamieszczone przez gwozdzt
                            .........2) wskazówki.
                            U ciebie wskazują przypadkowe godziny. Lepiej ustawić np. dziesięć po dziesiątej lub za dziesięć druga. Wtedy zegarek z katalogu wrecz "usmiecha się" do potencjalnego nabywcy........
                            Bardzo celna uwaga, w takim ustawieniu wskazówek chodzi również o wyeksponowanie marki (loga) zegarka.
                            Pozdrawiam

PrzemoC

Komentarz

• douglas

witam
                              odnosnie wypowiedzi "gwozdzt"- wszystkie zegarki robie na leząco dopiero pozniej w programie gaficznym obracam je o jakis kat w tym wypadku 90stopni w prawo...
                              ustawienie zegarka jak na twojej drugiej fotce jest chyba najlepsze tylko koronke jakos bym musial zmieniec zeby byla po drugiej stronie
                              odnosnie wskazowek to prawda ze powinny byc ulozone w jakis systematyczny sposob ale bardzo trudno jest zmieniac to w kazdym zegarku gdy jest ich kilkaset
                              wszystkie zdjecia dotychczas robilem w nocy aby jedynym swiatlem bylo swiatlo z zarowek.

odnosnie oswietlenia to zastanawiam sie nad jakimis sofboxami prawdopodobnie dwiema sztukami tylko w takim razie moze doradzilisbyscie:
                              1. jakiej wielkosci te softoboxy i jak je ustawic?
                              2. oraz jakie lampy do nich dokupic...nie wiem czy mozna moj aparat (przypominam fuji s5000) podlaczyc do lampy blyskowej zeby blyskala w odpowiednim momencie:/ ?
                              3. w jaki sposob spolaryzowac swiatlo z takich sofboxow a moze wystarczy tylko filtr na obiektyw aparatu?

w necie znalazlem taka stronek i zastanawiam sie czy pokazany sposob sprawdzilby sie w moim wypadku

wybor pierscionek lub kamea

ps. zadzwonilem do jednej firmy i otrzymalem odpowiedz ze jeden metr kwadratowy folii polaryzacyjnej kosztuje okolo 2tys zl!!
                              pozdrawiam
                              Ostatnio edytowany przez Gość; 7625.

Komentarz

Pracuję...