10-22 + 17-85 czy 17-55/2.8 na studniówkę?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Arek Piekarz
    Początki nałogu
    • 2006
    • 334

10-22 + 17-85 czy 17-55/2.8 na studniówkę?

W przeciągu kilku dni muszę się zdecydować, jaki obiektyw kupić do 20D. 27 stycznia będę robił zdjęcia na studniówce i chcę, żeby wyszły jak najlepiej.

Bardzo podoba mi się super szeroki kąt 10-22, głównie z powodu zniekształceń i przerysowań, jakie on tworzy. Gdybym go kupił, używałbym go razem z 17-85, którego mam na stanie. Jednak dowiedziałem się, że na miejscu sufit na sali będzie brązowy (drewniany) i wysoki, co może bardzo utrudnić robienie zdjęć z lampą (w 99% przypadków w pomieszczeniach odbijam światło od sufitu). W tym wypadku pomocny mógłby się okazać jasny 17-55/2.8 + ew. dyfuzor do lampy. Co mi radzicie?
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl
  • snow
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1145

Zwróć raczej uwage na dobry AF i dużą jasność niż na szeroki kąt. Szerokim kątem trzeba sie umieć posługiwać. Jeżeli robisz fotki za kase to jesteś pewien że takie przerysowania się spodobają?

Komentarz

• Arek Piekarz
      Początki nałogu
      • 2006
      • 334

Zamieszczone przez snow
      Zwróć raczej uwage na dobry AF i dużą jasność niż na szeroki kąt. Szerokim kątem trzeba sie umieć posługiwać. Jeżeli robisz fotki za kase to jesteś pewien że takie przerysowania się spodobają?
      Tak, AF i światło to mocne argumenty, ale prawdopodobnie będę robił tę studniówkę charytatywnie, więc ludzie nie będą mogli mieć do mnie pretensji o jakość zdjęć :-P A tak na poważnie, to sądzę, że zdjęcia z szerokiego kąta to będzie strzał w dziesiątkę. Istnieje jeszcze możliwość, że pożyczę od szefa Sigmę 18-50/2.8, wtedy mógłbym połączyć i robienie szerokich planów, i korzystanie z dobrodziejstw jasnego szkła.

Pomyślałem też, że zakup jasnego szkła pozwoliłby mi w pewnym stopniu uniezależnić się od redakcyjnego sprzętu i otworzyłby szersze perspektywy na przyszłość.

BTW możecie mi polecić jakieś strony z dobrymi zdjęciami ze studniówek?
      Ostatnio edytowany przez Arek Piekarz; 6492.

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze

Komentarz

• norbuch
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 33

Jeśli miałbym taki dylemat to brałbym C17-55 chociaż ciut zbyt krótki. Skorzystałbym z IS-a oraz światła 2.8 i część zdjęć zrobiłbym oczywiście bez lampy. Szeroki kąt C10-22 wprowadza zbyt duże zniekształcenia i rozciąga nienaturalnie boki kadru oraz łatwo o walące się ściany w pomieszczeniu. Nie wiem czy o takich zniekształceniach piszesz, bo mi się one bardzo nie podobają. C17-85 to może uniwersalny zakres ale ciemne i niewiele lepsze jeśli chodzi o zdjęcia od kita.

Komentarz

• paweleverest
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1138

raczej standard -ale powiem szczerze że jezeli miałbym kupować 17-55 2,8 za 4,5 kzł to wolałbym 16-35 2,8L bo z tym pierwszym szkłem władujesz się w bardzo drogiego ef-s który chyba jednak niedługo zacznie tracić na wartości
          co do 10-22 to jest świetny i sam go mam ale na studniówke to raczej bym go nie zabierał

Komentarz

• Arek Piekarz
            Początki nałogu
            • 2006
            • 334

Zamieszczone przez paweleverest
            raczej standard -ale powiem szczerze że jezeli miałbym kupować 17-55 2,8 za 4,5 kzł to wolałbym 16-35 2,8L bo z tym pierwszym szkłem władujesz się w bardzo drogiego ef-s który chyba jednak niedługo zacznie tracić na wartości
            co do 10-22 to jest świetny i sam go mam ale na studniówke to raczej bym go nie zabierał
            Mam mozliwość kupna tego szkła za 900 zł mniej z osłoną, więc to jest niezła okazja. Wiem, że nie będzie ono działać na jednocyfrowych Canonach - ale nie mam na razie w planach zdobycia ich, a obiektyw zawsze mogę sprzedać. BTW dlaczego sądzisz, że ta seria zacznie tracić na wartości? Nie wiadomo, co Canon wypuści w marcu.

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Zamieszczone przez Arek Piekarz
              Mam mozliwość kupna tego szkła za 900 zł mniej z osłoną, więc to jest niezła okazja..
              Którego: 10-22 czy 17-55/2,8 IS ?

A zresztą którykolwiek z nich by to nie był, to czy jesteś pewien, że jest on wolny od wad wszelakich (w tym prawnych?)
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Arek Piekarz
                Początki nałogu
                • 2006
                • 334

Zamieszczone przez gwozdzt
                Którego: 10-22 czy 17-55/2,8 IS ?

A zresztą którykolwiek z nich by to nie był, to czy jesteś pewien, że jest on wolny od wad wszelakich (w tym prawnych?)
                Miałem na myśli 17-55. Nie mam możliwości przetestowania go, ale osoba, która go sprzedaje, ma dobrą opinię, o kupno kradzionego egzemplarza też się nie martwię, bo idzie w pudełkach.

Komentarz

• arra
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1023

Arek z 900 pln to ktos cie robi w balona. Nawet po przejechaniu tirem przez niego bylby wiecej wart.

www.pbase.com/arra
                  R1+5D2
                  Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• trampek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1546

Cos t nie rozmiem. czy nie zapomniales dodac 3 przed 900????
                    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• aptur
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3837

Miałem na myśli 17-55. .
                      Ja bym wziął ze trzy za tą cenę. Ten obiektyw kosztuje normalnie ok. 4 tys.

Komentarz

• piast9
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3267

900PLN mniej
                        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• borkomar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1083

Zamieszczone przez piast9
                          900PLN mniej
                          Dokładnie??:
                          5D +

Komentarz

• paweleverest
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1138

BTW dlaczego sądzisz, że ta seria zacznie tracić na wartości? Nie wiadomo, co Canon wypuści w marcu.
                            Dlatego że w tym przedziale ogniskowych jest sporo zamienników dziłających na pełnej kaltce na którą tak czy siak dużo osób chce sie przesiąść ( w tym marcu czy przyszłym to juz sprawa drugorzedna ) Inaczej jest z 10-22 które przynajmniej narazie odpowiedników Canonowskich nie ma i przy założeniu że Canon bedzie utrzymywał przy zyciu APS-C ( dla zoofilów i ptasiarzy ) ten obiektyw bedzie miał dłużej wzięcie .

Komentarz

• Arek Piekarz
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 334

Zamieszczone przez paweleverest
                              Dlatego że w tym przedziale ogniskowych jest sporo zamienników dziłających na pełnej kaltce na którą tak czy siak dużo osób chce sie przesiąść ( w tym marcu czy przyszłym to juz sprawa drugorzedna ) Inaczej jest z 10-22 które przynajmniej narazie odpowiedników Canonowskich nie ma i przy założeniu że Canon bedzie utrzymywał przy zyciu APS-C ( dla zoofilów i ptasiarzy ) ten obiektyw bedzie miał dłużej wzięcie .
                              A teraz powiedz mi, ile z tych zamienników na pełną klatkę ma stałe światło 2.8... No właśnie ;-)

Coraz poważniej myślę nad 17-55, bo 2.8 jest naprawdę konkretną przysłoną... Szkoda tylko, że jeszcze nie wprowadzono w życie technologii pozwalającej na zmianę głębi ostrości PO zrobieniu zdjęcia ;-) Wtedy mógłbym ją sobie powiększać, np. we wnętrzach czy w reporterce.

Komentarz

Pracuję...