Canon EF-S 60 f/2.8 Macro USM czy Sigma 50 f/2.8 EX DG Macro

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • markasyt

Canon EF-S 60 f/2.8 Macro USM czy Sigma 50 f/2.8 EX DG Macro

Witam.
    Mam pytanie co bedzie lepsz dla 400d do makro.
    Przedmiotem makrofotografi są minerały.
    Proszę o pomoc.
    Markasyt
  • moregun
    Początki nałogu
    • 2006
    • 351

nie widzialem tego canona ale sigma jest taka ostra ze w oczy gryzie nie wiem jak z ceną ale polecam sigme, super rozdielczosc

Komentarz

• markasyt

A czy ktos może -miał okazje przetestowac taki zestaw?
      Najbardzie interesuje mnie jakość odwzorowania. Canon ma te całe EF-S a sigma nie -jak to sie ma do tego?

Komentarz

• Paprochwbody
        Bywalec
        • 2005
        • 213

Oto zdjęcia m.in "minerałów" z EF-S 60mm (sorry za paprochy na nich, wrzuciłem tylko zmnejszone, wywołane Rawy)
        Host your images online with an easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Host your images online with an easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Nie wchodząc w "wartość artystyczną") zdjęć, moim zdaniem obiektyw ten jest wspaniały. EF-S oznacza,że pasuje tylko do aparatów z cropem czyli 300D, 20D, 30D, 350D, 400D. Więc Ci podpasuje. Nie wiem, jak z Sigmą.
        (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile

Komentarz

• Pawel Woo
          Bywalec
          • 2005
          • 177

Ponadto Canon jako "normalny" obiektyw ma o wiele szybszy AF
          Pawel Woo

Komentarz

• moregun
            Początki nałogu
            • 2006
            • 351

ja w makro nie uzywam AF kiedy to mierzysz na pająka 1:1 i nie wiesz dokladnie gdzie AF zaznaczył ostrosc zreszta uzywacie w taiech makro AF????

Komentarz

• markasyt

pajak to nie problem -czrne, owłsiaone, fajne szłapki-czmych po trawce ; wszamia muche itd.W przypadku minerałów satakie broblemy jak połysk , przeźroczystosć, refleksy, załamania swiatła, skomplikowana faktura, tło -skała-i sam minerałitd -kolor głównego obiektu i otocznie innych minerałóww o dwa odcienie inne -

Komentarz

• moregun
                Początki nałogu
                • 2006
                • 351

dzieki za przyblizenie problemu - tylko ze minelaly nie robią człap człap - stawiasz statyw i masz caly dzien zeby sie zastawowic nad kompozycją - kolor i takie tam to i tak dopracowac sie da w fotoszopie a refleksy - hm pierwsza podstawowa sprawa to jakośc szkieł pod tym względem a poza tym filtry trohe pomogą - ogladalem te przykłady - jakia przysłona była używana (4-5,6??) bo ja czesto najakis duzych owadach nie zaluje i 32 wtedy wiem ze wszystko widoczne jest a sigma nie spraia problemu przy takicj przyslonach

Komentarz

• markasyt

Kwestia poprawiani programai graficznymi -delikatne mówiąc jest nienamiejscu bo -ma to jak najwierniej oddać informacje o fotografowanym obiekcie .
                  Zmiana saturacji, nasycenia koloru itd.powoduje-zmiany a dokumętacja minerału ma na celu wierne(możliwie) oddanie ( wszelkich szczegułów) ,które decyduja o własciwosciach fizycznych minerałów jak:barwa,połysk,przezroczystosć, refleksy wewnętrzne,wielobarwność itd,itd,itd tema bez końca.

Komentarz

• moregun
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 351

oczywiscie ze ma oddac jak nawierniej ale szkło to tylko szkło i jest obarczone błedami oświetlenie w pomieszczeniu, balans bieli itd. aparat nie odda wiernie rzeczywistosci a wiec potrzba jest urzyc narzedzi graficznych zeby na ekranie było to co w rzeczywistości - pomijajac błędy samego monitora. dla mnie tez zalezy zeby ptaki czy inne źwierze były poprostu naturalne - pare punktów kontrastu, punkcik nasycenia, lekko wyostrzyc i juz jest jak żywy.
                    bo jesli nie to w samym aparacie (D) tez mozna ustawic kilka parametrów.

Komentarz

• markasyt

A jeszce jedno bo mam pytanoko.... o odwzorowanie czemu :fotka w rawie i jpg wygladatak samo -teoretycznie jak z raw zrobimy tifa tak ze 50 mb to szczeguły i tak są do bani ( a fotka zajmuje tyle placu?) coś...? mi się wydaje że "cuś' panowie Japan Canon w tym 400d poszli na łatwizne.... labo moja puszka nie łapie ostrości tak jak powinna. Czy zamiana obiektywuna sigme czy canona(w.w.) da lepsze rezulataty ?

Komentarz

• mistasz
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 160

No i co z tego wątku wynika? Co lepiej kupić: Canon EF-S 60 f/2.8 Macro USM czy Sigma 50 f/2.8 EX DG Macro ?????
                        Proszę użytkowników tych obiektywów o pomoc w wyborze. Zastosowanie raczej ogólne, tam gdzie trzeba dobre technicznie zdjęcie i czasami portret.

Komentarz

• zbyszekjan
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 348

Sigmy nie znam, natomiast canona mogę śmiało polecić. Świetny do makro, jak również do portretu.
                          pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...