Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam
Ponieważ forum jest sporą kopalnią wiedzy to nie popuszczę:smile:
Wyczytałem w testach w specjalnym numerze "Foto" że 70-200/4L oraz /2,8L mają tą samą jakość optyczną co potwierdzają wypowiedzi na tym forum(nawiasem ten z IS że ma nieco gorszą - to info z "Foto") zastanawiam się czy gdyby zainwestować w ten 2,8L to czy zastosowanie TC x 2 znacznie obniży jego parametry optyczne. Nie mam doświaczenia z TC więc pytam bo rozbudowanie zakresu do 400 w przyzwoitej jakości byłoby kropką nad (i) w podjęciu decyzji. Co prawda 300 czy 400 bez IS to jest pewien (statyczny) problem jednak do pokonania. Przyzwoita jakość dla mnie znaczy coś lepszego niż jakość szkła 75-300-is USM
pozdrawiam
BJ5
Mam specjalne wydanie "foto' z testami 282 obiektywów i tak wymienione 70-200/4L oraz 70-200/2,8L maja ocene 94 natomiast 70-200L IS ma 92 i w opisie napisane że cytuję "optycznie obiektyw ustepuje poprzednikowi" stąd wniosek że chyba jednak coś w tym jest bo nie znam liczbowych parametrów tych szkieł. Co Extenderów to np: http://www.allegro.pl/item153189834_...diapolska.html jest dedykowany dla pewnego typoszeregu szkieł ale czy nie ma spadku jakości? jakby nie było jest to 7 szkieł po drodze ? Ale jeśli nie ma spadków jakości to rewelacja.
Pozdrawiam
BJ5
tak mowia ci ktorzy nie biegajapo lesie z TC z fotki z jeleniem mają w tle siatke z zoo :wink:
TCx2 obniża jakośc i to bardzo ale da sie wytrzymac zalezy od obiektywu
ja mam TC sigmy x2 i z sigma 300 f4 choc sam obiektw jest jak zyletka to z TC juz robi se mydło ale ten sam TC w 70-200 F4 juz nie daje tatiego spadku jakosci i jest bardzo dobrze. oczywiscie zawsze lepiej jak masz w samej lupie 400mm (np, 400L, 100-400L) niż 200 z TC. przy dobrej pogodzie ptaki na dzrewach wychodza z dobra jakoscia i dobrze wychodza pozniej w druku.
oczywiście ze 1,4 bedzie lepszy od x2 to chyba logiczne jakosc, rozdzielczosc bedzie lepsze kosztem powiekszenia. ja do 70-200 uzywam tcx2 a w 400 L będę (jeszcze nie posiadam) dokręcal 1,4 i tylko w extremalnych wypadkach x2.
nie wiem czy znasz braci klosowskich - robią albumy przyrodnicze polski - uzywają np 300 2,8 i TC x2 canona i mowia ze nawet ten TC rozmywa fotki i robi mleko. wiec jak cie nie stac na canona polecam sigme lub kenko
siedze teraz w pracy a wieczor mam zajety ale tu zobaczysz testy porownawcze do innych obiektywow i rozne kombinacje. pewnie to juz widzialem, a jesli nie to polecam ta stronke jest to nieprzebrana skarbnica fotek i testow robiona przez zwyklych i niezwyklych kowalskich na calym swiecie
siedze teraz w pracy a wieczor mam zajety ale tu zobaczysz testy porownawcze do innych obiektywow i rozne kombinacje. pewnie to juz widzialem, a jesli nie to polecam ta stronke jest to nieprzebrana skarbnica fotek i testow robiona przez zwyklych i niezwyklych kowalskich na calym swiecie
Znam pbase.com wiele lat, inni tez doskonale znaja !
A Twoje przyklady to po co podajesz ?
Bo sa na dowolne niezwiazane tematy, a zaden z nich na temat tego postu !
Canon 1D Mk.IIn, 24-70/2.8L, 70-200/4L IS, itd itp
no tak te przykldy to mi sie z innym postem pomieszaly wybaczcie
a tak poza tym to ja bardziej do tego TK w temacie. tam sa fotki z f4 i f2,8 wiec mozna zobaczyc jak sie spisuja z tc
Zawsze jakiś krok do przodu. Widze porównanie 100-400L z 70-200+TC a to mnie również interesuje
Narazie dzięki proszę o wiecej
Pozdrawiam niezmiennie ciepło
BJ5
Nie istnieje cos takiego jak TC x 2 !
Canon ma na stanie 2 Tele Extendery i sa one integralna czescia wybranych modeli obiektywow !
TC nie są "integralną częścią", tylko można je kupić w pudełku z napisem "TC" i podłączać do całkiem sporej ilości różnych obiektywów... tych droższych oczywiście Przynajmniej ostatni raz jak byłem w piwnicy, to pudełka ciągle stały
Zamieszczone przez kanonier
Ich rola to przedluzenie ogniskowej bez straty jakosci "L". I to zostalo z powodzeniem osiagniete.
"Nie bałdzo" ... co zresztą nie jest specjalnie dziwne, bo zrobić to "bez straty jakości" jest raczej niemożliwe. W najlepszych (i najdroższych) stałkach Canonowe TCx1.4 prawie nie pogarsza jakości, a TCx2 pogarsza ją niewiele. W zoomach jest już dużo gorzej. 70-200/2.8L z TCx1.4 jest jeszcze spoko, ale z TCx2 już wypada wyraźnie gorzej od gołego 100-400L, który przecież też jakimś orłem nie jest.
TC niezależnych firm są trochę gorsze... ale ciągle główna strata jakości bierze się z samego faktu, że jest zapięty TC a nie z tego, że jest to Canon czy Sigma... no pomijajac może jakieś zupełnie najtańsze chińskie wynalazki.
BTW: Swego czasu była tu spora dyskusja na ten temat (100-400 vs 70-200+TC) i wniosek z niej był taki, że... najlepiej mieć obydwa
Zamieszczone przez kanonier
70-200/2.8L IS ma tez podobna jakosc - bo to TEN SAM obiektyw
70-200/2.8 bez/z IS to sa różne obiektywy. Już nawet pomijając inną budowę, wagę, ilości elementów, grup itp., ale z punktu widzenia użytkownika. To jest również jeden ze stałych tematów Wersja bez IS jest o włos lepsza - ale to naprawde o włos, w praktyce pomijalnie.
A odpowiadając na oryginalny post - jeżeli masz już coś z czego jesteś zadowolony w zakresie "krótkie tele" i do tego "400 bez IS" to jest "problem do pokonania" to proponowałbym 400/5.6. A jeśli nie masz, a brak f/2.8 nie jest dla Ciebie problemem - to 100-400IS.
Mam 70-300 is DO ultra krótki wcześniej miałem 75-300is (mówilo się pierwszej generacji) obydwa uważam za optycznie słbiutkie. Porównanie jakości mam do 24-70/2,8L i widze kolosalną różnice stąd zainteresowanie L-kami z zakresu od 70 do powiedzmy 200 a nawet więcej jednak priorytet jakości jest tu dosyć wysoki. W moich krajobrazach z tego zkresu więcej bede uzywał okolic 200mm niz 300mm ale posiadać wiekszy zakres to przecież wieksze możliwości
Pozdrawiam
BJ5
Mam 70-300 is DO ultra krótki wcześniej miałem 75-300is (mówilo się pierwszej generacji) obydwa uważam za optycznie słbiutkie. Porównanie jakości mam do 24-70/2,8L i widze kolosalną różnice stąd zainteresowanie L-kami z zakresu od 70 do powiedzmy 200 a nawet więcej jednak priorytet jakości jest tu dosyć wysoki. W moich krajobrazach z tego zkresu więcej bede uzywał okolic 200mm niz 300mm ale posiadać wiekszy zakres to przecież wieksze możliwości
Hmm, no jeśli oczekujesz jakości 24-70, to raczej nic poniżej 70-200/2.8 chyba nie ma sensu brać. A jeśli ekstender to tylko 1.4x - i to zakładając, że te 300mm to tylko "tak czasem przy okazji", bo jeśli równiez poważniej myślisz o pstrykaniu dłuższą ogniskową, to 400/5.6L. Sorry, ale sam wysoko postawiłeś sobie poprzeczkę
Komentarz