mam taki problem: nie wiem dlaczego ale lampa podczas robienia zdjęcia nie robi błysku pomiarowego i muszę za nią używać przycisku FEL, jest to nader uciążliwe, i ma wpływ na jakość zdjęć (generalnie każde jest inaczej doświetlone i efekty najczęściej rozczarowują), może ktoś poradzi jak pokonać ten problem, z góry dziękuję za podpowiedź
dlaczego 580ex nie błyska 2 razy?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Jeżeli nie jest przełączona na manual i działa w E-TTL'u to musi robić przedbłysk pomiarowy - często ciężko go zauważyć, ale jeżeli jest sprawna to robić musi...mam taki problem: nie wiem dlaczego ale lampa podczas robienia zdjęcia nie robi błysku pomiarowego i muszę za nią używać przycisku FEL, jest to nader uciążliwe, i ma wpływ na jakość zdjęć (generalnie każde jest inaczej doświetlone i efekty najczęściej rozczarowują), może ktoś poradzi jak pokonać ten problem, z góry dziękuję za podpowiedź -
no właśnie ja go nie dostrzegam, a mam dostęp do nikona 80 z sb 800 i tam jest wyraźny, poza tym jak robię zdjęcie bez fel a potem z fel to wychodzą 2 różne fotki, a przecież "fela" powinien zastąpić przedbłyskKomentarz
-
Daj komuś aparat i poproś o zrobienie zdjęcia, wtedy zobaczysz...Komentarz
-
to już dawno przetestowałem i sądziłem że 580 jest tak szybka że go nie widzę, ale ostatnie doświadczenia zasiały pewien niepokój stąd moje pytanie, do kolegówKomentarz
-
jesli patrząc w wizjer podczas robienia zdjęcia widzisz błysk to musi robic błysk kontrolny bo w momencie robienia zdjęcia lustro jest podniesione do góry i nie miałbys szans zobaczyc cokolwiek
w kazdynm razie moja 580 tak robi
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + AppleKomentarz
-
Ja mam 430EX i jak jest w ETTLu to wyraznie widze blysk w wizjerze.
Jest to przedblysk ktory jest robiony przy lustrze na dole. Blysk wlasciwy nie jest juz widoczny bo wtedy lustro jest u gory. To jeden sposob drugi to taki:
Ustaw jakis dlugi czas i sychro na druga kurtyne wtedy powinienes widziec wyrazne dwa blyski jeden przed otwarciem migawki, drugi tuz przed zamknieciem
PowodzeniaKomentarz
-
dzięki serdeczne
no i ustawiłem "shutter curtain sync." na 2nd i zrobiłem zdjęcie w trybie Tv ustawiając długi czas i błysk był tylko podczas wciśnięcia spustu migawki, lampa w trybie ETTL, co wy na to?Komentarz
-
Lampa w ETTL ale czy nie przestawiona na manual?650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0Komentarz
-
nie no wciskam na lampie "mode" pojawia się literka M, wciskam po raz 2 to pojawia się multi , wciskam poraz 3 i pojawia się w górze ettl i na tym trybie robię, sory za łopatologię wypowiedzi ale straszny amator ze mnieKomentarz
-
No to musze przyznac ze masz dziwna sytuacje. Ja w wizjerze widze przedblysk nawet przy czasach 1/100, 1/125 przy synchronizacji z pierwsza kurtyna migawki. Wniosek: albo cos z lampa jest nie tak albo z aparatem ale... jesli masz mozliwosci podlaczenia lampy do innego body to zrob to. PozdrawiamCanon 350D | Canon 50D | Tamron 17-50/2.8 | Canon 50/1.4 | Canon 70-200/4L | Speedlite 580EX+430EX | talia karta
Komentarz
-
chyba będzie najprościej jak kogoś z lublina znajdę z podobnym zestawem , ale dziękuję wszystkim za pomoc, pozdrawiamKomentarz
-
Przedbłysk ZAWSZE widać w wizjerze. Jeśli patrząc przez wizjer go nie widać, to znaczy, że lampa nie mierzy.Komentarz
-
Ja ustawiając synchronizację z zamknięciem migawki w aparacie też widze tylko jeden błysk. Dopiero po włączeniu tej funkcji na lampie są dwa błyski.Zamieszczone przez nero30no i ustawiłem "shutter curtain sync." na 2nd i zrobiłem zdjęcie w trybie Tv ustawiając długi czas i błysk był tylko podczas wciśnięcia spustu migawki, lampa w trybie ETTL, co wy na to?
Jeżeli chodzi o synch. z otwarciem migawki to też nie widze 2 błysków. Czy coś jest nie tak z moim wzrokiem
(zdjęcie robione nie patrząc w wizjer) ?? Lampa 430EX
Canon 40D | Sigma 18-50/f2.8 | C50 f1.8 | 430EX | Statyw | dużo chęci
Komentarz
-
Przelacz jeszcze przyciskiem z blyskawica,literka H i strzaleczkami (ten po prawej MODE) tak by na wyswietlaczu lampy pojawily sie trzy trojkaciki razem i dopiero powtorz eksperyment z Tv, czasem ok 0"5 i synchronizacja na druga kurtyne.Komentarz
Komentarz