Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
rozpocząłem swoją przygodę z cyfrowym lustrem. Do tej pory biegałem z ZENITem a cyfrowo bawiłem się długo z C5050 którego tak jak ZENITa nie pozbędę się nigdy. Ale do rzeczy.
Stałem się średnio szczęśliwym posiadaczem 400D z kitem i brakuje mi szkieł.
Co byście polecili na początek ? raczej oscyluję w ogniskowych 18 - 200
jakimi obiektywami to zapełnić ?
chcę przeznaczyć na ten cel jakieś 1000 zł i używki wchodzą w grę.
Co myślicie o redukcji na M42 ? trochę mam takich szkieł i czy jest sens podpinać to pod 400D ? mam fajne macro, szerokie, i tele słynną 500
czy to co spotyka się na aukcjach za 45zł wystarczy jako redukcja czy potrzebna jest jeszcze jakaś soczewka do tego co by ostrzył w pełnym zakresie ?
wiesz ... czytam to forum już tak długo, że mam w głowie niezły zamęt dlatego postanowiłem się zalogować, zapytać i potwierdzić moje jakieś tam przemyślenia.
Jak masz szkla na M42 to nie ma problemu zeby sie nimi pobawic. Wystarczy przejsciowka za 50 pln, ale jak chcesz miec potwierdzenie ostrosci to zaopatrz sie w cos takiego: http://allegro.pl/item154359627_nowo..._ostrosci.html
Jesli jestes SZCZESLIWYM posiadaczem kita to dokup sobie tylko jakies tele w stylu sigma 70-300 albo troche drozszego canona 100-300.
Do tej pory biegałem z ZENITem a cyfrowo bawiłem się długo z C5050 którego tak jak ZENITa nie pozbędę się nigdy.
Coś w tym jest :-)
Sam zaczynałem od aparatów Zenit (których 4 egzemplarze mam i też się ich nie pozbędę), Pentacon i Pracitca (też mam i też nie sprzedam :-) )
Zamieszczone przez ABARTH
Stałem się średnio szczęśliwym posiadaczem 400D z kitem i brakuje mi szkieł.
Gratulacje
Witaj w cyfrowym świecie
Co byście polecili na początek ? raczej oscyluję w ogniskowych 18 - 200 jakimi obiektywami to zapełnić ?
Co prawda jest taki obiektyw Sigmy (link), jednak go nie polecam.
W zakresie 18-200 widziałbym raczej 2-3 obiektywy (popatrz na moją stopkę oraz na stopki innych użytkowników forum).
Oczywiście wszystko zależy od potrzeb i oczekiwań.
chcę przeznaczyć na ten cel jakieś 1000 zł i używki wchodzą w grę.
Tu może być problem :-(
Natomiast jeżeli kupiłeś aparat z kitem, to możesz już pokombinować.
Kit w zakresie 18-30 mm jest całkiem dobry. Za ok. 1.000,- zł. kupisz uzupełnienie kita do 70-75 mm lub nabędziesz obiektyw w granicach 70-200 lub 70-300.
Co myślicie o redukcji na M42 ? trochę mam takich szkieł i czy jest sens podpinać to pod 400D ?
Nie używam - ale można się doczytać, że spora ilość użytkowników jest zadowolona.
M@riusz
Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300
Abarth a moze inaczej... chcesz przeznaczyc 1000 zł na szkło ale tak do konca nie okresliłes jakie to ma byc szkło bo zakres ogniskowych w ktorych sie poruszasz to troche za mało informacji (chyba ze sie czepiam )
ma to byc przedłuzenie kita, czy moze szukasz na początek szkła którym mozna kita (bo jak to ktos tu napisał... sama nazwa "kita" wskazuje ze jest do kitu ) zastąpic??
opcja pierwsza(przedłużka) to nie wiem co moge uczciwie polecic za tą kase
opcja druga(podmiana) to poleciłbym Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD moze to nie jest dokładnie suplement kita ale szkło ktore ładnie go zastąpi moze poza szerokim kątem(ale zakłądamy ze kita nie wywalasz wiec w razie "W" masz te 17mm) bo jest jasne,naprawde ładnie rysuje i do 1000 zł(oczywiscie używka) moim zdaniem nie znajdziesz lepszego szkła
tylko nie testuj go na kartkach bo wyjdzie ze nie działa w nim AF itp (tu kilku popsuło Tamrony kartkami testowymi )
Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple
Gratuluje wejscia w cyfrowy swiat. To forum jest chyba zeby pytac, wiec nie sadze zeby byly zle pytania, nawet jezeli odpowiedz mozna znalesc w wyszukiwarce.
Ja mam dwie alternatywne rekomendacje skoku w swiat tolanej jakosci optycznej:
50/1.8 tania stalka za 400zl, bedzie fajna do portretow, bardzo ostry obiektyw, rozwija.
70-200/4 doskonaly zoom gwarantujacy kazdemu magiczne rezulataty. Prawdopodobnie najostrzejszy zoom Canona. Niestety drozszy niz 1000zl, jednak przy obecnym kursie dolara, jezeli ktos moze ci go przywiezc z USA to cena 1500 zl za lekko urzywany egzemplarz moze byc realna. Nowy w USA w granicach 1800 zl.
(...)70-200/4 doskonaly zoom gwarantujacy kazdemu magiczne rezulataty. Prawdopodobnie najostrzejszy zoom Canona. Niestety drozszy niz 1000zl, jednak przy obecnym kursie dolara, jezeli ktos moze ci go przywiezc z USA to cena 1500 zl za lekko urzywany egzemplarz moze byc realna. Nowy w USA w granicach 1800 zl.
Zdarzają się i u nas za taką cenę - oczywiście używki ale tu ryzyko jest minimalne . Trzeba po prostu śledzić net - bynajmniej nie tylko allegro .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Polecam Canona 24-85mm 3,5-4,5 USM. Test na optyczne.pl (nie potwierdzam przedstawionej tam tezy, że gorzej ostrzy na 85mm). Dla mnie ostrość i szybkość biją kita na głowę, a zakres ogniskowych jest dość uniwersalny.
Skipper właśnie myślę nad zamianą na tego tamrona SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD trochę o nim poczytałem i zastanawiam się ... i bliżej mi już chyba do kupna tego sprzętu.
z innych informacji to kupiłem pierścień do M42 i faktycznie rewelka ... przyzwyczajenia z zenita pozwalają na bezbłędne niemalże focenie ... w szczególności macro
ktoś tam nie jeden raz pisał KIT jest do kitu ... powiem że po zrobieniu kilku fotek widzę że jednak ten kit nie jest taki do kitu i jako szeroki kąt można go mieć fakt że im bliżej 55 tym się gorsza mgła robi ale jesli używa się tego słoika do 30 to faktycznie warto go zostawić w swojej torbie
także chyba kupię tego tamrona a następny zakup będzie w granicach 70-300 ale co to będzie tego jescze nie wiem
Komentarz