tani dobry standardowy zoom z USM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubba

tani dobry standardowy zoom z USM

nie wiem czy jest takie cuś które spełniało by moje wymagania, jesli moglibyscie mi pomoc bylbym bardzo wdzięczny. Jeśli temat sie pokrywa z jakimś wczesniejszym to z góry przepraszam.podkresam ze dysponuje baaardzo ograniczonym budżetem. szkiełko ma mieć zastosowanie reporterskie w piśmie niepowalającej jakości, no ale zawsze to jakaś reporterka z tąd konieczność USM'a .jeszcze jedno pytanko, tak przy okazji pisania postu... jak są oznaczane szybkie silniki w sigmie i tamronie??
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

Musisz sprecyzować:
    1. Do cyfry czy do analoga
    2. Jaki jest budżet na to szkło
    3. Jak bardzo szerokiego kąta potrzebujesz
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Kubba

do cyfry,
      kąt nie musi być super szeroki, tak zeby po croppie nie dawał wiecej niz 50mm
      cena...mocno ograniczona max 500 (ale tylko uzywane) tam gdzie nie jest wymagana blyskawiczna reakcja i gdzie kazda fotka nie jest niepowtarzalna uzywam manualnych szkiełek pod M42

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

W takim razie proponuje wybrać pomiędzy:
        EF 28-105/3.5-4.5 USM MkI - bez problemu znajdziesz w cenie do 500 zł
        EF 24-85/3.5-4.5 USM - tu może byc problem znaleźć egzemplarz w ładnym stanie za pięć stówek, ale czasem się gdzieś trafiają
        Ten drugi jest ponoć trochę ostrzejszy.

Komentarz

• Kubba

a czytalem pare słówek na temat tych szkiełek, podobno do cyferki jakotakie (ale rozumiem ze nic lepszego nie moge oczekiwać w takim przedziale cenowym)

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Mówiąc wprost to nie, chyba że coś starszego bez USM. Niemniej z tą niezadawalającą jakością to bym nie przesadzał, eLki to to oczywiście nie są ale ja tam ze swojego 28-105 jestem zadowolony bo uzyskiwane zdjęcia są wyraźnie lepsze od tych z KIT-a, a 24-85 spisuje się na cyfrze ponoć jeszcze lepiej.
            Co do szkieł innych marek w tym przedziale cenowym nie będę się wypowiadał, bo ich po prostu nie znam (generalnie należy uważać na Sigmy, bo cześć z tych starszych nie chodzi z cyfrą, jest gdzieś na forum link do listy tych niekompatybilnych)

EDIT: znalazłem ten link: http://translate.google.com/translat...language_tools
            Ostatnio edytowany przez MacGyver; 5293.

Komentarz

• Kubba

a jaki jeszcze moglby być godny polecenia, ktory byl by w miare znośny do cyfry?? co sądzicie o http://allegro.pl/show_item.php?item...2+wys%C5%82any. Canon 35-135 4-5.6

Komentarz

• pazurek
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1294

35 na cropie? za wasko!
                http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Kubba

jak dla mnie taka szerokość możę być, chodzi mi bardziej o to jakiej jakości jest to szkiełko, czy za cene do 350 zł powiniennem być z tego zadowolony??

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

Ktoś tu kiedyś, dano temu, napisał że optycznie jest porównywalny z 28-105/3.5-4.5. Z testów na photodo.com (nie wiem na ile są wiarygodne) wynika że to porównywalna klasa optyczna co 24-85/3.5-4.5.
                    Jedno jest pewne, za 350 zł to wyboru za dużego nie ma.

Komentarz

• DoMiNiQuE
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3548

Musi miec USM? Nie prosciej kupic EF-S 18-55? A moze sie nawet trafi wersja z USM na allegro/ebay.

Komentarz

• Kubba

usm koniecznie, często robie zdjęcia w zamknietych pomieszczeniach gdzie swiatło nie jest najpiekniejsze... podstawowy silniczek zbyt wolno rusza sie, testuje

Komentarz

• MacGyver
                          Cenzor
                          • 2006
                          • 7043

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                          Musi miec USM? Nie prosciej kupic EF-S 18-55? A moze sie nawet trafi wersja z USM na allegro/ebay.
                          Zamieszczone przez Kubba
                          usm koniecznie, często robie zdjęcia w zamknietych pomieszczeniach gdzie swiatło nie jest najpiekniejsze... podstawowy silniczek zbyt wolno rusza sie, testuje
                          Ten micro-USM w kicie raczej na nie wiele się zdaje, zwłaszcza w ciemnych pomieszczeniach, tyle że cichszy jest Niemniej kita jako uzupełnienie do zooma zaczynającego się od 28/35 warto mieć, zwłaszcza że kosztuje grosze.

Komentarz

• DoMiNiQuE
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3548

Kubba, Tobie potrzene jest porzadne jasne szklo skoro robisz w trudnych warunkach a nie jakas wydmuszka z USM :-) USM Ci w niczym nie pomoze.

Komentarz

• rychu
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 242

Niedawno kupiłem na Allegro 24-85 USM i jestem pod wrażeniem! Ostrość dla mnie zdumiewająca (porównuję do Tamrona 28-200 Super II Makro), szybkość nawet w złych warunkach oświetlenia też rewelacyjna. Wg optyczne.pl miał mieć gorszą ostrość na 85mm., ale ja tego nie stwierdziłem. Miałem dokładnie takie jak Kubba potrzeby - na szerokim kącie 18mm mi nie zależało, a 70mm to było za krótko. Z dylematu 24-85 czy 28-105 wybrałem ten pierwszy.

Komentarz

Pracuję...