400D+10-22 usm?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotograf amator

400D+10-22 usm?

Witajcie
    Chciałbym zasięgnąć Waszej rady.Zamierzam nabyć korpus 400D i obiektyw.Głowne tematy mojej fotografii to architektura i pejzaż ale nie stronie również od portretu.Czy obiektyw 10-22 usm nadaje się do portretu?Czy niezbędnym dodatkiem będzie stałoogniskowa 50-tka? Jesli jakiś użytkownik posiada jakies portrety wykonane takim zestawem i moze je zaprezentować to będę wdzięczny Pozdrawiam serdecznie)
  • Kubak82
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2348

do portretow przyda sie cos innego niz 10-22.. BARDZO innego .. np. canon 85 1.8 co na 400d da ogniskowa 136.. 50'tka tez bedzie na upartego ok choc ja osobiscie wole cos "dluzszego" ale to juz kwestia gustu :smile:

w czasach analogowych uzywalem Sonnara 135.. ta 85'tka daja wlasnie taka ogniskowa..

do pejzazu 10-22 bedzie super :-)

Komentarz

• piast9
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3267

Nie nadaje się. Portrety robione z małej odległości wyglądają okropnie. Trzeba mieć wąskokątny obiektyw, aby można było odejść.
      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• fotograf amator

DziekiPozdrawiam)

Komentarz

• MMM
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4250

Zamieszczone przez piast9
          Nie nadaje się. Portrety robione z małej odległości wyglądają okropnie.
          Eee tam nie nadaje się

Digart

Komentarz

• himi
            Zablokowany
            • 2006
            • 2638

@mmm - wypasik. Takie portrety lubię coraz częściej myślę o ultraszerokim, ale canonik drogi, a sigmy się nieco obawiam.

Komentarz

• piast9
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3267

Hehe, już widzę minę modelki gdy zobaczy swoje zdjęcia robione z takiej odległości A z dołu też się nie da "bo nogi pogrubia"
              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• MacGyver
                Cenzor
                • 2006
                • 7043

Ultra szerokie jak najbardziej nadają się do portretów, jak to stwierdził mój kumpel mogą nawet nadać nowy wymiar fotkom typu "u cioci na imieninach" ;-)
                A tak na poważnie to udało mi się zrobić ze dwa razy całkiem fajny portret stałką 28mm Pentaxa (na ff), tyle że to szkło nie ma praktycznie żadnej dystorsji.... no i oczywiście w miarę odchylania szkła od osi poziomej zaczynają się pojawiać efekty dążące do tego co zaprezentował MMM, więc na dłuższą metę portretowanie tym byłoby delikaktnie mówiąc dość uciążliwe ;-)
                Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez piast9
                  Hehe, już widzę minę modelki gdy zobaczy swoje zdjęcia robione z takiej odległości A z dołu też się nie da "bo nogi pogrubia"
                  Trzeba umiejetnie celowac. Jak to z dolu nogi pogrubia? Jak je dobrze w kadrze umiescisz to wyjda ci dluuuugaaasne nogi modelki . A od gory dekolt da sie ladnie powiekszyc

Komentarz

• MMM
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4250

Zamieszczone przez himi
                    @mmm - wypasik. Takie portrety lubię coraz częściej myślę o ultraszerokim, ale canonik drogi, a sigmy się nieco obawiam.
                    Kupiłem C10-22 i jestem zadowolony. Właściwie to mogę potwierdzić wszystko to co piszą w testach czyli czasem widać CA przy 10mm, brak flar, brak widocznych dystorsji typu beczka / poduszka, bardzo dobry kontrast i kolory.

P.S Foto nie jest moje, znalazłem w sieci.
                    Digart

Komentarz

• MacGyver
                      Cenzor
                      • 2006
                      • 7043

Zamieszczone przez himi
                      Jest jeszcze Tokina 12-24 (i jeszcze 10-17, ale to rybie oko, więc trudno porównywać)
                      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• himi
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 2638

O tokinie myślałem, podobnie o sigmie - muszę jednak zorganizowac sobie możliwość testu. W ciemno to za duży wydatek.

Komentarz

• fyrste
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 177

himi - ależ przecież w siesi są tysiące fotek z każdego szerokiego kąta...
                          Canon 855D + 8-200mm f4

Komentarz

Pracuję...