To Dual-Chanell or not to ;)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eMILz
    Bywalec
    • 2005
    • 210

To Dual-Chanell or not to ;)

Mam pytanie do tych którzy siedzą głębiej w sprzęcie komputerowym,
    Mam zamiar kupić Core 2 E6300 na Asusie P5E DH Deluxe, i mam pytanie odnośnie pamięci, czy biorąc pod uwagę że z czasem będę chciał podkręcić ten procesor, bawić się w pamięci Dual-Chanell ? i czy pamiątki PC 6400 wogóle będą się nadawać do jakiegokolwiek podkręcania ? W chwili obecnej jestem zdecydowany na Geil PC6400 2x512 za ok 500 pln.

Z góry dziękuję za pomoc
  • Peri Noid
    Uzależniony
    • 2006
    • 604

Pytanie OT, ale nie mogę się powstrzymać - jaki jest sens podkręcać obecne procesory? Może już stary jestem, ale jakoś nie widzę sensu. Pracuję na 3-letnim P4 2.4GHz i nie widzę sensu w podkręcaniu go chociażby o 1MHz. Owszem, w czasach zegarów ~0.5MHz jak się udało podkręcić procek o 10% to... no właśnie, też w zasadzie zysk był niewielki. Bo co to jest 10%? W przypadku procesorów typu Core2 ważniejsze jest pytanie, czy aplikacje których się używa są w ogóle w stanie wykorzystać dwa rdzenie. Z tego jest większy zysk. MHz pod maską i tak będziesz miał (prawdopodobnie) za dużo.
    Koniec marudzenia ;-)
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• Wiesiek_TGT
      Coś już napisał
      • 2005
      • 78

pamięć

Jeśli będziesz używał PS kup lepiej więcej RAMu np. 2 x 1024 . Mogą byc wolniejsze i tak będzie lepiej niz 2 x 512 superszybkie

Wiesiek
      www.tgt.pl/galeria_wieslaw_czerniawski

Komentarz

• pst
        Uzależniony
        • 2006
        • 560

tez mam zamiar zmienic sprzet

myslalem nawet zeby kupic amd jednordzeniowy ale ich fsb jest na poziomie 400mhz... a to za malo
        nie pracuje na kompie i uzywam go do przyjemnosci czyli granie net i zdjecia... mam tak malo czasu (dzieciak) że jak juz siadam do gry to chce aby chodzila plynnie - stad chec podkrecenia bo funduszami musze odpowiednio operowac

nowe procesory maja fsb na poziomie ~1000mhz - to juz cos a mozna jeszcze obnizyc mnoznik i podniesc magistrale co zwieksza wydajnosc procesora (nie jest wazne ile masz mhz wazne jest na jakiej fsb pracujesz)

obecnie mojego athlona xp1700+ ma podkreconego do poziomu xp2500+ czyli 2ghz - oszednosc = kilkaset zlotych

@emilz z twojej wypowiedzi zrozumialem ze podkrecenie procka i uzywanie dual channel jakos sobie przeszkadza...
        z tego co wiem to nie :-)

sam chce kupic c3d 1,86 - kreca sie na 2,8 na boxowym fanie
        do tego biore geile 2x1024 cl4

generalnie zgodze sie z przedmowca - lepiej wiecej ramu woljnieszego niz mniej szybszego
        a do gier kupic dobra karte grafiki.. ~700pln

Komentarz

• eMILz
          Bywalec
          • 2005
          • 210

pst: nie orientuję się za bardzo w temacie OC, i zastanawiam się czy żeby e6300 zakręcić na np. 2.8 trzeba mieć pamięci 6400 czy mogą być wolniejsze. Z tego co się orientuję Asus P5W DH ma możliwość innego taktowania pamięci i procka czyli - pamięci mogłyby być niby wolniejsze. ale ja się na tym nie znam.

peri noid: sens jest taki że oszczędza się około 600 pln, kupująć E6300 zamiast E6600

Komentarz

• Peri Noid
            Uzależniony
            • 2006
            • 604

Zamieszczone przez eMILz
            peri noid: sens jest taki że oszczędza się około 600 pln, kupująć E6300 zamiast E6600
            Może i tak. Po prostu nie czuję potrzeby takiego postępowania. Może dlatego, że nie grywam w gry (z braku czasu), a na komputerze pracuję na co dzień (programowanie, amatorska zabawa z fotografią) i aż tyle mocy nie jest mi potrzebne. Jak pisałem, za stary na to chyba już jestem ;-)
            Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• Tomasz1972
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3042

Większe czy mniejsze kości mają być jako pierwsze ? Czy tez nie ma to znaczenia ?

Komentarz

• wpj
                Coś już napisał
                • 2006
                • 55

jak sprzet ma byc tylko do gier to lepiej zastanowic sie nad zakupem konsoli. tutaj nie bedziesz mial problemow ze sprzetem itp...
                jesli wziasc pod uwage to ze playstation2 wyszlo pod koniec 2000 roku to mozna bylo miec 6 lat bezproblemowej zabawy.

Komentarz

• pst
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 560

Zamieszczone przez wpj
                  jak sprzet ma byc tylko do gier to lepiej zastanowic sie nad zakupem konsoli. tutaj nie bedziesz mial problemow ze sprzetem itp...
                  jesli wziasc pod uwage to ze playstation2 wyszlo pod koniec 2000 roku to mozna bylo miec 6 lat bezproblemowej zabawy.
                  jeden znajomy tez mi to mowil - xboxa kupisz juz za ~1,5kpln

tylko ze na nią nie ma geir w jakie chce grac to pierwsze primo ;-)

a po drugie to grac na zwyklym TV to porażka - na plazme mnie nie stac a na kompa tak...

@tomasz
                  nie rozumiem? masz na mysliwsadzanie kosci roznych pojemnosci?
                  ja tak mam i pierwsza mam 512 a druga 256...

Komentarz

• Tomasz1972
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3042

Obecnie mam 4x512 i chcę dwie kości wymienić na 1024 . Więc będzie : 2x512 oraz 2x1024 i nie wiem czy do pierwszego banku dać 1024 czy 512 .

Komentarz

• Wiesiek_TGT
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 78

popatrz na płytę

Niektóre płyty mają banki pamięci tzw. stowarzyszone oznaczone innymi kolorami.
                      Jeśli tak nie jest trzeba poszukac w internecie opisu płyty.

Pozdrawiam

Wiesiek
                      www.tgt.pl/galeria_wieslaw_czerniawski

Komentarz

• Tomasz1972
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3042

to wiem nie wiem tylko czy dać :
                        b1-1024 b2-512 b3-1024 b4-512
                        czy też :
                        b1-512 b2-1024 b3-512 b4-1024
                        czy też nie ma to znaczenia

Komentarz

• muflon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 6763

jak ustalilismy na ircu jesli wszystkie moduly sa 533 to ladowac jak leci
                          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• KuchateK
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 4895

A mozesz napisac wogole do czego ten komp ma byc?

Bo jesli do PS'a to imho podkrecanie jest glupie. Lepiej kup 2x tyle ramu i dobry dysk na swapa. Tu bardziej bedzie widac roznice. Popatrz jak wyglada praca w PS i zauwaz, ze 90% czasu to komp czeka na Ciebie az dojedziesz kursorem albo poustawiasz te krzywe. Tutaj kolosalne nawet roznice w wydajnosci ledwo co pomagaja na czas obrobki. Juz trzeba naprawde trupa aby przy odpowiedniej ilosci ramu w PS byl problem z wydajnoscia.
                            ...

Komentarz

• popmart
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1721

Hmm oczywiście że dual chanel (nie mam 100 % pweności ale nowe chipsety można tylko obsadzać jako dual chanel) BTW głupotą byłoby drastycznie zaniżanie wydajności pamięci obsadająć single chanel ......

minimalnie dziśiaj to 1Gb a rozsądnie to 2GB nowe gierki RPG (oblivion, Gothic 3) wymagają 1Gb a ghotic nawet nie uruchomi się na 512 !!!

do sprawnego działania potrzeba 1,5gb...

co do podkręcania ten E6300 ma tak zaniżone taktowanie że aż się prosi i podobno można go kręcić do bólu ...

Komentarz

Pracuję...