Legendarna niekompatybilność? Jak to jest naprawdę?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • unquadium

Legendarna niekompatybilność? Jak to jest naprawdę?

Witam!

Mam pytanie jak w temacie. Jak u Canona jest z kompatybilnością wstecz, jeśli chodzi o nowe korpusy i stare obiektywy? ? Jak cyfranki radzą sobie z m42 i starymi szkłami Canona?

Wiem że temat był już poruszany, ale informacje są mocno porozrzucane i nie do końca satysfakcjonujące. I dla tego pozwoliłem sobie zapytać raz jeszcze.

Pozdrawiam
  • tomaj_2
    Bywalec
    • 2006
    • 247

Generalnie wszystkie obiektywy Canon EF działają bez zarzutu w aparatach Canona. Nie ma znaczenia czy było to szkło z analoga...mocowanie jest to samo...To nie jest Sigma
    A z m42...bez problemu...bez AF....tylko mocowanie trza dokupić...
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Komentarz

• kaawka
      Coś już napisał
      • 2006
      • 59

Zamieszczone przez unquadium
      Witam!

Jak cyfranki radzą sobie z m42 i starymi szkłami Canona?

Z m42 nie ma potwierdzenia ostrości-chyba że kupisz dandeliona, czyli rosyjską przejściówkę z chipem. Cena-jakieś dwieście parę zeta.
      Niektóre stare szkła m42 nie są telecentryczne, dlatego założone na cyfrowy korpus bardzo mydlą, np. słynny flektogon 20 2.8
      Poza tym polecam-efekty z m42 są, że tak powiem - excellent!!
      Ostatnio edytowany przez kaawka; 5082.

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18793

Niektóre stare szkła EF robione w czasach kiedy nie śniło się o fot. cyfrowej jak np. 35-70 (kit od 650-tki) sprawują się z cyfrą zupełnie nieźle. Raczej nie ma tutaj jakichś ścisłych reguł, trzeba po prostu próbować. Zresztą sporo obecnych L-ek wcale nie była optymalizowana pod cyfrę, a sprawują się doskonale.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• Wats0n
          Uzależniony
          • 2006
          • 996

...a ta legendarna niekompatybilność to jakies oszczerstwa bezczelnie rozpowszechniane przez żółtych
          Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• goobie
            Bywalec
            • 2006
            • 102

Niektóre stare szkła m42 nie są telecentryczne, dlatego założone na cyfrowy korpus bardzo mydlą
            no właśnie miałem niedawno taki problem z obiektywem 180mm...
            nigdzie na forum nie mogłem znaleźć przyczyny, ale tu moje przypuszczenie
            się potwierdza - po prostu 'ten' typ tak ma... i już - dzięki za wyjaśnienia...

- czy jest gdzieś w necie wykaz popularnych obiektywów, które mają ten problem ?? (tzn. nie są telecentyryczne) pozdrawiam;

i jeszcze, do pierwszego pytania: poza tym jednym przypadkiem, używałem różnych obiektywów m42
            - spisują się naprawdę nieźle i potrafią być ostre (bardzo)... świetne do pejzażu i architektury - gdzie obraz nie ucieka i AF nie jest koniecznością... pomiar światła działa bez problemu (oczywiście w trybie Av)
            Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

Komentarz

• unquadium

Wats0n: A ci "żółci" to kto? Bo jakoś nie potrafię sobie dopasować.

Komentarz

• snow
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1145

Nikoniarze A co do nietelecentryczności pewnych szkieł to nie wiem, bo miałem jeden egzemplarz szkla do bani a drugi dobry tego samego typu i producenta

Komentarz

• Wini
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 460

Zamieszczone przez Wats0n
                  ...a ta legendarna niekompatybilność to jakies oszczerstwa bezczelnie rozpowszechniane przez żółtych
                  Ja do 5D coraz bezczelniej sięgam po żółte szkła
                  Wini

Komentarz

• kaawka
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 59

Jak cyfranki radzą sobie z m42 i starymi szkłami Canona?

polecam poczytać

Komentarz

• unquadium

Bardzo fajny artykuł. Znalazłem w nim wiele zaczepień do szukania po sieci. Rozbawił mnie tylko jeden tekst, o obiektywie Super Multi Coated Takumar 28/3.5:
                      „Z pewnością będzie bardzo dobrze pracował pod słońce ze względu na legendarne powłoki firmy Takumar.” W końcu Takumar to nie firma, tylko nazwa obiektywów Pentaxa pod gwint m42, ale w dalszej części artykułu autor się zrehabilitował.

Dziękuję wszystkim za pomoc. Trochę to rozjaśniło mi w głowie. Nie wiem jeszcze wszystkiego co chcę wiedzieć, ale mam już podstawy do dalszego szukania.

Pozdrawiam Maciek.

Komentarz

• kaawka
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 59

Nie wiem jeszcze wszystkiego co chcę wiedzieć, ale mam już podstawy do dalszego szukania.
                        jeżeli chodzi o m42 to może to forum?

wszystko o m42-jak będziesz miał trochę czasu..

pzdr

Komentarz

Pracuję...