Rysa na 70-200 IS 2.8 a jego wartosc

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maxel
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 21

Rysa na 70-200 IS 2.8 a jego wartosc

Witam,

Mam możliwość zakupu 70-200 IS 2.8 jednak podczas testowania okazało sie, że ma ryse na przedniej soczewce ok 1 cm .
    Zrobilem wiele zdjec i wcale tej rysy nie widać na zdjęciu. Natomiast dla nie jest to koronna możliwość zejscia z ceny.
    Mam pytanie czy rysa w specyficznych warunkach bedzie sie uwidaczniala na zdjeciach. Ile wart moze byc taki obiektyw.
    Z gory dziekuje za informacje.
    max
  • qwerty1237
    Bywalec
    • 2005
    • 240

Sproboj strzelic fote na malej dziorze jakiejs jednolitej powierzchni i sprawdz czy widac.
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Komentarz

• Maxel
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 21

Sprawdzilem i nie wiem jak to możliwe ale nie widac nic na zdjeciach. Boje sie, że wyjdzie to w specyficznych warunkach
      max

Komentarz

• Cichy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 7450

Może pod światło flara wyskoczyć, poza tym nie powinno być problemów.
        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Maxel
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 21

Walczyłem równeż pod swiatło. Nic nie chce wyjść.
          Do tej pory wszelkie rysy dyskwalifikowały dla mnie szkło ze sfery zainteresowania.
          Natomiast obiektyw zaczyna mi sie podobać i jest mi sie trudno z nim rostać.
          Proszę dajcie znać jak kształtuje sie cena takiego szkła na rynku wtornym.
          max

Komentarz

• Diabeł
            Początki nałogu
            • 2004
            • 360

ewentualne rysy czy też zanieczyszczenia wpływają tylko na miękkość obiektywu, na zdjęciach żadnych rys nie zobaczysz
            Moje zdjęcia
            Fotografia Przyrodnicza

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

Rysa na obiektywie to jest bardzo zła wiadomość dla właściciela, bo obniża jego wartość "odsprzedażną", że ho ho ;-) Natomiast jest to bardzo dobra wiadomość dla nabywcy, bo nie zmienia jego wartości "fotograficznej" prawie wcale
              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• JaBlam
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1304

A wiec kupujmy z rysami... mozna zaoszczedzic zwlaszcza jak sie wlasciciela podkreci..

----------------------------------------
                Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• Richie
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 625

Kumpel ostatnio kupił używke 70-200L/2,8 bez IS za 2300 z jakiejś agencji w Szczecinie.Myslę,że jesli jak mówisz na zdjęciach nie widać problemu to za 4000-4500zł możesz ją spokojnie kupić.
                  Richie
                  FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

Zamieszczone przez Richie
                    Kumpel ostatnio kupił używke 70-200L/2,8 bez IS za 2300 z jakiejś agencji w Szczecinie.Myslę,że jesli jak mówisz na zdjęciach nie widać problemu to za 4000-4500zł możesz ją spokojnie kupić.
                    4500-4600 to cena za nowy na Allegro. IMHO za używany, z rysą 4000PLN to ciągle za dużo. Obstawiałbym 3500, dodać/odjąć kilka stówek w zależności od okoliczności.

Komentarz

• Maxel
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 21

Zaproponowałem 3500 zł, zobaczymy.
                      max

Komentarz

• speed555
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 200

ja mam ryse na filtrze ok 1,5 cm i czesto lapie flary jak sie robi pod światło (np. jadący samochód na światłach). ale na zdjeciach tej rysy absolutnie nie widac i nie wpływa na jakosc.
                        Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Komentarz

• towersivy
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 992

Zamieszczone przez muflon
                          4500-4600 to cena za nowy na Allegro. IMHO za używany, z rysą 4000PLN to ciągle za dużo. Obstawiałbym 3500, dodać/odjąć kilka stówek w zależności od okoliczności.
                          4500 to cena za wersje bez IS-a a w wątku jest mowa o wersje z IS-em wiec założyciel wątku niezle się wygłupi proponując 3,5k za wersje z IS-em.

Pzdr.

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

Zamieszczone przez towersivy
                            4500 to cena za wersje bez IS-a a w wątku jest mowa o wersje z IS-em wiec założyciel wątku niezle się wygłupi proponując 3,5k za wersje z IS-em.
                            Ajjj moment... dałbym sobie rękę uciąć, że było odwrotnie No w takim wypadku 3.5k... to jest hmm ;-) powiedzmy że tanio Skoro tak to zgadzam się z Richie (4000+) i przepraszam za zamieszanie

Komentarz

• Richie
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 625

Zamieszczone przez muflon
                              Ajjj moment... dałbym sobie rękę uciąć, że było odwrotnie No w takim wypadku 3.5k... to jest hmm ;-) powiedzmy że tanio Skoro tak to zgadzam się z Richie (4000+) i przepraszam za zamieszanie

No,bo już zacząłem szperać na Allegro gdzie są takie tanie ze stabilizacją.Tak jak pisałem kolega za 2300zł wyhaczył 70-200L/2,8 bez IS w b.dobrym stanie,dlatego warto szukać okazji.
                              Richie
                              FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

Pracuję...