Slajdy a fajerwerki :)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • negatyv
    Bywalec
    • 2005
    • 109

Slajdy a fajerwerki :)

Witam,
    czy ma ktos jakies porady i doswiadczenia z ladnym naswietlaniem slajdów [iso100]? Chodzi mi o to, czy musze jakas korekte wprowadzac w stosunku do zwyklego filmu? Moze sa jakies sztuczki zeby wyjątkowo kontrastowe obrazki wyszly
    pozdrawiam
    Canon Rulezzz
  • Bagnet007
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1344

Podłączę się do wątku bo mam taki sam problem. Tyle, że ja będę to robił na Provii 400F.

Komentarz

• Theoo
      Bywalec
      • 2006
      • 157

Zamieszczone przez Bagnet007
      Podłączę się do wątku bo mam taki sam problem. Tyle, że ja będę to robił na Provii 400F.
      Zawsze naswietlamy -1/3 do -2/3 w stosunku co pokazuje nam pomiar. By była brzytwa potrzebny :
      1/ pzyzwoity słoik
      2/ dobry stabilny statyw
      3/ weżyk
      4/ materiał niskiej czułości
      I jedziemy, nie zapominając oczywiście o efekcie Pana Schwarzschilda.
      dla 100 asa w zalezności od ilości swiatełek na niebie od 1/2 do 2-5 sek przy f 8
      MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentarz

• Damo

Zamiast wezyka wystarczy uzyc samowyzwalacza

Komentarz

• Tomsarz
          Coś już napisał
          • 2006
          • 91

Można też zastosować ekspozycję wielokrotną i na jednej klatce cyknąć parę rozbłysków z krótszymi czasami.

Komentarz

• Theoo
            Bywalec
            • 2006
            • 157

Zamieszczone przez Tomsarz
            Można też zastosować ekspozycję wielokrotną i na jednej klatce cyknąć parę rozbłysków z krótszymi czasami.
            Problem jest tylko jeden że tamgdzie się błyski nałożą / szczególnie miesjca samego rozbłysku/ mamy tam kpl. wypalenie. Można natomiast uzywać czasem kolorywych filtrów przy multiekspozycji. Ja z powodzeniem użyłem dwóch niebieskiego i zielonego.
            MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentarz

Pracuję...