Odbitki foto, jak przygotowac

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dudi76
    • 2006
    • 10

Odbitki foto, jak przygotowac

Witam
    Z gory sorry, jesli taki temat juz gdzie sie pojawil, ale nie natrafilem. Moze to moja nieudolnosc w przeszukiwaniach. Ale do rzeczy
    Jak przygotowujecie zdjecia do labu, w jakim formacie, jaka rozdzielczosc, rozmiar?
    Posiadam EOSka 350D i robie czesc w RAW, czesc w JPG najwyzszej rozdzielczosci. Generalnie daje w JPG w tej najwyzszej jakosci.
    Ale moze ssa jakies szczegolne wskazania, technika przygotowawcza, aby jakosc na odbitce byla super.
    Oczywiscie nie mowie tutaj o obrobce w PS, bo to czynie, ale juz sa final (rozdzielczosc, format, itd)

Z gory dzieki
    Pozdrawiam
    Daniel
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Ja wysyłam w .jpg bo lab do którego je wysyłam elektronicznie przyjmuje tylko taki format a różnicy w stosunku do .tiff nie widać. Generalnie pcham w 300 dpi dla docelowego formatu odbitki, jeżeli robię 20x30 (a robię dość często) to zostawiam tak jak jest (odrobinę za mało do 300 dpi z 8 mpix). Jpg zapisuje z maksymalną jakością i to w zasadzie wszystko. Oczywiście na początku zdjęcia są w .raw.

Przez chwilę bawiłem się jeszcze w konwertowanie zdjęć do profilu labu (jest publikowany dość (jak na polskie standardy) regularnie) ale jako że mam w tej chwili nie kalibrowany monitor w domu, dałem sobie spokój bo większego sensu to nie miało...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Krisspy
      Bywalec
      • 2006
      • 131

Spotkałem laby, które wymagały 325 dpi nie wiem dlaczego

Komentarz

• dudi76
        • 2006
        • 10

Generalnie pcham w 300 dpi

Ok. Ale gdzie to sprawdzic w PS?, bo ja jak sprawdzam w File INfo to pokazuje mi sie 72x i 72Y DPI. Wiec jak to jest? Jak zmienic? No i jak zmienie 72 na 300 na kompieto przeciez nic mi nie przybedzie rozdzielczosci
        Dzieki

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Sprawdzanie nie ma sensu, bo DPI (o czym znajdziesz tonę materiałów na necie i na tym forum również) ma sens tylko mając na uwadzę docelowy rozmiar papieru. Podziel sobie długość boku w pikselach Twojego pliku przez rozmiar papieru na którym zamierzasz naświetlić / wydrukować zdjęcie w calach i będziesz wiedział ile masz dpi....
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• mario1275
            Początki nałogu
            • 2005
            • 420

i tak najlepiej zapytać w labie do którego dasz fotki - jak odpowiedzą że obojętnie to albo są tacy dobrzy isami sobie dopasowują albo wrzucają do maszyny z opcją auto a takiego labu bym unikał
            www.modelownia.pl

Komentarz

• dudi76
              • 2006
              • 10

Zamieszczone przez Krzychu
              Sprawdzanie nie ma sensu, bo DPI (o czym znajdziesz tonę materiałów na necie i na tym forum również) ma sens tylko mając na uwadzę docelowy rozmiar papieru. Podziel sobie długość boku w pikselach Twojego pliku przez rozmiar papieru na którym zamierzasz naświetlić / wydrukować zdjęcie w calach i będziesz wiedział ile masz dpi....
              Czy dobrze rozumuje i licze:
              Bok zdjecia krótszy 1664 px/wysokosc boku w odbitce 10x15 w calach, czyli 1664/4=416 DPI, czyli nawet za duzo jak na taka odbitke. DObrze to skumałem?

A na odbitke 13x20 lub 13x18 300DPI rowniez wystarczy?

Pzdr

Komentarz

• Krisspy
                Bywalec
                • 2006
                • 131

na wejsciu masz jpg w 72 dpi
                zamien go na 300 dpi, ale rozmiary zmniejsz do 24% oryginalnej wielkości
                (72/300 = 24%)
                wynikowo masz rozmiar 1:1 w 300 dpi

Komentarz

• piszczal
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 459

przy ustawieniu rozdzielczości 300 dpi
                  10,2x15,2 cm to 1228x1819 piks
                  12,7x17,8 cm to 1536x2138 piks
                  15,2x21,6 to 1819x2575 piks

jak tak skadrujesz to będzie ok
                  aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• Krzychu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3611

Zamieszczone przez dudi76
                    Czy dobrze rozumuje i licze:
                    Bok zdjecia krótszy 1664 px/wysokosc boku w odbitce 10x15 w calach, czyli 1664/4=416 DPI, czyli nawet za duzo jak na taka odbitke. DObrze to skumałem?
                    Bardzo dobrze ;-)
                    Zamieszczone przez dudi76
                    A na odbitke 13x20 lub 13x18 300DPI rowniez wystarczy?
                    Pzdr
                    300 dpi to rozdzielczość w której naświetla większość labowych printerów (naświetlarek) i generalnie dla każdego formatu to wystarcza, problem w tym że w momencie jak zwiększasz format to żeby zachować 300 dpi, rozmiar Twojego pliku w pikselach rośnie. Dla 20x30 / 300 dpi przekracza już to co dostajesz z 8 megapiskelowej matrycy...

Ale z kolei w moim pokoju w biurze wisi zdjęcie Superhorneta zrobione przez kolegę wydrukowane na A0 prosto z tego co dostał z matrycy Minolty D5D (6 mpix) i źle nie wygląda...
                    Pozdrowienia,
                    KZ
                    KZ Aviation Photography

Komentarz

• piszczal
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 459

Bardzo dobrze ;-)

300 dpi to rozdzielczość w której naświetla większość labowych printerów (naświetlarek) i generalnie dla każdego formatu to wystarcza, problem w tym że w momencie jak zwiększasz format to żeby zachować 300 dpi, rozmiar Twojego pliku w pikselach rośnie. Dla 20x30 / 300 dpi przekracza już to co dostajesz z 8 megapiskelowej matrycy...
                      matryca 350 robi zdjęcia wielkości 2304 na 3456 pikseli, jeśli podzielisz to na 300 DPI (pikseli na cal czyli rozdzielczość do druku) wyjdzie ci format zdjęcia w calach 7,68 cala na 11,52 cala po przemnożeniu przez 2,45 cm na cal wyjdzie zdjęcie 19,50 cm na 29,26 cm czyli stanowi realna możliwość druku w rozdzielczości 300 dpi.
                      natomiast jesli zmniejszysz rozdzielczość do 200 dpi zdjęcie będzie można zrobić (bardzo przyzwoite) w wielkości 29,26 cm na 43,8 cm.
                      Zwyczajna matematyka.
                      aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• Krzychu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3611

Zamieszczone przez piszczal
                        matryca 350 robi zdjęcia wielkości 2304 na 3456 pikseli, jeśli podzielisz to na 300 DPI (pikseli na cal czyli rozdzielczość do druku) wyjdzie ci format zdjęcia w calach 7,68 cala na 11,52 cala po przemnożeniu przez 2,45 cm na cal wyjdzie zdjęcie 19,50 cm na 29,26 cm czyli stanowi realna możliwość druku w rozdzielczości 300 dpi.
                        natomiast jesli zmniejszysz rozdzielczość do 200 dpi zdjęcie będzie można zrobić (bardzo przyzwoite) w wielkości 29,26 cm na 43,8 cm.
                        Zwyczajna matematyka.
                        A czytasz w ogóle to co ja napisałem ? W którym miejscu to się nie zgadzało ?
                        Pozdrowienia,
                        KZ
                        KZ Aviation Photography

Komentarz

• piszczal
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 459

A czytasz w ogóle to co ja napisałem ? W którym miejscu to się nie zgadzało ?
                          buhahaha, a gdzie napisałem że mi sie cos nie zgadza?
                          precyzuję Twój tekst, luzuj

Komentarz

• Krzychu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3611

Zamieszczone przez piszczal
                            buhahaha, a gdzie napisałem że mi sie cos nie zgadza?
                            precyzuję Twój tekst, luzuj
                            Spoko...
                            Pozdrowienia,
                            KZ
                            KZ Aviation Photography

Komentarz

• piszczal
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 459

pozdrawiam.
                              a swoją drogą widziałem odbitkę z lau zrobiona z pliku rozstrzelonego na 72 dpi, kiepsko to wygląda ale z daleka ujdzie

Komentarz

Pracuję...