Witam! Mam zamiar zakupić urzywana lampę błyskową i zastanawiam się jak długo taka lampa może wytrzymać. czy jeśli kupię lampę np.550ex, 580ex, 430ex, urzywaną przez dwa, trzy lata to ile jeszcze bedzie błyskać? chodzi mi o żywotność samej żarówki. A w razie czego to czy można gdzieś taka żarówke dokupić, czy pozostaje już tylko serwis?
żywotność Lampy Błyskowej
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Zalezy od kogo kupujesz. Jesli zawodowiec (np co tydzien lub czesciej sluby, reporter z kilkoma/kilkunastoma zleceniami ygodniowo) to 3-4 lata to chyba max. Jesli fotoamator to dwa razy dluzej co najmniej powinna wytrzymac.
Ale jesli nie znasz sprzedawcy to nie wiem czy sie przyzna jak bardzo ja zuzyl
.
Co do drugiego pytania - nawet jakbys zdobyl sam palnik to umialbys go sam wymienic?
. Tylko serwis, choc pewnie nie musi byc koniecznie autoryzowany Canona na Żytniej w Warszawie.
A tak podsumowujac to lepiej kup nowa 430EX zamiast uzywanej 50/580. Spokoj sumienia. -
z tego co sie orientuję w lampach zużywają się gównie 2 elementy, palnik i kondensatory. Palnik ma teoretycznie okresloną liczbę błysków ~ ta liczba jest podana dla danego palnika, z moich doswiadczeń to +/_ 15%. kondensatory wyzwalajace energię też mają okresloną liczbę cykli ładowanie/rozładowanie, pozatym ich trwałość zależy znacznie od warunków eksploatacji np. klimat polarny i tropiki napewno im nie służy.
nie wiem jak lampy błyskowe dedykowane na aparat, lampy studyjne mają w instrukcji podaną liczbę "gwarantowanych" błysków jaka mogą wykonać, a oprogramowanien serwisowym mozna sprawdzić ile wykonały.
pozdrawiam
PS co do porównania EX430 i 580 to miedzy tymi lampami róznica jest dość duża, w warunkach użytkowania, czesto tam gdzie 430 nie wystarczała 580 dawała sibie swobodnie radę....
ale lepiej mieć 430 sprawna niż padnieta 580....
pozdrawiamOstatnio edytowany przez toni; 1874.Komentarz
-
No i niestety w tych naaparatowych nie ma takiej funkcji. Trzeba albo zaufac sprzedajacemu albo na oko ocenic stan zuzycia palnika (im bardziej zolty tym gorzej).Komentarz
-
Odp: żywotność Lampy Błyskowej
Mój znajomy wymieniał palniki za 240zł, także niekoniecznie autoryzowany serwis Canona.Może kiedyś kupię 7D...Komentarz
-
30-12-2006, 11:35
Dzisiaj, 07:27
Myślisz, że amroz czekał 6 i pół roku na odpowiedź?
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpisKomentarz
-
Ale wątki na forum nie służą chyba tylko i wyłącznie twórcy tematu prawda? Dlatego nie rozumiem czasami tekstów w stylu "odgrzewany kotlet" itp, to lepiej założyć nowy wątek by podzielić się z kimś cenną informacją? :-) Mnie jednak bardziej zastanawia dlaczego lampa błyskowa znajduje się w obiektywach
Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
6D+40D jakieś szkła i jakieś lampyKomentarz
-
hahahah30-12-2006, 11:35
Dzisiaj, 07:27
Myślisz, że amroz czekał 6 i pół roku na odpowiedź?
http://i791.photobucket.com/albums/y...ps9c70ad3d.jpg
sie usmialem
Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/Komentarz
-
"Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/)
"Komentarz
-
Za te 240zł oferował wymianę palnika od 580EX II. To było z 3 lata temu gdzieśMoże kiedyś kupię 7D...Komentarz
-
Czy ktoś się orientuje jaką żywotność ma 580EX? Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji.
I czy da się jakoś sprawdzić liczbę wykonanych już błysków, choćby w serwisie na Żytniej?Canon Eos 7D || Canon 70-200 F/2.8 IS L || Canon 24-70 F/2.8 USM L || Canon Speedlite 580EX || Canon Extender EF 2x || Sandisk CF Extreme 4GB x2 || Filtr polaryzacyjny Hoya HMC Super 77mm || Filtr Canon Protect 77mm UV x2 || Aku LP-E6 x2 || Lowepro Mini Trekker AWKomentarz
-
Czy ta żywotność lampy rzutuje jakoś znacząco na obiektyw - no bo to w końcu dział "Obiektywy"
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz

Komentarz