1D MK II N poziome paski - jestem zdołowany

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Juicy
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 44

1D MK II N poziome paski - jestem zdołowany

Witam,
    Od kilku dni bawię się nowiutkim 1d MKII N. CAłyczas byłem zachwycony możliwościami do czasu kiedy nie zobaczyłem tych strasznych poziomych pasków na zdjęciach (uzylem funkcji szukaj najpierw). Problem pojawia sie przy iso 800-1600 przy niedoswietlonych zdjeciach. Jestem załamany, sprzet za tyle kasy.. W 20d nic takiego sie nie dzialo. Prosze o rade czy walic z tym do serwisu? co sadzicie czy to ma prawo sie zdarzac w ogole? jescze na dodtaek wczoraj mi Err 99 wywalil.. z gory dzieki za odpowiedz
    1D Mk II N, , 24-70 2.8 L, 17-40 , , 550EX, Manfrotto 055ProB+329L
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

To zwykły szum, nie wiem czego się spodziewłeś - wszak wiadomo, żę 20/30D mają najniższy szum na rynku. Po prostu rób prawidłowo naświetlone zdjęcia.

Err 99 to błąd szkła.
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• KMV10
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2320

A zobacz choćby tutaj: http://www.canon-board.info/showthre...hlight=banding
      O to chodzi? [trudno zgadywać bez pokazania jakiegoś przykładowego zdjęcia]

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

Zamieszczone przez Juicy
        Witam,
        Od kilku dni bawię się nowiutkim 1d MKII N. CAłyczas byłem zachwycony możliwościami do czasu kiedy nie zobaczyłem tych strasznych poziomych pasków na zdjęciach (uzylem funkcji szukaj najpierw). Problem pojawia sie przy iso 800-1600 przy niedoswietlonych zdjeciach. Jestem załamany, sprzet za tyle kasy.. W 20d nic takiego sie nie dzialo. Prosze o rade czy walic z tym do serwisu? co sadzicie czy to ma prawo sie zdarzac w ogole? jescze na dodtaek wczoraj mi Err 99 wywalil.. z gory dzieki za odpowiedz
        nie chce cie martwic ale problem nie jest aparat a fotograf ;-)

poziome paski pojawiaja sie przy "wyciaganiu" niedoswietlonych zdjec nazywa sie to banding)... 1EV to jedna dzialka ISO jesli 1600 wyciagasz o 2EV to uzyskujesz tak jakby ISO 6400 ;-) wiec chyba nie mozesz miec do nikogo pretensji poza soba...

Zamieszczone przez Juicy
        jeszcze na dodtaek wczoraj mi Err 99 wywalil.. z gory dzieki za odpowiedz
        niekoniecznie jest to blad obiektywu - jednak najczesciej jest to blad obiektywu ;-) - przeczysc styki w obiektywie/aparacie - powinno pomoc
        Instagram

Komentarz

• Juicy
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 44

dzięki za odpowedź wszystkim. Nie pisalem nigdzie ze mam jakies pretensje.., rzecz jasna celowo prowokowalem te niedoswietlenia zeby zobaczyc dokladnie w jakich okolicznosciach powstaja. No i porownywalem zdjecia do tych z 20d na ktorych taka rzecz nie ma miejsca.
          Uspokoiliscie mnie dzieki serdeczne

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez Juicy
            No i porownywalem zdjecia do tych z 20d na ktorych taka rzecz nie ma miejsca.
            W moich mocno niedoswietlonych 1600 z 20D tez sa paski.. widac nie masz az tak bardzo niedoswietlonych a pozniej rozjasnianych.

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

Wszystko jest kwestią obróbki :-P To chyba jakaś plaga świąteczna, bo parę dni temu bite pół godziny zajęło mi tłumaczenie znajomemu, który uparcie wyciągał ISO100 o, tak na oko, jakieś 5EV auto-levelsami, że nie, nie ma "zepsutego" 300D
              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• DZWIEDZIU
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 18

witam - pośpiesznie sprawdzilem moją jedynke na tą przypadlosc - no i faktycznie są delikatne paski,ale tak ledwo widocznie (dopiero przy powiększeniu i rozjasnieniu) ze nawet bym o nich nie wiedzial -tak wiec paniki niet:-)-pozd.
                Ostatnio edytowany przez DZWIEDZIU; 7590.
                1d mark 2n

Komentarz

• marnow
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 91

To ja tez mam "popsutego" Marka :-)

--
                  Marnow

Komentarz

• kanonier
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 100

Moj niestety nie ma zadnych paskow nawet przy 3200ISO.
                    Moze testy robilem niefachowo ?!
                    Canon 1D Mk.IIn, 24-70/2.8L, 70-200/4L IS, itd itp

Komentarz

• DZWIEDZIU
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 18

Kanonier zapodaj foto zobaczym - bo jak to co mowisz jest prawdą... zasypiem serwis jedynkami :-)(nie no chyba bym sie nie decydowal tego naprawiac)pozdr.
                      1d mark 2n

Komentarz

• Juicy
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 44

dopiero wróciłem i wrzucam fotke zebysmy wiedzieli o czym rozmawiamy.
                        Probowalem powtorzyc efekt ktory wyszedl kilka dni temu i jakos mi sie nie udalo. Meczylem na iso 800, 1600 i wychodzi normalny szum ktory ma to do siebie ze jest dosyc rownomierny w ciemnych partiach ale nie pojedynczy pasek albo kilka takich jak na tym zdjeciu. Nie wiem co to bylo i nie chce tego wiecej widziec. Dodatkowo robilem 20D na 3200 i tez nic takiego nie ma.
                        Pierwsza fotka zrobiona 1d mk II na iso 1600, druga iso 800, rownomierny szumek i nagle krecha pozioma (mam nadzieje ze jakos to widac przy tej rozdzielczosci). Czy mieliscie podobne efekty ?
                        Ostatnio edytowany przez Juicy; 7095.

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Tworzenie/odtworzenie efektu:

- idziesz w ciemne miejsce np do klimatycznej knajpki... pokoj domowy oswietlony jedna lampka biurkowa w nocy tez wystarczy.
                          - iso 3200, tryb Av, korekta naswietlania -2 EV, pomiar matrycowy, RAW
                          - RAWa w komputerze korygujesz na +EV tyle ile konwerter daje (np Breezebrowser +2 EV, ACR czyli Photoshop chyba +3 o ile dobrze pamietam)

Przy takim potraktowaniu poziome paski powinny wyjsc bardzo ladnie.

Ale ogolnie moglbys napisac czy robisz w RAW i w jakim programie pozniej ogladasz zdjecia?
                          Najczesciej to w ACR wlaczone wszelkie automatyczne dopasowania powoduja na sile wyciaganie zle naswietlonych zdjec i tego typu efekty.

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

Moment moment... to o czym wcześniej mówiłeś to raz, ale to co jest na drugim zdjęciu to normalne już nie jest I to niezależnie od ciągania suwakami w konwerterze raw
                            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• McKane
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2015

To z 1 zdjecia tez niezbyt wyglada ... pewnie siada matryca albo zasilanie.
                              http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

Pracuję...