View Full Version : Czym wywolujecie RAWy na Apple?

DominoAqq
23-12-2006, 23:15
Witam,

Chcialbym sie dowiedziec czym wywolujecie RAWy na makach? Jest Aperture, Lightroom itd., ale nie wiem na co sie zdecydowac, biorac pod uwage fakt iz mam Powerbooka G4 1,5GHz i 2GB RAM.

Wg specyfikacji Aperture powinno chodzic bez problemu, ale realia sa inne. Chodzi, ale w sposob bardzo irytujacy - w moim przekonaniu bardzo powoli.

Jesli macie doswiadczenie z podobnym sprzetem do mojego to bardzo prosze o pomoc. Z gory dziekuje.

DoMiNiQuE
24-12-2006, 00:42
Polecam przetestowac triala Aperture. Ja osobiscie sie do niego przekonalem. Wczesniej uzywalem Lightrooma, ale zaczal bardzo przymulac przy duzym library. Aperture lepiej sobie radzi pod tym wzgledem i jednak bardziej mi odpowiada. Jest zdecydowanie szybszy (G5 1.8, 1GB). Proponuje jednak przetestowac obydwa programy.

DominoAqq
24-12-2006, 10:28
Wiem, ze Aperture jest ok - widzialem na zywo prezentacje Appla - ale szukam alternatywy. Na G5 mysle, ze duzo szybciej chodzi niz na G4. A ja raczej w najblizszym czasie nie przewiduje zmiany na szybszy komputer.

Jester
24-12-2006, 11:02
Wiem, ze Aperture jest ok - widzialem na zywo prezentacje Appla - ale szukam alternatywy. Na G5 mysle, ze duzo szybciej chodzi niz na G4. A ja raczej w najblizszym czasie nie przewiduje zmiany na szybszy komputer.

Photoshop albo Lightroom, niestety. Aperturę na swoim Powerbooku to możesz najwyżej potestować i narobić sobie smaku, chociaż 1.5 podobno przy¶pieszyla. Podobno, nawet mi się sprawdzać nie chce.

J

mungo
24-12-2006, 11:23
Na PowerBooku G4 i MacPro Adobe ligthroom ¶miga elegancko. Narazie biblioteka jest mała, więc nie wiem jak będzie póżniej. Lightroom ¶migał mi także na pececie(1 ghz celeron, 512 mb RAMu). Ogólnie polecam lightroom najnowsz± wersję beta;)