Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Kompresja z RAW na TIFF a na koncu JPEG (w opcji maksymalnie tylko 2MB)
Kompresja z RAW na TIFF a na koncu JPEG (w opcji maksymalnie tylko 2MB)
Fotografuje w Raw później obrabiam je w PS CS i zapisuje w TIFF z 16 bit – plik wielkości około 36 MB i wszystko jest w porządku. „Problem” zaczyna się w momencie kompresji na JPEG. Zmieniam TIFF na 8 bit żeby zapisać JPEG, wybieram save as w PS Cs. Ustawiam quality na 12 maximum i rozmiar maksymalny tego pliku może być tylko 2mb. To samo jest w save for Web. Czy coś źle ustawiam? że kompresuje mi do tak małego rozmiaru? Czy da się zmienić quality JPEG na wyższe, mniej stratne w PS np. żeby JPEG miał 7-10 mb tyle ile ja sobie zażyczę, żebym miał nad tym pełniejszą kontrole? Co źle robie? A może tylko taki rozmiar JPEG’a (czyt, stopień kompresji) mogę uzyskać i nic więcej?.
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Qrcze, mam to samo. Odkryłem już, że strata powstaje chyba w momencie usuwania szumów, ale dlaczego - nie mam bladego pojęcia, dlatego razem z Tobą czekam na odpowiedź w tym temacie (coś podobnego zresztą opisałem gdzie indziej i też czekam na jakąś poradę). Pozdro.
... żeby JPEG miał 7-10 mb tyle ile ja sobie zażyczę...
Kontrolę masz nad jakością nie nad wielkością...JPEG to kompresja stratna, algorytm w programie ustala co i jak zdusić. :smile:
2MB...hmmm no na zdjęcie w słoneczny dzień...dużo elementów na fotce to rzeczywiście trochę za mało...ale 7-10MB ... po co takie wielkie...
Pytanie co focisz ?? Bo jak lampkę w ciemościach...to sie nie dziw
Ostatnio porównywałem...czysto subiektywnie wyniki z DPP i CS2. Photoshop sciska o wiele mocniej..ale ja nie widziałem żadnej różnicy w jakości (podkreślam...nie widziałem)
EDIT: A spróbuj wygenerować nowy obrazek o rozdzielczości takiej jak Twoja matryca...pokoloruj go (tak aby było sporo kolorów) i zapisz w JPG...zobacz ile Ci wyjdzie ?? Teraz to już sam jestem ciekaw. U mnie tak nie jest (co prawda CS2)
U mnie zdjęcia w jpg z takiego 20D po obróbce w PS-ie mają od niewiele ponad 1 MB do ponad 5 MB. To zależy jak zostały obrobione i tego co przedstawiają (kolorystka, jasność, tonacja itd.).
No panowie nie czepiajcie sie co 7MB to 7MB a nie jakies tam 2MB ;-). Swoja droga jpg ktory zajmuje 7MB musialby byc calkiem zlozony (duuuzo kolorow i kontrastow). Jak chcesz bezstratnie to tiff-y.
D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele
Pytanie wynikało z zasłyszanej zasady iż „ im większa kompresja tym plik mniejszy”, czyli im mniejszy plik tym bardziej skompresowane „wycięte” szczegóły. Ja zapisuje sobie w TIFF i jakość jest dla mnie odpowiednia, jednak jak chce przesłać komuś zdjęcie kto nie potrafi lub nie ma oprogramowania do obsługi TIFFów, i interesuje go tylko JPEG muszę to skompresować. Chcąc zachować jak największą liczbę szczegółów, możliwie najlepszą jakość oraz format JPEG chciałbym ustawić jak najmniejszą kompresje w tym formacie. Poddając plik TIFF kompresji do JPEG w PS CS chciałbym ustawić własnoręcznie maksymalny rozmiar pliku po kompresji w tym formacie. Przesuwając suwak Quality od 0 do 12 maxymalnie wpływam na kompresje jednocześnie na rozmiar. Poniżej w zakładce w PS CS jest jednak rozwijane menu „size” od. kilku kilo tylko do 2 MB. Jednak gdy ustawiam różne wartości przy quality 12 i tak plik jest innej wielkości niż ten który ustawiłem na rozwijanym menu. To po co to wogule tam jest?
Próbowałem wziąć zdjęcie np.: przedmiotu wyizolowanego na białym tle wielkość mogłem maksymalnie uzyskać 1.5-2mb, gdy zdjęcie posiadało wiele szczegółów (np. zdjecie na ulicy w słoneczny dzień) uzyskiwałem wielkość max około 3-4MB przy max quality, a ustawienia w menu rozwijanym „size” nie miały w ogóle wpływu na końcowy rozmiar. Zdjęcia wielkości pixel x 3072 pixely 2048. Być może tak ma być i rozmiar przy takiej wielkości pixeli właśnie wychodzi w JPEG tylko tyle mb i nic nie da się więcej zwiększyć pliku, w domyśle zmniejszyć kompresji przy JPEG. Widziałem gdzieś zdjęcia w Internecie ze znacznie większym MB z tyloma samymi pikselami. I stąd moje zdziwienie że nie mogę sobie ustawić dowolnie rozmiaru końcowego w MB.
OK! Juz czaje o co Ci chodzi. Ten parametr to nie 2MB tylko 2MBps (megabites per second). Nie wplywa w zadnym stopniu na rozmiar pliku koncowego a mowi Ci tylko o czasie jaki jest potrzebny do sciagniecia tego pliku przy posiadaniu lacza o okreslonej przepustowosci w tym przypadku 2Mbit/s). Zaraz obok zobaczysz tam rozmiar pliku lamany na czas w sekundach (np. 3000K/140s). Ten czas w sekundach to wlasnie czas potrzebny na sciagniecie tego pliku z netu. Jest to informacja dla Ciebie abys nie uzywal zbyt duzych plikow np. 7-10MB bo uzytkownicy netu (szczegolnie ci z modemami tepsy) nie beda Ciebie lubili jak im sie to bedzie ciagnelo jak krew z nosa i beda musieli zapuszczac brody patrzac jak powoli wgrywa sie Twoj plik. :-)
Hehe Tigrisso namieszałeś...w życiu bym się nie domyślił gdyby nie Twoje wyjaśnienie (plus oczywiście to co napisał qwerty1237 )
Ale to jest to o czym ja pisałem...nie masz kontroli nad wielkością pliku podczas zapisu do JPG...nie bezpośrednio oczywiście...masz kontrolę nad siłą kompresji..bądź inaczej nad jakością fotki.
No chyba, że ktoś zna taki program w którym można ustawić docelową wielkość pliku JPG...jeśli tak..to będę wdzięczny za info :-)
Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP Moje wypociny
qwerty1237 Dzięki za wyjaśnienie istoty działania dziwnego rozwijanego menu. tomaj_2 Wygląda na to że w 100% masz racje, i wszystko wskazuje na to że nie ma programu w którym można ustawić docelową wielkość pliku JPEG ( ja błędnie myślałem że tą funkcję pełni to dziwne rozwijane menu, tylko niezbyt to chciało działać ) Pewnie gdyby była taka możliwość to dodali by to w PS.
Save For Web ustawienia
Present -> Unnamed
JPEG -> Very High
Quality-> 90
Zaznaczone -> Optimized
Zaznaczone -> ICC Profile
Pliki są wielkości od 5 -7,5MB
Wartością Quality można regulować wielkość pliku wyjściowego, orientacyjna wielkość pokazywana jest w lewym dolnym rogu okna (b. małą czcionką). Ogólnie jeżeli chodzi o inet-galerię to fotki nie powinny przekraczać 1MB najczęściej jest to od 400-800KB. DPI dla zdjęć oglądanych na monitorze to od 72-115, roz w pixelach od 800x5xx lub 1024x764 większych nie ma senu dawać.
Komentarz