Kompletnie niedoświetlone zdjęcia z 350D + 430EX

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • icik
    Bywalec
    • 2006
    • 159

Kompletnie niedoświetlone zdjęcia z 350D + 430EX

Witam serdecznie wszystkich,
    chciałbym się dowiedzieć jak w ciężkich warunkach oświetleniowych postępować z takim tandemem jak w tytule by fotki były doświetlone poprawnie. Dodam że mam kitowy (póki co) obiektyw.
    Link do fotki:
    Moim zdaniem to dałem ciała gdzieś w ustawieniach aparatu tudzież lampy i sprzęt się pogubił. Jak ustawiać w takich warunkach AF, jak ekspozycję, jak flesha?

Lampa jak widać na zdjęciu paliła ale ..... za mało.

Mogłem podbić ISO - teraz to wiem.

Dajcie Koledzy kilka rad dla rookiego. Dzięki
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.
  • icik
    Bywalec
    • 2006
    • 159

Już zapodaję....
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Komentarz

• DoMiNiQuE
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3548

Zamieszczone przez icik
      Link do fotki:
      Trzeba sie zalogowac? Moze wrzuc fote na www.imageshack.us albo www.fotosik.pl (koniecznie z EXIFem)

Komentarz

• icik
        Bywalec
        • 2006
        • 159

Komentarz

• tombas
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2194

A na jaki programie robiłes? czy czasem nie na P? już pisałeś że było niskie ISO to dobrze, że wiesz by je podnieść (smiało dawaj 400 lub 800), aparat najprościej na AV (sprawdzaj stosunek przysłony do czasu) potem zacznij eksperymentować z trybem M, lampa lekko na + jakieś 2/3 i musi być OK, powodzenia
          Ostatnio edytowany przez tombas; 6231.
          Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
          (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• DoMiNiQuE
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3548

Widac, ze bylo ciemno.
            No wiec tak, przede wszystkim mogles podbic ISO do 400/800.
            Preselekcja czasu to nie jest najlepszy pomysl na fotografowanie w takich warunkach. Ja polecam tryb M lub Av. W trybie M ustawiasz sobie przyslone (np.5.6) oraz czas 1/60sek a lampa zajmie sie reszta (oczywiscie caly czas trzeba kontrolowac swiatlomierz aby nie rpzeswietlic) W Av aparat dobierze ekspozycje do swiatla zastanego (dobierze czas do ustawionej przez Ciebie przyslony) a lampa jedynie doblyscie. Oczywiescie mozesz wprowadzic korekte ekspozycji.

Ustawiales jakas korekte na '-' lampie?

Komentarz

• icik
              Bywalec
              • 2006
              • 159

Lampa miała korektę ekspozycji na "0".
              Powiem więcej - zrobiłem też poprawnie doświetlone zdjęcie z poprawną (tak mi się wydaje) ekspozycją.

Od czego to do cho....ry zależy. Wyjaśnijcie mi to proszę.

Komentarz

• icik
                Bywalec
                • 2006
                • 159

A mam jeszcze pytanie co z wyborem AF - czy zostawić na wszystkie punkty czy też wybrać środkowy pkt. AF?

On jest najczulszy i chyba sobie lepiej poradzi w trudnych warunkach bez światła.

Komentarz

• DoMiNiQuE
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3548

Zamieszczone przez icik
                  A mam jeszcze pytanie co z wyborem AF - czy zostawić na wszystkie punkty czy też wybrać środkowy pkt. AF?
                  Ustaw na stale srodkowu. Lap ostrosc tam gdzie chcasz a pozniej przekadruj. Zapomnij o automatycznym wyborze

Komentarz

• icik
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 159

Czyli reasumując:
                    ISO400 albo nawet 800 - też mi się tak wydawało bo przecież łatwiej usunąć szumy niż wyciągać ciemne fotki,
                    priorytet przesłony - ustawiony na 5,6
                    ewentualnie korekta ekspozycji o jedną dziłkę na +
                    centralny pkt AF

Niestety w tamtych warunkach zdjęć już nie zrobię ale to niezła nauka dla mnie na przyszłość.

Dzięki wszystkim

Komentarz

• Korba

icik, a czy na pierwszej fotce nie stoisz na przeciwko czegos co mocno odbilo swiatlo? jak dla mnie to wyglada na lustro przysloniete jakas szmata.
                      Jezeli tak to prawdopodobnie to sciemnilo lampe. Przy pierwszym blysku (pomiarowym) aparat stwierdzil ze jest bardzo jasno i dal lampie odpowiedni sygnal wiec ta swiecila duzo slabiej przy drugim.
                      Drugie zdjecie jest z innej strony i wyglada duzo lepiej - choc i tak lampa palona prosto nie jest dobra ... nie bylo tam jakiegos sufitu zeby ja odbic?

Pozdrawiam i powodzenia nastepnym razem

Komentarz

• icik
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 159

Ja sobie tak myślę, że biały obrus na stole mógł wprowadzić chaos. Tam z tyłu było okno może ono odbiło błysk próbny?
                        Co do sufitu to był on wysoko i bardzo ciemny tak że chyba odbicie nie dałoby efektu.
                        Następnym razem muszę patrzeć szerzej na otoczenie żeby nie wpaść w pułapkę "białego obrusu" albo "okna".

Komentarz

• stratus
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 398

Zamieszczone przez icik
                          Czyli reasumując:
                          ISO400 albo nawet 800 - też mi się tak wydawało bo przecież łatwiej usunąć szumy niż wyciągać ciemne fotki,
                          priorytet przesłony - ustawiony na 5,6
                          ewentualnie korekta ekspozycji o jedną dziłkę na +
                          centralny pkt AF

Niestety w tamtych warunkach zdjęć już nie zrobię ale to niezła nauka dla mnie na przyszłość.

Dzięki wszystkim
                          Jak juz wspominał Dominique AV to nie recepta na trudne warunki, M jak najbardziej, radze poeksperymentować bo nawet przy źle ustawionej ekspozycji przy M lampa dopali tak że kadr bedzie przyzwoicie jasny Wiadomym jest że nie ma to jak światło zastane ale w trudnych warunkach automatyka lampy może uratować ujęcie
                          Moje zabawki
                          Moje zdjęcia

Komentarz

• KuchateK
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 4895

M, 1/60, f/5.6 - f/8, iso 400/800. Lampa koniecznie (!) +2/3EV - +1EV.

Druga fota ma inny czas, inne ISO, doszlo sporo zastanego. Odblaski w lustrach sa wyraznie widoczne, a tam nie ma nic takiego. Obrus nie jest problemem. E-ttl II stosunkowo dobrze sobie z takimi elementami radzi i mozna dobrze naswietlic fote majac znacznie wiecej bieli w kadrze, gdyz pucha rozroznia jasnosc wzorcow.
                            ...

Komentarz

• Olszewski
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 782

Rób na wysokim ISO (800) nie bój się Canon ma redukcje szumów (w porównaniu z Nikonem - test Optyczne.pl) - Canon ma bardzo małe szumy, które nie będa się rzucały w oczy!

Tryb: M
                              Czas: 1/60 - 1/50 (jak Ci bedzie pasowało, próbuj sam dostosowac czas)
                              Przesłona: f/5.6
                              Korekta na lampie: +2EV a jak bedzie trzeba do +3EV Jak bedziesz mial prześwietlone twarze to próbuj odbic swiatlo.
                              Ostatnio edytowany przez Olszewski; 7725.
                              40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
                              Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

Pracuję...