Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam pytanie do posiadaczy bylych lub obecnych ww modeli.
Poza sprawa ceny aparatow najistotniejszym w tej chwili dla mnie atutem przemawiajacym za G5 to to ze dostane go z gwarancja. Jednak jeszcze bardziej wazne jest dla mnie to czy G3 istotnie przebija G5 jakoscia zdjec ? Naczytalem sie o jasniejszym obiektywie i roznych takich.. Nie jest istotna dla mnie liczba pikseli i wiem ze zdjec nie robi aparat..
Jesli jednak macie jeszcze jakies istotne argumenty przemawiajace za ktoryms z tych modeli (za wyjatkiem ceny, pikseli, gwarancji) to z gory wielkie dzieki za pomoc.
W obu aparatach jest ten sam obiektyw, teoretycznie w G3 zdjęcia powinny być lepsze ze względu na mniejszą matryce ( mniejsze aberracje chromatyczne ), pisze tylko teoretycznie bo szwagier posiada G3, a ja G5 i jak robiliśmy razem zdjęcia to praktycznie nie można odróżnić, z którego aparatu pochodzi dane zdjęcie.
Jakiś czas temu stałem przed tym samym wyborem, i wybrałem G5 właśnie ze względu na gwarancje.
W obu aparatach jest ten sam obiektyw [...] bo szwagier posiada G3, a ja G5 i jak robiliśmy razem zdjęcia to praktycznie nie można odróżnić, z którego aparatu pochodzi dane zdjęcie.
Jakiś czas temu stałem przed tym samym wyborem, i wybrałem G5 właśnie ze względu na gwarancje.
I to wazna informacja, zdecydowani mi pomogles przychylic sie do G5.
Pozdrawiam,
Parteq
W obu aparatach jest ten sam obiektyw, teoretycznie w G3 zdjęcia powinny być lepsze ze względu na mniejszą matryce ( mniejsze aberracje chromatyczne )
Nie mniejsza matryce a mniej pikseli na tej samej wielkosci fizycznej matrycy.
Co oznacza teoretycznie - mniejsze szumy, lepszy kontrast i ostrosc.
Praktycznie - musisz sie naogladac zdjec przykladowych by samemu ocenic... wg mnie na 100% powiekszeniach bedzie widac roznice... ale kto robi tak wielkie odbitki lub oglada zdjecia na tak wielkich ekranach by miec 100% wielkosc?
W wielkosci internetowej/mniejszych odbitkach/na ekranie moze szumy przy iso200 zauwazysz nieco wieksze... a od tego jest NeatImage 8) .
Za to aberracje chromatyczne to sprawa tylko i wylacznie obiektywu
Nie wiem dlaczego mieszasz matryce do aberracji .
Nie mniejsza matryce a mniej pikseli na tej samej wielkości fizycznej matrycy.
Oczywiście wyraziłem się nieprecyzyjnie, chodziło mi mniejszą ilość pikseli.
Zamieszczone przez Vitez
Co oznacza teoretycznie - mniejsze szumy, lepszy kontrast i ostrosc.
IMHO nie do końca jest to związane z matrycą, a z obiektywem
i jego rozdzielczością optyczną, uogólniając jakością obiektywu, pomijając szumy.
Zamieszczone przez Vitez
Praktycznie - musisz sie naogladac zdjec przykladowych by samemu ocenic... wg mnie na 100% powiekszeniach bedzie widac roznice... ale kto robi tak wielkie odbitki lub oglada zdjecia na tak wielkich ekranach by miec 100% wielkosc?
W wielkosci internetowej/mniejszych odbitkach/na ekranie moze szumy przy iso200 zauwazysz nieco wieksze... a od tego jest NeatImage 8) .
Robimy zdjęcia ze szwagrem razem na różnych imprezach, wrzucamy je do jednego katalogu i wierz mi, ja nie potrafię rozpoznać, którym aparatem było robione zdjęcie.
Zamieszczone przez Vitez
Za to aberracje chromatyczne to sprawa tylko i wylacznie obiektywu
Nie wiem dlaczego mieszasz matryce do aberracji .
Oczywiście, ale to matryca rejestruje źle skorygowany obraz, jeśli mamy więcej pixeli
na tej samej powierzchni to są większe szanse na uwidocznienie tego zjawiska.
Jak zwykle dokonałem pewnego skrótu myślowego.
IMHO nie do końca jest to związane z matrycą, a z obiektywem
i jego rozdzielczością optyczną, uogólniając jakością obiektywu, pomijając szumy.
Caly czas rozpatrujemy G3 vs G5 wiec obiektyw identyczny. Dlatego ograniczamy sie tylko do porownan samej matrycy... wieksze upakowanie pikseli powoduje ze zaklocaja one sobie nawzajem prace = nie wszystkie z nich zadzaialaja/nie wszystkie zarejestruja poprawnie. Stad wieksze szumy, nieco gorsza ostrosc i kontrast... ale tak jak mowilem - zauwazlne raczej tylko w 100% powiekszeniu.
Wniosek - lepiej brac nowego G5 , chyba ze G3 mocno tanszy a na forsie zalezy.
wieksze upakowanie pikseli powoduje ze zaklocaja one sobie nawzajem prace = nie wszystkie z nich zadzaialaja/nie wszystkie zarejestruja poprawnie. Stad wieksze szumy, nieco gorsza ostrosc i kontrast...
Ja bym raczej winił za pogorszenie jakości raczej mniejszą ilość światła padającą na każdy piksel. Gdzieś było napisane, że w trudnych warunkach mogą to być ilości rzędu kilku fotonów, ale nie sprawdzałem.
Ani G3 ani G5 - jeśli NAPRAWDĘ zależy ci na jakości zdjeć jest TYLKO JEDEN aparat który spełni Twoje oczekiwania.
-- DWA razy wracałem do tego samego modelu !!! - a pomiędzy nim miałem Olympusa 8080 - 'niestety' nie umywał się do tego.
-wśród kompaktów ,moim zdaniem,dotychczas nie wyprodukowana NIC lepszego.
--oczywiście nie ma wielu funkcji dodatkowych i wodotrysków ,bo konstrukcja sprzed kilku lat. - ale jakość - BAJKA. - i nieprawdą jest że konstrukcja jego obiektywu jest taka sama jak G3 i G5 - są zmiany. - i one to spowodowały że już nigdy nie osiągnięto takiej jakosci jak poprzednio. -- a pamiętaj,że od 4 mln pixeli praktycznie nie ma różnic,jeśli chodzi o wpływ ilości pixeli na jakosć obrazu.(w kompaktach oczywiście..)
sprawdziłem to sam.
miałem ten aparat(ten model) przez kilka lat. - a teraz gdy przymierzam sie do zmiany mojej 300 setki na 20 D ,wiem że drugim zapasowym aparatem będzie właśnie ten,z ostatniej,czarnej serii.
i nikt mnie nie przekona ,że wyprodukowano kiedykolwiek coś lepszego wśród kompaktów.
Witam Forumowiczów
Od dwóch tygodni jestem posiadaczem Canona G5. Cena tego aparatu jest na tyle korzystna, że warto się skusuć na wyższy model. Nie mam porównania do G3, bo go nigdy w dłoniach nie trzymałem. Ale z tego co oferuje G5, to bym się nie zastanawiał
Zaden użytkownik danego aparatu jeśli nie używał ich obydwu nie jest w stanie dać obiktywnej opini.
Wyrażnie widać ,że ilość niostrych zdjęć w przypadku G5 jest zdecydowanie wieksza.
Dopiero jakość zdjęć G6 wyrażnie różni się na plus w stosunku do G3.
I koszmary przestana sie snic, a ja dolacze do grona upierdliwcow odpowiadajacych na wszelkie pytania o wybor kompakta slowami: "lustro"...
Nie mialem przez miesiac ponad aparatu..
Traaagedia!
I naogladalem sie tylu zdjec, przeczytalem tyle stron tresci, zobaczylem tyle porownan..
Ze juz wiem.
No to dzieki za rady,
mam nadzieje ze przydadza sie innym.
A ja zaczynam sie uczyc lustra od tego weekendu.
Dziś gdybym miał wybrać to postawiłbym na 20D i jakąś malpkę - na narty - może właśnie G3 - stare ale jare. Choć aby iść z duchem czasu to może jednak G5.
Dziś gdybym miał wybrać to postawiłbym na 20D i jakąś malpkę - na narty - może właśnie G3 - stare ale jare. Choć aby iść z duchem czasu to może jednak G5.
Wybor z mozliwosciami nie zawsze idzie w parze - mowie o "wybieram bo chce" ;-)
Z 'malpek' (majac juz 300D) wzialbym jednak dobrze zakonserwowane G5 - bez wnikania w jego nowosc i gwarancje.
10D i 20D powiadasz ? Hm.. - poniewaz dla 300D jestem totalna dziewica wiec jak juz bedzie "po wszystkim" to wezme 30D :P
Komentarz