Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Czy widział ktos stronę ze zdjęciami rozebranego 20D. Ciekaw jestem jak się prezentuje ta metalowa obudowa, na ile jest to chwyt marketingowy. W sumie to i A60 ma metalową, ciekaw jestem czy 20D ma tłoczone blachy czy grubsze odlewane płaty. To że są to tylko płyty przykręcane z produ i z tyłu jest mi wiadome, ciekawe na ile jest to solidne.
Pozdrawiam
jak się prezentuje ta metalowa obudowa, na ile jest to chwyt marketingowy. (...) czy 20D ma tłoczone blachy czy grubsze odlewane płaty.
Nie znam sie na technologii wyrobu blach, ale obudowa jest na pewno metalowa i robi nieprawdopodobnie SOLIDNE wrazenie wporownaniu np z D70, ktory mimo marketingowego bicia piany ma obudowe z plastiku no i to czuc przy badaniu metoda prof. Macajewa. Wg opisu, korpus 20D jest wykonany ze stopow magnezytowych.
Nie znam sie na technologii wyrobu blach, ale obudowa jest na pewno metalowa i robi nieprawdopodobnie SOLIDNE wrazenie wporownaniu np z D70
Jesli mowa o 20D... to moje subiektywne porownanie z 10D - 20D robie nieprawdopodobnie PLASTIKOWE wrazenie ... i dodatkowo to lekko wyczuwalne drzenie po klapnieciu lustrem
to dlatego warto pozostać przy 10d i czekać na 30D
A niekoniecznie. Mozna jednak zmusic sie do nieco gorszego trzymania 20D (o ile jest znosne z gripem) jesli jego funkcjonalnosc przewaza.
Ja, mimo ze marudze na "feel" 20D to jednak zauwazam ciagle jego przewagi ktore mi sa potrzebne... E-TTL II , szumy przy iso800, szybkosc, male punkty AF... nie wiem czy wytrzymam ... musze pomacac 20D z gripem i wtedy zdecyduje.
Czytałem na dpreview, że niedługo już (ponoć najnowsza partia) gripów jest już dobra (poprawiona).
20D jest zdecydowanie bardziej plastikowy niż 10D pomimo, że tak naprawdę nie jest. Zgadzam się tutaj znowu z Vitez'em - mi zależy głównie na ISO, bo w 20D nawet 1600 jest używalne, a 3200 z odszumianiem też (a w 10D nie).
Brakuje mi natomiast ISO50 do dłuższych czasów w dzień, ale od czego mam polar.
Jesli mowa o 20D... to moje subiektywne porownanie z 10D - 20D robie nieprawdopodobnie PLASTIKOWE wrazenie
Ja protestuję Używam obydwu zamiennie od miesiąca. Fakt, że jest odrobinę mniejszy od 10D (choć z ostateczną oceną poczekam aż podepnę gripa), jednak zdecydowanie nie jest ani trochę mniej solidnie (= bardziej "plastikowo") wykonany niż 10D.
I nie dogryzać mi tu znowu na temat tandetnego kółka trybów ;-)
I nie dogryzać mi tu znowu na temat tandetnego kółka trybów
a ile go sie uzywa raz po kupieniu na M :-)
no i pozniej czasami na AV i raz na rok Tv
Lub ewentualnie w nieco innych proporcjach ;-) U mnie: 90% AV, dwa pozostałe po 5%. No i te kilka zdjęć z lampą, do których jestem za głupi i robię w 'P' :-(
A jeszcze co do solidności: zaryzykowałbym twierdzenie, że 20D ma bardziej "zwartą" budowę - i przez to robi nawet trochę lepsze wrażenie niż goła 10-tka. Mam nadzieję, że grip go zbytnio nie popsuje...
Mówią że grip do 20D jest gorszy niż ten do 300D jeśli chodzi o plastikowość
tutaj mamy takie podwojne zaprzeczenie, czyli wynika ze jest lepszy, co prawda do 300d nie widzialem ale ten od 20D jest NIEZLY bo poprostu nie absorbuje mojej uwagi i pomaga robic zdjecia g... mnie obchodzi z czego jest zrobioy wazne ze dzialai pomaga
g... mnie obchodzi z czego jest zrobioy wazne ze dzialai pomaga
Dokładnie. Tak się przyzwyczaiłem do gripa, że wczoraj, fotografując służbowym Olkiem E-10 chwyciłem za ... powietrze. Gripa nie było, za to był głośny rechot reporterów z gazet lokalnych
Jesli mowa o 20D... to moje subiektywne porownanie z 10D - 20D robie nieprawdopodobnie PLASTIKOWE wrazenie
Ja protestuję Używam obydwu zamiennie od miesiąca.
A sobie protestuj 8) - wszystko rzecz gustu. Ja 20D juz dwa razy macalem i to na tyle dlugo by "macalnosc" moc spokojnie z 10D porownac i zdanie mam takie wlasnie jak powyzsze - za maly, nieco "inny" (na minus) pod wzgledem dotyku.
Komentarz