Poszukuje informacji na temat szkiel: Sigma 100-300/4 EX HSM i Canona EF300 L 4 IS USM. Rozwazam zakup jednego z nich a nie chcialbym zle wydac dosc duzej kwoty. Nie wiem co bedzie lepszym rozwiazaniem Sigma czy Canon 300L IS i cos krotszego na 100/2 USM badz 100/2.8 macro
Zestaw dlugich szkiel do 10D
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
.. my tez nie wiemy ;-) Nawet nie powiedziales do jakiego typu zdjec chcesz uzywac tych obiektywow.. a oczekujesz porady ;-)
Wiadomo - zoom zawsze bedzie zoomem.. i jakoscia staloogniskowemu szklu nie dorowna... -
Glownie to podroze i reportaze, troche przyrody. Ogniskowa 200mm to dla mnie troche malo a we wszelakich testach ta Sigma przewyzsza nieco EF70-200/4 L dlatego mnie troche kusi. Jednak testy testami a mi zalezy na opiniach uzytkownikow.Komentarz
-
Komentarz
-
Chyba nie mamy na tym forum uzytkownikow tej SigmyZamieszczone przez XCRmi zalezy na opiniach uzytkownikow.
Komentarz
-
-
-
Zapewne misclick. Po to by moderatorzy pocwiczyli usuwanie. CIACHZamieszczone przez Czachaa po co powtarzasz dwa razy ta sama wiadomosc?
.
Komentarz
-
Komentarz
-
-
Re: Zestaw dlugich szkiel do 10D
Stanowczo postawiłbym na Canona 300/4 L IS usm. Co prawda nie wiem ile kosztuje Sima 100-400/4 ex hsm, ale skoro pytasz, co warto, to pewnia masz pojęcie jaka jest cena 300 L IS. Rurka Canona rysuje tak, że odbitki będziesz musiał brać przez rękawice aby się nie skaleczyćZamieszczone przez XCRPoszukuje informacji na temat szkiel: Sigma 100-300/4 EX HSM i Canona EF300 L 4 IS USM. Rozwazam zakup jednego z nich a nie chcialbym zle wydac dosc duzej kwoty. Nie wiem co bedzie lepszym rozwiazaniem Sigma czy Canon 300L IS i cos krotszego na 100/2 USM badz 100/2.8 macro
. Obiektyw świetnie się nadaje zarówno do przyrody (min. odległość ostrzenia chyba 1,5m!) jak i "fotografii motywowej". Natomiast z dwóch "100" wybrałbym wersję macro, która da Ci większe możliwości: jako bardzo dobre makro 1:1 i jako portretówka, w pewnym stopniu pejzażowka.
Ale to takie moje 3 groszepzdr
Qiq
~~~~~~
http://www.plonacypromyk.i365.pl
EOS 10D, EOS 50e+BP, 4.0-5.6/75-300usm, 4.5-5.6/38-76 (tfu!), AL-1QF, 1.8/50,
Benbo Trekker + Manfrotto 141RCKomentarz
-
Sigma 100-300/4 okolo 800usd, Canon kolo 1000usd. Waham sie bo widzialem pare testow i Sigma przewyzszala Canona,w rankingach plasowala sie w okolicach optyki Zeissa.Komentarz
-
A toś mnie mocno zaskoczyłZamieszczone przez XCRSigma 100-300/4 okolo 800usd, Canon kolo 1000usd. Waham sie bo widzialem pare testow i Sigma przewyzszala Canona,w rankingach plasowala sie w okolicach optyki Zeissa.
Nie podejrzewałbym Sigmy o to.
pzdr
Qiq
~~~~~~
http://www.plonacypromyk.i365.pl
EOS 10D, EOS 50e+BP, 4.0-5.6/75-300usm, 4.5-5.6/38-76 (tfu!), AL-1QF, 1.8/50,
Benbo Trekker + Manfrotto 141RCKomentarz
-
Jesli tansze szklo przewyzsza w rankingach i testach drozsze a dodatkowo jest bardziej uniwersalne (bo zoom) to... dlaczego sie wahasz?Zamieszczone przez XCRwidzialem pare testow i Sigma przewyzszala Canona,w rankingach plasowala sie w okolicach optyki Zeissa.Komentarz
-
Za Canonem przemawia do mnie to ze jest lzejszy o prawie 500g, kompatybilny z kazdym korpusem EOS bez najmniejszych problemow, wyposazony w IS co w polaczeniu z jego mala masa w duzym stopniu elminuje potrzebe statywu. Chociaz sam IS jest dosc delikatny i bardzo latwo go uszkodzic. Za Sigma przemawia wyzsza jakosc(podobno), uniwersalnosc no i moze odrobinke roznica w cenie. Dlatego myslalem ze spotkam tutaj jakiegos uzytkownika tych obiektywow i bede mogl porownac opinie a nie testy.
jakby ktos nie znal,link do stronki z porzadnymi i obiektywnymi testami szkiel
http://www.photozone.de/2Equipment/easytxt.htm#F300Komentarz
Komentarz