Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Kilka dni temu otrzymałem ten konwerter, ale dopiero dzisiaj znalazłem czas, aby wykonać kilka próbnych zdjęć.
Generalnie jest OK, że nie powiem bardzo dobrze
Oto zdjęcie (bez cropu), czyli pełna klatka, z którego następnie zrobiłem 3 dwudziestokrotne 'powiększenia':
Jurek, zamiast dawać jakieś 20-krotne powiększenia, które nie mówią absolutnie nic o jakości (czym tak swoją drogą powiększałeś), daj 100% cropy czyli wycinki oryginalnej klatki tak jak ją zrobiłeś... Bo te kawałki statku są straszne...
[ Dodano: 08-01-2005 ]
BTW: Mam jeszcze jedno drobne pytanie - czemu kupiłeś Kenko a nie oryginalnego Canona ? Nie sądze żeby ta drobna różnica w cenie grała specjalną rolę a to że Canon jest lepszy chyba wątpliwości nie ulega ? Masz jakieś szkła niekompatybilne z Canonem ?
[ Dodano: 08-01-2005 ]
Sorry, nie zaczaiłem że to SHQ, faktycznie różnica w cenie nie jest drobna...
Jurek, zamiast dawać jakieś 20-krotne powiększenia, które nie mówią absolutnie nic o jakości (czym tak swoją drogą powiększałeś), daj 100% cropy czyli wycinki oryginalnej klatki tak jak ją zrobiłeś...
Wydaje mi się, że dokładnie tak zrobiłem jak mówisz! A 'powiększenie' było tylko zwrotem językowym.
Jurek, zamiast dawać jakieś 20-krotne powiększenia, które nie mówią absolutnie nic o jakości (czym tak swoją drogą powiększałeś), daj 100% cropy czyli wycinki oryginalnej klatki tak jak ją zrobiłeś...
Wydaje mi się, że dokładnie tak zrobiłem jak mówisz! A 'powiększenie' było tylko zwrotem językowym.
Aha. Znaczy oryginalna jest zmniejszona...
Jakieś postrzępione krawędzie, np. dziób czy rufa statku... Interesujące porównanie by było jakbyś dał np. cropa z innego zdjęcia robionego tym szkłem mniej więcej w tym samym rozmiarze co cropy ze statku, wiadomo by było jak różnica bez i z TC.
Interesujące porównanie by było jakbyś dał np. cropa z innego zdjęcia robionego tym szkłem mniej więcej w tym samym rozmiarze co cropy ze statku, wiadomo by było jak różnica bez i z TC.
Oczywiście, że masz tutaj rację!
Jednak:
a) tego, że goły obiektyw jest excellent, jestem pewien
b) chodziło mi w zasadzie tylko o to, aby uspokoić sumienie stwierdzeniem, że konwerter nie wprowadza jakichś zasadniczych zniekształceń, czy pogorszenia ostrości.
Poza tym nie mam ambicji, aby fotografować tablice testowe etc. Toteż na więcej testów raczej nie liczcie :wink:
Jednak:
a) tego, że goły obiektyw jest excellent, jestem pewien
Ja też Zresztą swojego czasu prawie go kupiłem ;-) Chciałem tylko zobaczyć jak bardzo zły jest ten TC
Zamieszczone przez Jurek Plieth
b) chodziło mi w zasadzie tylko o to, aby uspokoić sumienie stwierdzeniem, że konwerter nie wprowadza jakichś zasadniczych zniekształceń, czy pogorszenia ostrości.
Nie mam specjalnie "czucia" co do cropów z cyfry, ale mam wrażenie że właśnie wprowadza...
]te fotki wygladaja jak robione z zoomem cyfrowym ...masz jakis nowy soft w swoim dSLR ?
Hmmm Wydawało mi się, że po prostu otworzyłem RAW'a przy pomocy PS'a. A następnie czymś tam dokonałem konwersji TIF'a do JPG'a. Ale być może, że przy okazji zrobiłem jeszcze coś nie tak po drodze...
Ja rozumiem ze morze... ale to chyba nie morze tak szumi na tych zdjeciach .
Skoro uzyles monopoda to... jakiego ISO uzyles?
ISO 400.
Zwracam szanownym kolegom uwagę, że 20x 'powiększenie' fragmentu klatki oznacza w niniejszym przypadku mniej więcej to samo, co zrobienie odbitki 100x150 cm.
Ja rozumiem ze morze... ale to chyba nie morze tak szumi na tych zdjeciach .
Skoro uzyles monopoda to... jakiego ISO uzyles?
ISO 400.
Zwracam szanownym kolegom uwagę, że 20x 'powiększenie' fragmentu klatki oznacza w niniejszym przypadku mniej więcej to samo, co zrobienie odbitki 100x150 cm.
Eee, ale Vitez ma rację - ISO400 powinno znacznie mniej szumieć. Taki poziom szumów w widoku 1:1 to ma w ISO400 moja G5-tka . I porównywanie proporcji z odbitką nie ma tu nic do rzeczy
to co za sens pokazywac sample ktore byly poddane obrobce? ;-)
Jurku, strzel fote tym zestawem ale czegos bardziej "testowego" .. a nie statku na morzu, ktory bedzie slabo widoczny bo przeciez nad morzem zawsze jakas mgielka/bryza sie unosi ;-)
warto tez sprawdzic, jesli juz wogle sprawdzac, jak spisuje sie na brzegach.. ale na brzegach brzegach.. a nie brzegach srodka ;-) hyhy .. chyba rozumiesz o co mi chodzi?
to co za sens pokazywac sample ktore byly poddane obrobce? ;-)
Mnie się wydawało, że to jest bez obróbki - prócz jednej rzeczy; mianowicie prócz +1 EV, co IMHO zasadniczo obrazu nie powinno zmieniać. Z wyjątkiem ew. dodania szumów, tak sobie teraz pomyślałem.
Zamieszczone przez Czacha
warto tez sprawdzic, jesli juz wogle sprawdzac, jak spisuje sie na brzegach.. ale na brzegach brzegach.. a nie brzegach srodka ;-) hyhy .. chyba rozumiesz o co mi chodzi?
No przecież specjalnie dałem 3 cropy: skrajny lewy, centrum i skrajny prawy, właśnie po to, aby można było ocenić, że zasadniczo skraje od środka nie odbiegają. Co do szumów, czy innych przeostrzeń, których nie wyeliminowałem z braku umiejętnosci wyłącznie, a nie złej woli :wink: to przecież nie wpływają one na obiektywny obraz 'testu'! Nie mam ani wiedzy, ani ambicji aby przeprowadzać prawdziwie naukowe testy jak na znanych nam stronach internetowych. Moim zdaniem moja prymitywna próba dowiodła, że ten obiektyw wraz z tym TC spisuje się OK i nie wali totalnie jakości. I nic więcej
Komentarz