Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Drodzy forumowicze chciałbym się zwrócić z prośbą o poradę dotyczącą zakupu soczewek makro dla mojego G5.. Mam na oku zestawik soczewek HAMA i zastanawiam się czy jest to oferta godna uwagi. Jak w praktyce wygląda łączenie kilku soczewek ze sobą i jakie są tego plusy i minusy? ( głównie chodzi mi o sprawy techniczne, bo to, że będę mógł sobie dobierać pojedyńcze soczewki w zależności od sytuacji to się domyślam ) W każdym razie z kilku zdjątek niektórych forumowiczów, a raczej forumowiczki :P które widziałem to sama idea soczewek jest raczej pomysłem dosyć dobrym no i tanim.. a i można robić śliczne zdjątka.
W każdym razie mam już inny zestawik na który chciałbym od czasu do czasu nakręcić jakieś 'makro' ... będzie to razem działać?
P.S
Nie wiem czy dobrze się wstrzeliłem w kategorię i jakby komuś przeszkadzało złe skategoryzowanie to proszę przerzucić do 'osprzęt dedykowany' -> 'pozostałe'
pozdrawiam,
20D + 17-50 f/2.8 + ef 100/2.8 usm + 70-200/2.8 + 2x II ef + G5 + S3IS = www.bdx.deviantart.com
W odpowiedzi chyba pozostaje mi tylko zacytować siebie:
W każdym razie z kilku zdjątek niektórych forumowiczów, a raczej [fade:58f2001a62]forumowiczki[/fade:58f2001a62]...
..zdjątko poraża <ok>
Czekam jeszcze na odzewik..
20D + 17-50 f/2.8 + ef 100/2.8 usm + 70-200/2.8 + 2x II ef + G5 + S3IS = www.bdx.deviantart.com
Kupował ktośmałe przedmioty na ebay, bo tam trochę śmieszne ceny są, więc możnaby sięporozglądać, tylko jak się ma tego obsługa?
Jedyne problemy jakie znam z ebay to: koszta przesylki (ok 30$ sobie licza za przesylke do Polski, niezaleznie jaka *******ke kupujesz) i ryzyko cla (nawet za przedmiot uzywany moga zazadac sobie cla).
Jezeli masz kogos kto moze ci przywiezc z USA to o wiele wygodniej tak zrobic.
Jedyne problemy jakie znam z ebay to: koszta przesylki (ok 30$ sobie licza za przesylke do Polski, niezaleznie jaka *******ke kupujesz) i ryzyko cla (nawet za przedmiot uzywany moga zazadac sobie cla).
Jezeli masz kogos kto moze ci przywiezc z USA to o wiele wygodniej tak zrobic.
Wiesz, ja myślałem bardziej o ebay niemieckim albo UK, bo za shipment do Europy to liczą sobie nawet ok. 79 $, a na niemieckim będzie taniej, a przy okazji można się zarejestrować bez posiadania karty kretydowej, podobnie jak na allegro, wysyłają Ci pocztą potwierdzenie danych i już. Chodzi mi tylko o stosunki z ewentualnymi kupującymi <a propos, z tej stronki co polecasz też takie koszty przesyłki przywalają, że głowa boli>
NO, not one of the First Ones,
I AM THE FIRST ONE !!!
PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King
Witam po dłuższej przerwie.. od jakiegoś czasu mam już te soczewki ( niestety na razie trochę mało czasu żeby porobić fotki ) i mógłbym w najbliższej przyszłości zrobić 'teścik' z ich wykorzystaniem..ale zanim, to chciałbym prosić o kilka wytycznych jak taki teścik powinien wyglądać...chodzi głównie o łapanie ostrości po zmianie ogniskowej. Przy 'najmniejszym zoomie' nie ma problemu z ostrością ale po zzoomowaniu na x4 i pozostawieniu aparatu w tej samej odległości już ostrości nie złapię... czy przestawiać wtedy aparat, a może postawić aparat w takiej odległości żeby łapać ostrość na zoomie x4 i wtedy testować??
(wybaczcie używania nietechnicznego żargonu vide 'najmniejszy zoom itp' - słabo u mnie z teorią )
bdx, po maksymalnym zoomie optycznym nawet na MF wychodzi nieostro, tylko przy najmniejszym najeździe mi ładnie ostrość wychodzi, ale to zależy od odległości od przedmiotu. Przy zoomie lubi się aberacyjka wkraść niepostrzeżenie, więc umieść lufę G5 wraz z makro na minimalnej odległości podanej przez producenta <chyba 5cm z tego co pamiętam> do obiektu i w MF dostruj go ładnie, powinno się udać.
Uważaj, żeby szkła nie uszkodzić z tym przybliżaniem Czekamy na rezultaty.
Ja jestem zainteresowany różnicą między 4 a 10, ale z chęcią pooglądam twoje prace,
POZDRAWIAM :wink:
I AM THE FIRST ONE !!!
EDIT
Tak myslałem, że coś może nie przejść z tym załącznikiem... Mordki - co muszę zrobić żeby załączyć plik??
Hiho
Załączam pliczek z zestawieniem soczewek...gwoli wyjaśnienia: zdjęcia robione były z minimalnej odległości ( ok 15cm ) przy której możliwe było ustawienie ostrości ( tryb manualny ) na obiekcie przy powiekszeniu 4.0x czyli maksymalnym optycznym w G5. Potem już tylko dokręcane były soczewki...
Używany tryb: manual, czas: 1/10 sek., przysłona 8.0, lampa wł.
Zastanawiam się żeby zrobić podobne porównanie ale już teraz odległość od obiektu zmieniała by się aby uzyskać maksymalne, ostre powiększenie przy użyciu konkretnych kombinacji soczewek.. jakieś uwagi??
pozdrawiam,
Aha i jeszcze jedna rada, używaj raczej małych ustawień na przesłonie, bo przy dużych są większe kicze na fotach <znaczy brzydko wychodzi, coś na fizyce było, ale już nie pamiętam > :wink:
I AM THE FIRST ONE !!!
Komentarz