Sigma 80-400 OS Vs. Canon 100-400 IS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lokowaty
    Bywalec
    • 2006
    • 139

Sigma 80-400 OS Vs. Canon 100-400 IS

Witam!

Może któryś z szanownych forumowiczów miał okazje testować te dwa szkła, lub posiada w swej wiedzy jakieś opinie które wskazałyby zwycięzce?

Pzdr!
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki
  • czeczot
    Początki nałogu
    • 2004
    • 325

Zamieszczone przez lokowaty
    Witam!

Może któryś z szanownych forumowiczów miał okazje testować te dwa szkła, lub posiada w swej wiedzy jakieś opinie które wskazałyby zwycięzce?

Pzdr!
    Kiedyś szukałem o niej informacji. Jej wada dla mnie dyskwalifikująca był bardzo wolny AF, ona nie ma silnika hsm – czego nie rozumiem.

iMAC
    www.czeczot.pl

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Mój dobry kolega "spod płotu" ma tą Sigmę. To są obiektywy mniej więcej tak podobne do siebie jak Tamron 28-75 i Canon 24-70L Zakres, jasność, funkcje, wszystko niby to samo... ale... ;-) Chyba w żadnym systemie nie ma tak dobrego szkła do zabaw z samolotami jak 100-400L. Nikon 80-400VR jest wolny (sam Ken Rockwell to przyznaje ), Sigma - patrz wyżej. Jedynie 200-400/4 Nikona... w cenie samochodu :-)
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• filip71
        Początki nałogu
        • 2004
        • 250

Ja przed zakupem swojego 100-400 bawiłem się także Sigmą. Zdjęcia oceniłem jako podobne ale jednak funkconalność Sigmy przegrała. Chodzi mi głównie o wolny AF i jednak push-pull w Canonie jest wg mnie zdecydowanie bardziej praktyczny do szybkiego zoomowania np. ptaków, samolotów itp.
        Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• lokowaty
          Bywalec
          • 2006
          • 139

Witam!

Dziekuje za opinie! Czyli jednogłośnie Canon...
          Jest jeszczed Sigma 50-500 z HSM ale bez OS

Pzdr!
          fotki

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Jest jeszczed Sigma 50-500 z HSM ale bez OS
            Trochę bawiłem się Jac-a pożyczoną na RIAT-cie. Super sprzęt... do spottingu w pogodny dzień Ale na 100-400 bym się nie zamienił :-D

Komentarz

• Mac
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2063

Jeśli chcesz kupić tanio to pomyśl o Tamronie 200-500, wyglada fajnie tylko troszkę ciemnawy (5.6-6.3) czyli raczej na pogodny dzień. Za to zdecydowanie tańszy.
              Nie mniej osobiście skłaniam sie do 100-400, piękne i szybkie szkło ale na razie funduszy za mało a i potrzeb też takich nie mam, żebym musiał to miec już teraz.
              EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Zamieszczone przez Mac
                Jeśli chcesz kupić tanio to pomyśl (..)
                ... jeszcze raz bo będziesz dwa razy płacił Bardziej serio: jeśli już "tanie x-500" to 170-500 od Sigmy. Był to najpopularniejszy obiektyw wśród moich kolegów spotterów... dopóki większość nie wymieniła go na 100-400IS

Komentarz

• czeczot
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 325

Zamieszczone przez muflon
                  ... jeszcze raz bo będziesz dwa razy płacił Bardziej serio: jeśli już "tanie x-500" to 170-500 od Sigmy. Był to najpopularniejszy obiektyw wśród moich kolegów spotterów... dopóki większość nie wymieniła go na 100-400IS
                  A czy przypadkiem 170-500 nie jest słabszy optycznie od 50-500? Coś mi się tak kojarzy……..

iMAC
                  www.czeczot.pl

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

Zamieszczone przez czeczot
                    A czy przypadkiem 170-500 nie jest słabszy optycznie od 50-500? Coś mi się tak kojarzy……..
                    Oczywiście że jest... choć w sumie może nie tak "oczywiście", bo zakres wskazywałby na co innego ;-) ale jest, 50-500 w porównaniu ze 170-500 to zupełnie inna półka. Ja się odnosiłem do tego Tamrona 200-500.

Komentarz

• KMV10
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2320

No z tej całej trójki to Tamron wygrywa w przedbiegach jakością optyczną.

Komentarz

• lokowaty
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 139

Witam!

Szkoda że Tamron zaczyna się od 200mm.
                        Mój teren działań dla obiektywu to 1/4 lub 1/2 długości pasa lotniska, stojąc za płotem. Przeważnie pstrykam serie, od momentu nalotu, przyziemienie samolot wtedy jest prostopadle do mojego aparatu, no i parę fotek gdy już minie mój pkt. pobytu. Obawiam się że 200mm dla momentu gdy jest prostopadle jest zbyt duzo i nie zmieszcze obiektu w kadrze.

ten moment:
                        http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=5815359
                        http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=5815346

sprawdziłem exif: ok 110mm w tym momencie

Chodzi mi po głowie ta Sigma 50-500...hm...
                        Ostatnio edytowany przez lokowaty; 6203.
                        fotki

Komentarz

• muflon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 6763

Obawiam się że 200mm dla momentu gdy jest prostopadle jest zbyt duzo i nie zmieszcze obiektu w kadrze.
                          I dobrze się obawiasz. 200 czy 170mm to zdecydowanie za długo na "typowy spotting". 100mm to jest w ogóle minimum (mam między pasem i miejscówką jeszcze taxiway i dzięki temu jestem w stanie od biedy chwycić nawet i 747 @100mm), ale też bywa z tym różnie.
                          Chodzi mi po głowie ta Sigma 50-500...hm...
                          I dobrze Ci chodzi Tak jak napisałem, idealny obiektyw na spotting w pogodny dzień Chwycisz i bizjeta na short final i duzego airbusa na taxiway blisko Ciebie. Tylko czasem brakuje światła/IS. Do "ogólnolotniczych" zastosowań (pokazy) itp. to brałbym raczej 100-400IS, ale jeśli nastawiasz się w większości na stanie pod płotem - Sigma.

Komentarz

• Jac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4813

zamiast IS kupujesz monopod i nawet 1/60 utrzymasz @ 500 ;-) przynajmniej jedno w serii
                            Instagram

Komentarz

• muflon
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 6763

Zamieszczone przez Jac
                              zamiast IS kupujesz monopod i nawet 1/60 utrzymasz @ 500 ;-) przynajmniej jedno w serii
                              W Fairford inaczej gadałeś Choć prawdę mówiąc, ja to najchętniej kupiłbym obydwa I 1D z cropem 1.6x

Komentarz

Pracuję...