Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jakby ktoś chciał zakupić ww obiektyw w normalnym sklepie (nie internet i nie allegro) z autoryzacją Canon Polska (jego gwarancja) za 399 zł to można to zrobić w sklepach sieci Fotojoker.
Takie info, może komuś się przyda.
hey
to bardzo ciekawe - bo ja mieszkam w Tychach - tu są dwie placówki Fotojokera - i zarówno w Realu jak i Tesco twierdzą że nie ma możliwości zakupienia a nawet zamówienia, i niemają pojęcia kiedy będą mieli.
Zresztą dodam sam od siebie że w życiu w sieci tych sklepów nie wiedziałem innych obiektywów niż Tamron, Sigma, Sony
Więc niewiem skąd te info
Z najnowszej promocji Fotojokera. Na ich stronie poświęconej Canonowi, w nowej gazetce promocyjnej, jest to szkło. Promocja od dziś, więc w tygodniu powinny być.
Tak samo było z lampami 430 i 580. Pojawiły się w ciągu tygodnia od ogłoszenia gazetki. Przynajmniej w Warszawie są w sklepach...dużo zależy od kierowników salonów.
"Fan nr 1" - dzwoniłem wczoraj do Michała, i sprawa ma się tak że na te chwilę to niewie kiedy będzie nowa dostawa ponieważ w hurtowniach szkiełka się skończyły - i teraz wszyscy czekają na nie
Trudno więc powiedzieć kiedy będą.
Ernest pierwszy - wedle gazetki powinny być od jutra...więc możnaby powiedzieć że coś pod tym względem w FotoJokerze się zmienia na +
Jednak nie jest tak pięknie jak mogłoby być - jestem po rozmowie z panią z Fotojokera i już wiem że tego szkła mimo że jest w gazetce na 99% nie będą mieli - szkło będzie wyłącznie na zamówienie, a jego odbiór będzie w Auchan w Katowicach.
Poprostu - to że jest w gazetce nie świadczy o tym że wszystko będzie we wszystkich ich punktach
399 - Sieć sklepów M & J, dostępne od ręki (w tych wrocławskich zawsze leży jakaś 50-tka na półce), można przymierzyć i sprzedawcy, w odróżnieniu od większości tych z Foto-Pajaca, wiedzą co sprzedają.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
FJ zamowił na początek niespełna 100 szt. każdego z obiektywów, także jeśli nie ma go w sklepie to można zamowić, przerzut z innego to ~2dni.. (max 2 tygodnie ale to w wypadkach extremalnych -sciągania z zagranicy)
Kupować nie kupowałem ,ale facet w jednym z wrocławskich M&J bardzo zachwalał, mówił że zamawiasz na abfoto.pl, odbierasz w dowolnym sklepie M&J na terenie kraju i jeszcze pozwolą stestować zanim zapłacisz (gotówką).
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Ceny z Allegro a sprzęt od Canon Polska...
50 f1.8 za 359 zł
50 f1.4 za 1280 zł
85 f1.8 za 1419 zł
Kupował ktoś u nich przez Internet?
ja kupowałem, ja... a tak poważnie jestem z nich super zadowolony, swoją 50-tke miałem za 22 godziny od zamówienia a cena 359 zł, solidnie zapakowana, wszystko jak należy
No cóż wybór taki jaki jest rynek, niestety. Chciałoby się inaczej ale to na razie marzenia w naszym kraju. Może za x lat bedzie lepiej.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Ehhh
No lipa z tym Fotojokerem....bo oni (wydaje mi się) o sprzęcie fotograficznym za duzo pojęcia nie mają...bo np. dlaczego umieszczaliby w swojej gazetce fotke 50 f 1.8 MK1 a tak naprawde sprzedają dwójkę... muszę przyznać ze w pierwszej chwili podjarałem sie tym ze to naprawde moze byc jedynka i juz chwytałem za portfel...szybko jednak spadło na mnie wiadro zimnej wody...
zadałem pytanie pani czy maja ten obiektyw a pani na to....nikona D50...nie nie mamy
po krótkim wyjaśnieniu o co mi biega spytałem sie o co chodzi z tym że tutaj jest jedna wersja a sprzedaja inną ta zrobiła oczy jak spodki i chwyciła za telefon...:/ ahhh musze dodac ze obiektywu oczywiscie nie miała w sklepie bo "zszedł"... pani za dużego pojęcia o tym co sprzedawała to na pewno nie miała...
Heh nie omieszkam opowiedzieć jeszce jednej historyjki zwiazanej z (nie)kompetencją pracownika FJ :]
Mieszkam niedaleko Tesco w ktorym to swoja placówkę ma fotojoker:}
mała klitak 5x5 metrów ale spoko:]
postanowiłem sprawdzić Sigmę 70-300 APO DG Macro :]
wiec wwszedłem do środka i za ladą stała dziewczyna , lat około 25...
przywitałem sie ładnie i pytam czy mogłaby mi pokazać ten opbiekytyw....stał na prawie pustej półce wiec wskazałem palcem i powiedziałem ta sigmę prosze.... okej...pani podeszła do gablotki i zaczyna wodzić wzrokiem....więc musiałem jeszcze raz pokazac o co mi chodzi... i wtedy wpadł mi do głowy bardziej szatański pomysł i spytałem czy mogałby mi ja podpiąć do jakiegoś korpusu....jakież zdziowienie moje było gdy chciała wyjąć nikona D50....
dżizys... ale brnąłem w to dalej... mówie : alke canona musi pani wyjąć, najlepiej tego....mój wybór padł na 350D :]
więc pani chwyciła prężnie 350D kit i przeniosła się na ladę...i się zaczęło....
Miła pani "sklepowa" zaczęła oglądać ową 350-tkę i zajrzała to do baterii...odpięła gniazdo CF i w końcu zapaliła jej się lampka i chwyciła za obiektyw...mi juz kamień z serca spadł a ona zdjęła dekielek z kita...tylni dekielek z sigmy i zaczyna dopasowywać...sami to sobie skomentujcię....nawiasem mówiąc nie wiem czy czasem nie porysowała tego kita...zaoferowałem swoją pomoc i sam zmieniłem opbiektyw...przy okazji oświecając miła panią :] pobawiłem się jakieś 410 minut sigma podziękowałem i położyłme zestaw na lade....obiektyw przełączony był na macro wiuec tubbbus był sporo wysuniety i zablokowany w przedziale macro i ani rusz przeci9eż....stanąłem obok i obserwowałem... pani z paniką w oczach spojrzała na mnie po czym na siłe zaczeła krecic pierścianiami na sigmie.....ja zz krzykiem ze NIEEEEEEE tak sie nie robi:] i pani chyba w tym momerncie puściła i stwierdziła że jak kolezanka przykjdzie to ona to zrobi...
Sory za mały offtopic ale chcałem podzielic się swoimi perypetiami związanym z FJ, muszę powiedzieć ze obok takich ludzi jak pani od sigmy pracują tam tez tacuy ktorzy na fotografii i sprzecie znają sie batrdzo dobrze albo chociaz na tyle ze pozwala to im sprzedawać owy sprzet...ale zdecydowanie tych drugich jest mniej i to triche boli....
z pozdrowieniami dla pani od Sigmy <rotfl>
Komentarz