Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Pojedynek miedzy Canon a NIkon?! Czy to konieczne?
Pojedynek miedzy Canon a NIkon?! Czy to konieczne?
Mam ndzieje, ze wolnosc slowa i mysli nie jest karana na tym forum. Podjolem ten temat na forum Nikona i wydaje mi sie, ze wart jest zauwazenia. Chodzi o moje dwie dlugie wypowiedzi oraz ewentulana dyskusje na ich temat oraz o caly topik w jakim powstaly. Pozdrawiam
Wrazie watpliwosci bede wyjasnial
W mojej branży, w której pracuje, też są taki ciche wojny.
Jako były Alcatel kochamy ALCATELA, CISCO, lubimy Nortela, ale z różnych powodów nie tolerujemy SIEMENSA.
Dokładnie ten sam model dotyczy aparatów fotograficznych CANON i NIKON zawsze będą żyć w innym świecie. Ot tak poprostu.
Ale mi wlsnie chodzi o to, zeby nie zwalac na drugich, nie mowic kto jest jaki. Wszyscy robimy foty, choc przy pomocy innego sprzetu. No ale najbardziej liczy sie czlowiek - zarowno jako znajomy jak i jako fakt, ze nawet najlepszy aparat sam zdjecia nie zrobi. Badzmy na siebie otwarci, nawet jezeli cos nas zniecheca...
w naszej grupie foto ludzie maja rozny sprzet.. i wiecej jest uesrow nikona niz canona... ale nigdy nie rozmawialismy ani sie nie licytowalismy na aparaty..
fora sa czysto techniczne... i w zasadzie czego tu wymagac? ;-) 95% postow dotyczy sprzetu foto... i chyba z tego to wynika
zwroc uwage na takie plfoto - tam o sprzecie jest niewiele... i ludzie ze soba rozmawiaja bez podzialu na canon/nikon ;-)
Dla mnie takie wojny sprzetowe to mniej wiecej zblizony poziom do wojen klanowych w Quake3 - dziecinada taka sama, tylko argumenty w rekach inne
Kazdy wybiera sobie sprzet taki, jaki mu najbardziej pasuje... i na zdrowie. Ja wybralem Canona i jestem bardzo zadowolony, chociaz moglby dodatkowo miec to i owo, czego (w odroznieniu od konkurencji) nie oferuje.
A tak juz jako czysta ciekawostke przytocze moja dzisiejsza rozmowe ze znajomym ;-) Znajomy zyje z focenia, jest na etacie fotografa w jednym z branzowych dwumiesiecznikow i do tego opedza sluby. W maju kupil D70 (mial juz szkla z analoga wiec wybor byl jedyny). No i wtopa... po 3 miesiacach zawiesila mu sie migawka, i to - w odroznieniu od slynnych skuch w 20D - permanentnie Po kolejnych 4 miesiacach focenia nowym (serwis mu wymienil puszke) stwierdzil, ze jesli chodzi o cyfre Nikon jest porazka i... uwaga... puszcza do Zyda caly system i przesiada sie na 20D
Dlugo z nim nie gadalem, wiec nie znam wszystkich jego argumentow przeciw Nikonowi, ale wspomnial ze najbardziej byl zawiedziony tym, ze kazde zdjecie zrobione Nikonem wymaga korekty softwarowej i jak zobaczyl serie nie obrabianych zdjec robionych 20D przez jego kumpla, to stwierdzil ze roznica miedzy Canonem a Nikonem to przepasc. Szczerze mowiac troche ciezko mi w to uwierzyc, bardziej mi to przypomina histeryzowanie rozczarowanego dzieciaka ;-), ale kto wie... D70 tylko macalem, nie bawilem sie nim, wiec ciezko mi powiedziec czy to co mowi jest prawda, czy po prostu taki z niego fotograf jak z koziej **** saksofon Nie jest samoukiem, fotograf to jego wyuczony zawod (zreszta zna ze szkoly Jacka Kaminskiego, kiedys wspomnial o tym jak gadalismy o plfoto), ale zdaje sobie sprawe ze to o niczym nie swiadczy ;-)
Acha - cos mi wspominal o tym, ze Nikon ma podobno jakies ogromne problemy finansowe i ten wyscig technologiczny z Canonem ponoc wpycha go do grobu w dosc szybkim tempie Slyszal ktos cos o tym? Bo ja sie nie interesuje wynikami finansowymi firm, ktorych nie jestem udzialowcem
Byloby baaaardzo kiepsko gdyby okazalo sie to prawda, nie ma nic gorszego niz monopol
P.S.
Zaznacze moze jedynie, ze opinia tego mojego znajomego dotyczy dSLR-ow Nikona - analogi zawsze chwalil... ale swiat idzie do przodu a w jego branzy cyfra jest zdecydowanie wygodniejsza.
Acha - cos mi wspominal o tym, ze Nikon ma podobno jakies ogromne problemy finansowe i ten wyscig technologiczny z Canonem ponoc wpycha go do grobu w dosc szybkim tempie Slyszal ktos cos o tym? Bo ja sie nie interesuje wynikami finansowymi firm, ktorych nie jestem udzialowcem
Byloby baaaardzo kiepsko gdyby okazalo sie to prawda, nie ma nic gorszego niz monopol
to bardzo mozliwe, bo Nikon to tylko firma fotograficzna, a Canon to taki troche Samsung - od olowkow po czesci do statkow kosmicznych a skoro ktos ma skad przepompowac kase na rozwoj jedego dzialu, to przy odrobinie checi jest w stanie wywalic konkurencje z rynku
zreszta, kase Canona widac po marketingu - ta firma jest w stanie wcisnac ludziom wszystko.
rynek monopolistyczny to bylaby kleska. nawet teraz, z Nikonem trzymajacym konkurencje, w cenie do 1000$ masz wybor: albo brzydki, plastikowy korpus bez uczciwego pomiaru spotowego albo ladniejszy czarny, ale za to z wizjerem o powiekszeniu 70% i bez ISO 100. a tymczasem Pentax, majacy calkiem udanego *istDS-a (ze swietnym i tanim kitowym szklem) nie jest nawet w stanie zaistniec na tym rynku, bo ma za malo kasy na reklame. mozemy tylko zgadywac, o ile lepsza bylaby sytuacja, gdyby konkurencja byla wieksza :/
No i wtopa... po 3 miesiacach zawiesila mu sie migawka...
Coś mi tu nie pasuje, bo jak wiem, to D70 ma 'migawkę' elektroniczną (jak w kompaktach), a nie mechaniczną jak canonowskie dSLR. Piszał o tym Radek Przybył w tym miejscu
Czytałem to kiedyś i z tego co pamiętam to migawka elektroniczna działa w nim dla krótszych czasów a mechaniczna dla dłuższych. A nawet jeśli nie to coś na kształt migawki jednak tam jest. (nawet jeśli pełni tylko funkcję „kurtyny przeciw kurzowej”.
A nawet jeśli nie to coś na kształt migawki jednak tam jest. (nawet jeśli pełni tylko funkcję „kurtyny przeciw kurzowej”.
Kurtyna jednak się nie porusza, a tym bardziej nie zawiesza.
Opiszany powyżej problem z D70 jest jak sądze przypadkiem indywidualnym. Mnóstwo ludzi używa bowiem tego korpusu (również i nasi rodzimi profi) i raczej nikt nie zgłaszał problemów związanych z niezawodnością.
Kurtyna się porusza, musi. Jak inaczej byłoby możliwe zrobienie zdjęcia?!
Z wspomnianego przez ciebie testu wynika jedynie że otwiera się na czas dłuższy niż potrzebny na naświetlenie matrycy. A czas naświetlania regulowany jest elektronicznie włączeniem/wyłączeniem matrycy.
Coś mi tu nie pasuje, bo jak wiem, to D70 ma 'migawkę' elektroniczną (jak w kompaktach), a nie mechaniczną jak canonowskie dSLR. Piszał o tym Radek Przybył w tym miejscu
Tak jak pisalem wczesniej - nie testowalem D70 wiec nie wiem jak dziala i jak jest skonstruowany. Ale wystarczylo uzyc niezawodnych w takich sytuacjach googli i oto pierwszy lepszy z brzegu wynik: http://www.photo.net/bboard/q-and-a-...mp;unified_p=1
Roznica polega na tym, ze temu mojemu znajomemu ponoc zawiesila sie na amen, nawet w serwisie nie potrafili nic na to poradzic (i dlatego wymienili mu na nowy). Ale jak widac jego przypadek nie byl wyjatkowym pechem biednego, ktoremu wiatr w oczy - problem jest znany.
Ekhem, to wypowiem sie ja - do Canona mam sentyment, odpowiadaja mi ich korpusy, szkla, przejrzystosc systemu, ergonomia EOSow. Jak wzialem w lapska D70 to zglupialem - guziki nie na miejscu, menu beznadziejnie nieprzejrzyste (och te piekne canonowskie menu) i dwa pokretla.. a gdzie moje ukochane kolko na tylnej sciance? W czym sens robic wojne systemowa? Jeden lubi jezdzic np. fordem, inny oplem - kazdy ma jakies przywiazania do marki. Oczywiscie znajda sie ekstremisci, niereformowalni zwolennicy konkretnego systemu...., ale ich moze przemilczmy
guziki nie na miejscu, menu beznadziejnie nieprzejrzyste
W sumie N-user moglby pewnie dokladnie to samo powiedziec o sprzecie C-usera ;-) Ja wole okreslenie ze "guziki sa gdzie indziej, a menu jest inaczej zorganizowane" ;-) Lepiej, gorzej... kwestia gustu :-)
Zamieszczone przez krwisty
a gdzie moje ukochane kolko na tylnej sciance?
Tiaaaa... tyle, ze dokladnie takie samo pytanie zadalbys biorac 300D do reki ;-)
Kazdy ma jakies priorytety. Jeden (jak ten moj znajomy) w poplochu wieje spod sztandaru N, inni (jak chocby dwoch do niedawna stalych bywalcow tego forum) "rejteruja" ;-) w druga strone. Mi to wisi kalafiorem, jesli sa zadowoleni to znaczy ze dobrze wybrali. Wazne zebym ja byl zadowolony... zreszta i tak koniec koncow to zdjecie jest efektem, a te takie same wychodza zarowno z Nikona, jak i Canona 8) Co wiecej... o dziwo... z Minolty, Sigmy, Pentaxa i innych aparatow tez ;-)
Komentarz