Jak sfotografować brylant??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartolomic
    Bywalec
    • 2005
    • 164

Jak sfotografować brylant??

Mam bardzo proste pytanie - czy ktos wie jak sfotografować brylant lub inny kamień (kryształ) o podobnej fakturze?

Próbowałem AF ale rezultaty nie są zbyt dobre, manualnie ostrość ustawiam - nie ma żadnego BF ani FF - rysująć linię ostrości (równoległą do przedniej soczewki) kamień znajduje sie dokładnie w punkcie, gdzie jest ustawiona ostrość, sam jest jednak nieostry.. czy jest może jakiś "myk" ??
    40D, 70-200 /f4; 17-40 /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!
  • CYNIG
    Uzależniony
    • 2005
    • 694

zwroc uwage czy chcesz miec ostra krawedz tego kamienia czy tez to co sie w nim odbija (jakis rozblysk czy blik) Trudny temat sobie wybrales
    https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• popmart
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1721

ja bym zrobił makro manualnie .....

Komentarz

• Andee
        Uzależniony
        • 2005
        • 503

Makro, wysoka przyslona, dobre oswietlenie i ustawienie przedmiotu, obiektyw najlepiej manualny z przyslona o niewielkiej ilosci listkow (5-6, Biometar, Pancolar, Tessar, Industar)...
        Ostatnio edytowany przez Andee; 2865.
        Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• mario1275
          Początki nałogu
          • 2005
          • 420

poszukaj czegoś o sposobie oświetlania brylantów tak do celów ekspozycyjnych myślę ze to może ci pomóc pokazać na focie to co w brylancie najistotniejsze - czyli szlif i brak skaz
          www.modelownia.pl

Komentarz

• JerzyC
            Bywalec
            • 2006
            • 103

Zrób zdjęcie w prześwicie, tak fotografuję inkluzje bursztynowe gdzie chodzi o pokazanie "robaczka" wewnątrz bursztynu jak i o sam bursztyn.
            Używam do tego obiektywu micro-nikkor 105 mm.

Komentarz

• enter
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1201

Zamieszczone przez JerzyC
              Zrób zdjęcie w prześwicie, tak fotografuję inkluzje bursztynowe gdzie chodzi o pokazanie "robaczka" wewnątrz bursztynu jak i o sam bursztyn.
              Używam do tego obiektywu micro-nikkor 105 mm.
              a możesz wytłumaczyć pojęcie "w prześwicie?"

Komentarz

• Mac
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2063

Wyostrz manualnie, jeśli masz problem ze złapaniem ostrosci użyj starego triku czyli kawałka papieo z tekstem. Reszta to już sama przyjemność.
                EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• bartolomic
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 164

hm.. nie jest to jednak takie proste po pierwsze brylant nie jest wielkości dłoni (a szkoda:sad gdyż ma 0,205ct... do dyspozycji mam KIT'a bądź 70-200L, wiec nie jest to sprzet dedykowany do makro.. jakby nie było, ostrze na obrączkę, w ktorej jest umieszczony brylant, f domknalem nawet do 36 i ... wszystko ostre oprócz kamienia - na zdjęciu wygląda totalnie zamazany.. troche to dziwne i frustrujące... moze spróbuje bez lampki nocnej (w ciągu dnia, żeby nie błyszczał tak) mam też taki krysztalik na sznurku może zaczne od niego - jest większy i bez żadnej "obudowy" ... a w międzyczasie musze tak czy siak rozglądnac sie za czyms do makro... (no i czyms co zastapi KIT'a, ale to juz znalazlem)

A może ktos juz bawil sie w cos takiego
                  40D, 70-200 /f4; 17-40 /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!

Komentarz

• bartolomic
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 164

nie dawalo mi to spokoju, wiec mimo panujących ciemności zrobiłem jeszcze jeden test - z kryształem... efekt - złapałem ostrość, ale całość wygląda dosc beznadziejnie - wszedzie odbicia wszystkiego, co tylko jest w pokoju i w dodatku przeswitujaca sciana (jako tło)... musze teraz to po kolei wyeliminowac, ale poczekam na "aniolka" az statyw przyniesie, bo ukladanie ksiazek pod aparatem nie jest najwygodniejsza metoda ;-)

Z brylantem bedzie gorzej, bo jest mniejszy i ma wiecej krawedzi, ale.. nie od razu Rzym zbudowano:smile:

pozdrawiam

Komentarz

• Andee
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 503

Z KIT'em i 70-200/4L do mikroskopijnego brylanta? Sadze ze narzeczona nie bedzie zadowolona, chyba ze podepniesz pierscienie dystansujace do ktoregos z tych obiektywow lub posluchasz rad starszych, czasem zonatych juz , kolegow...
                      Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• bartolomic
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 164

0,205ct to nie jest mikroskopijny kamień. "Na oko" jest wielkosci polowy malego paznokcia w rece, wiec to nie tak, ze fotografuje glowke od szpilki;-)

Wiem ze pierscien by sie przydal.. musze nad tym pomyslec, chodzi mi jedynie o fakt, co jak co, ale ostry to powinien byc.. no ale patrzac nan z gory okiem tez trudno wyostrzyc - za duzo krawedzi i blikow.. chyba na razie dam sobie spokoj i zrobie z nim to, do czego go kupilem

Komentarz

• marekb
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2273

myśle że na jakiejs płaszczyźnie możesz sie pozbyć odbić polarem- z tym że takich płaszczyzn pewnie wiele??

Komentarz

Pracuję...