400D nie działa czyszczenie matrycy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 007baska

400D nie działa czyszczenie matrycy

Dzień dobry
    Jest to moj pierwszy post na tym forum.Jestem od tygodnia szczesliwym posiadaczem 400D.Poniewaz mam troche starych obiektywow z analoga dlatego zdecydowalem sie na ten model i nie ukrywam ze dla czyszczenia matrycy tez. Zmieniam obiektywy tak jak to robilem w analogu - czyli leza sobie porozrzucane w torbie a ja je wyciagam i podpinam kiedy mi odpowiada -no i wczoraj patrze na zdjecia na monitorze a tam pelno!!!! malych kropeczek na niebie.Zrobilam testy na f16 i mam pelno jakis kropek na matrycy - to straszne myslalam ze system strzasania brudow bedzie dzialal. Wlaczylam aparat 10 razy pod rzad obiektywem w dol i spadlo moze z 5 kropek z 40 jakie mam.Acha a czy po strzasnieciu te paproszki sa gdzies usowane czy leza sobie pod matryca i czekaja zeby znowu na niej osiasc.Acha czyszczenie matrycy oczywiscie dziala bo to czuje trzymajac aparat w rekach.

Czy macie podobne odczucia co do tego mechanizmu???:-(
  • Slavko
    Bywalec
    • 2006
    • 174

Nie wiem dokładeni na jakiej zasadzie działa ta funkcja w 400d, ale mozna przypuszczać, że analogicznie jak Olympusach. Już kilka razy trafiałem na opienie, że funckja ta w Olympusach działa skutecznie tylko na folderze reklamowym. W rzeczywistości spotykałem się z podobnymi opiniami do Twojej wypowiedz. Więc chyba pozostaje Ci stara poczciwa gruszka (kilka złotych w aptece).

Komentarz

• qwerty1237
      Bywalec
      • 2005
      • 240

Czyszczenie matrycy dziala tylko w przypadku syfu ktory nie jest "przylepiony" do matrycy, czyli w przypadku kurzu ktory tam po prostu osiadl. W innym wypadku wchodzi w rachube mechaniczne czyszczenie matrycy ale jak nie masz pojecia jak to sie robi to nawet nie zabieraj sie za to. Lepiej sprzet poslac do serwisu. W przypadku uporczywego brudu ktory az tak Ci nie przeszkadza w rachube wchodzi takze funkcja mapownia syfu. Wlaczasz funkcje w menu, pstrykasz fote jakiejs czystej sciany i aparat zbiera indormacje gdzie jaki syf w jaki miejscu siedzi. Informacja ta zostaje dolaczona do rawa i przy wywolywaniu canonowskim softem wszystkie sysfy zostaja maskowane. Tak na marginesie przy nowym aparacie matryca powinna byc superczysta.
      D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Komentarz

• Yacek
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 33

Zamieszczone przez qwerty1237
        Tak na marginesie przy nowym aparacie matryca powinna byc superczysta.
        Powinna być, ale rzadko kiedy jest. Niestety.

Komentarz

• jastrzemb

może...

trzeba włożyć worek na śmieci jak do odkurzacza, tylko canonowski odpowiednik takiego worka, bo Zelmera pewnie nie będzie pasował?

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Nie ma cudów. Tego co się przykleiło strząsaniem się nie pozbędziesz. Jak na złość większość paprochów się właśnie przykleja. Także jak Cię to denerwuje to serwis ok. 40zł i mycie.

Tak swoją drogą to czekałem kiedy pojawią sie takie posty.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• Tomasz1972
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3042

W 400D jest jeszcze opcja mapowania śmieci , działająca z DPP .

Komentarz

• Cichy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 7450

Od razu mówiłem, że to tylko pic na wode. Jak coś się przylepi, to wibracja nie pomoże.
                O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• mattnick
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1735

ej ! Wpadłem na pomysł !!!! lol !!!! poczekam aż prane będzie się odwirowywać w pralce...położę na pralce aparat i sensor cleaning
                  30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                  CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• kris75
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 413

tak wieszacie psy na tym aparacie - a ja mysle ze to sa po prostu brudy na szklach, a nie na matrycy. Tyle brudow zeby sie dostalo to nie wiem co trzeba by bylo robic z aparatem?
                    ________
                    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
                    Immanuel Kant

Komentarz

• mattnick
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1735

zmieniać szkła jak jest zimno ??
                      CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• jastrzemb

rozumię...

bo wtedy ręce się trzepią i paprochy z matrycy spadają. Pomysłowe!

Komentarz

• mattnick
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1735

raczej środek aparatu jest "cieplejszy" i paprochy łatwiej się kleją Sprawdzone ogranoleptycznie zeszłej zimy
                          CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• KMV10
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2320

Czyszczenie martycy na Żytniej jest darmowe. Kolega czyścił. Recepcjonistka wzięła od niego 350D, przedmuchała powietrzem, popatrzyła na matrycę, chuchnęła na jakiś patent i wyczyściła w ciągu 2 minut matryce.

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez kris75
                              tak wieszacie psy na tym aparacie - a ja mysle ze to sa po prostu brudy na szklach, a nie na matrycy. Tyle brudow zeby sie dostalo to nie wiem co trzeba by bylo robic z aparatem?
                              Chlapnij sobie kiedys blotem na szklo, zrob zdjecie. Zdziwilbym sie jakbys zauwazyl na zdjeciu jakies brudy. A potem poczytaj cos o odleglosci ostrzenia

Komentarz

Pracuję...