Optymalne ustawienie jpg?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • oskarkowy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2513

Optymalne ustawienie jpg?

Prawdę mówiąc, to nigdy nie zdarzyło mi się działać na jpgach, więc i ta wiedza była dla mnie zbędna. Niestety ostatnio 2x zdarzyło mi się, że ktoś chciał zdjęcia "na już", czyli pstrykamy, wypalamy a on sobie dalej z nimi poradzi. Oczywiście na hasło RAW ten ktoś pukał się w czoło.
    Teraz pytanie: ponieważ zauważyłem, jaka kupa wychodzi na standardowych ustawieniach, to co trzeba ustawić w tych opcjach, żeby wychodziło względnie dobrze? Zastosowanie: portret i reportaż.
    Uczciwie napiszę, że na kolejne hipotetyczne zastosowanie jpg, to mi się nie chce robić swoich testów i wolę się odwołać do doświadczenia tych, którzy w jpg pracują na codzień (bo na pewno wyniki mają lepsze niż ja).
    To, co mnie raziło w otrzymanym materiale to totalny brak szczegółów, kiepska ostrość i dużo za duże szumy.
    Jednym słowem: jak poustawiać te customy?
    Aha, czy te same ustawienia w powiedzmy 20D i 5D będą się czymś różniły?
    Jarek
  • aptur
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3837

Zamieszczone przez oskarkowy
    Jednym słowem: jak poustawiać te customy?
    Aha, czy te same ustawienia w powiedzmy 20D i 5D będą się czymś różniły?

W zasadzie robię tylko w RAWie jednak po krótkiej zabawie w jpg najbardziej odpowiada mi styl standard z obniżonym kontrastem i nasysceniem o jedną działkę. W 5D ustawienia powinny być analogiczne. 20D to inna bajka bo nie ma picture style.

Komentarz

• ewg
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1079

Jpeg to nie jest jakiś wytwór piekieł, tylko normalna 24 bitowa kompresja stratna. Z szumami ma to nieiwele współnego, chyba że zastosujesz mocne pakowanie, wtedy szumy znikną, podobine zresztą jak większość szczegółów...
      Do dostarczania obrazów osobom niezaznajomionym z RAW, proponuję albo TIF z kompresją bezstratną LZW (48 bitów/pixel nie jest powszechnie rozpoznawane (chyba że dla PS i do poważnej obróbki) więc bezpieczniej zastosować popularny TIFF 24-bitowy) - albo jeśli to rzeczywiście konieczne JPG, najlepiej z minimalnymi stratami (min. kompresja).
      Jeśli docelowa osoba ma duże wymagania jakościowe co do światła, można przygotować na przykład dwie wersje tego samego pliku TIF/JPEG z różnymi EV, gdyż późniejsze korekcje na plikach nie-RAW będą mogły być już minimalne.
      Ostatnio edytowany przez ewg; 7397. Powód: Ups, sorry, nie docztałem że chodzi o customy i o jpegi na super już i bez możliwości użycia kompa...

Komentarz

• oskarkowy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2513

Zamieszczone przez aptur
        W zasadzie robię tylko w RAWie jednak po krótkiej zabawie w jpg najbardziej odpowiada mi styl standard z obniżonym kontrastem i nasysceniem o jedną działkę. W 5D ustawienia powinny być analogiczne.
        Widzisz.. właśnie nie jest to dokładnie to samo. Jest zdecydowanie mniej szczegółów, ostrość jest od czapki (85/1.8 jest ostre od f/5.6, gdy na RAW jest żyletka od f/2.8 ), powyżej iso 400 wyłażą brzydkie szumy. Wszystko to piszę o trybie standard.
        Dlatego bardzo proszę bardziej doświadczonych o przepisanie tutaj swoich customów.
        Jarek

Komentarz

• adamek
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2265

ja (ale w 20d) mam: wszystkie na o i sharpness na 1 kreseczke na plus.
          Miłego dnia
          adam jastrzębowski
          cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
          tu tu

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Ja jak jeszcze robiłem w JPEGach ;-) to tak jak adamek - wszystko na +1. A nie myślałeś, żeby zrobić te RAWy i przed oddaniem klientowi przejechać je po prostu domyślnymi ustawieniami Twojego Ulubionego Konwertera?
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• many74
              Coś już napisał
              • 2006
              • 70

Witaj może moje doświedczenia sie przydadzą ,sam pierwsza robote na 30D spier........ bo mądry kolega poiedzial że STANDARD jest THE BEST i **** nic bardziem mylnego.Po tej "robocie w Standardzie" postawilem aparat zrobilem ok 500 fotek z roznymi ustawieniami i nastawiłem tak :

CANON EOS 30D

NEUTRAL
              SHARPNES +2
              CONTRAST -2
              SATURATION 0
              COLOR TONE 0

I CO WAŻNE DLA MNIE LCD BRIGHTNES mam ustawione NA +1 czyli jedna dzialka do przodu.
              Czesto robie na dużych ISO 1250 i jesli mam wszystko poprwinie wyświecone to jest ok.Te ustawienia nie przewalają nie ma tak dużych kontrastów ani szumy nie są takie straszne jak na JPEG oczywiscie .Ustaw potestuj.Powiesz co sądzisz o tym.Ja uważam że to ustawienia są optymalne.Pozdrawiam Mariusz.

Komentarz

• oskarkowy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2513

Zamieszczone przez muflon
                Ja jak jeszcze robiłem w JPEGach ;-) to tak jak adamek - wszystko na +1. A nie myślałeś, żeby zrobić te RAWy i przed oddaniem klientowi przejechać je po prostu domyślnymi ustawieniami Twojego Ulubionego Konwertera?
                Cześć,
                gdybym miał komfort przelecenia tego przez C1, to byłoby to najwygodniejsze i nie zawracał Wam głowy. Niestety zawsze wyglada to tak, że wyciagam kartę z aparatu i wkładam ją do databanka czy laptopa innej osoby. A skoro robię to za kasę, to staram się, żeby jakość techniczna była możliwie jak najlepsza.
                Roboczo ustawiłem ostatnio ostrość na +2, kontrast na -1 a resztę bez zmian. Artefaktów było jednak za dużo, a przy ISO800 szumy były gorsze jak po konwertowaniu z RAW przy 1250
                Chętnie posprawdzam wszystkie Wasze pomyły. Z góry dziękuję. Jak coś ustalę, to dam znać, które mi się podobają najbardziej.
                Jarek

Komentarz

• speed555
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 200

ja w 350 d robie na ustawieniach seryjnych (parameter 1) tylko dodatkowo shaprpness podkrecone na +2
                  Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Komentarz

Pracuję...